Što je rizični kapital? [And How To Invest]

2
Što je rizični kapital? [And How To Invest]
što je rizični kapital

Ulaganje u Uber ili Stripe prije nego što su bili poznate tvrtke i imali javno trgovane dionice moglo vas učiniti vrlo bogatom osobom. Međutim, problem je znati o tim tvrtkama prije nego svi drugi znaju.

Ova ulaganja u ranoj fazi, nazvana rizičnim kapitalom, tradicionalno su rezervirana samo za bogate i dobro povezane. Ulaganja rizičnog kapitala pomažu potaknuti privatne tvrtke na IPO (početnu javnu ponudu). Cilj rizičnog kapitala je jednog dana izvući tvrtku u javnost i unovčiti.

Iako se sve ovo može činiti nategnutim, dobra vijest je da je s uvođenjem Zakon o POSLOVIMA, ne morate biti milijunaš da biste ulagali u ove tvrtke u ranoj fazi. Čitajte dalje da biste vidjeli što je rizični kapital i kako u njega možete ulagati.

Što je rizični kapital?

Venture Capital (VC) osigurava financiranje privatnih tvrtki kao što su startupi i mala poduzeća. VC tvrtke općenito imaju milijune dolara za ulaganje. Često se pojavljuju kasnije tijekom ciklusa ulaganja.

Jednom kada tvrtka VC odluči investirati u tvrtku, ulaganje i tvrtka često se smatraju legitimnim. A to može privući druge velike investitore, dodatno potaknuti vrednovanje i resurse tvrtke. Kako investitori vide druge vjerodostojne investitore kako uskaču, ne žele propustiti brod. Ulaganje u ovom slučaju donosi više ulaganja.

Neke značajne VC tvrtke uključuju Andreessen Horowitz, Bain Capital Ventures, i Mali Perkins. VC tvrtke nekada su se uglavnom okupljale na Sand Hill Roadu u Silicijskoj dolini. Ali sada su više rašireni s nekim od većih tvrtki smještenih u New Yorku i Bostonu.

Faze ulaganja rizičnog kapitala

Svako ubrizgavanje novog novca (tj. ulaganje) u privatnu tvrtku naziva se serija. Serija se obično označava slovima—na primjer, serija A, serija B, itd.

Međutim, neka ulaganja mogu se dogoditi čak i prije serije A. Ove rane faze često se nazivaju početnim investicijskim rundama. Ulaganja sjemena također mogu koristiti različita slova za označavanje svojih krugova.

Investitori koji sudjeluju u početnim rundama i serijama nazivaju se anđelima. To su obično investitori u najranijoj fazi. Međutim, neke tvrtke mogu započeti s novcem prijatelja i obitelji, a nakon toga dolazi anđeo ulagač.

Iznos ulaganja anđeoskih investitora može biti vrlo raznolik. Neki mogu ubrizgati samo mali iznos, dok drugi mogu uložiti milijune dolara, slično onome što VC tvrtka može uložiti.

Rizici i nagrade rizičnog kapitala

Rundi rizičnog kapitala najrizičnija su ulaganja jer su tako rano u životnom ciklusu tvrtke. Ponekad tvrtka još nije ni prodala proizvod. Čak i ako tvrtka već ima proizvod ili uslugu koja je pokazala određeni uspjeh, kratki rezultati otežavaju procjenu može li se taj rast održati.

Uzmimo za primjer Amazon. Danas je tvrtka veliki online trgovac s godinama i godinama podataka o prodaji i zaradi na koje se investitori mogu pozvati prije nego što odluče investirati u njezine dionice. Ali da vam se pružila prilika da postanete ulagač rizičnog kapitala u Amazonu 1995. godine, kada je to još bila slaba startup online knjižara, biste li uložili? Kako ste mogli znati da će Amazon postati Amazon nego bezbroj drugih internetskih knjižara koje su nicale kasnih 90-ih koje su odavno zatvorene?

Osim ovog inherentnog rizika tvrtke, ulaganje rizičnog kapitala može uključivati ​​i rizik likvidnosti. Iako možete prodati svoje dionice dionica kojima se javno trguje u bilo kojem trenutku, često ne postoji sekundarno tržište za dionice privatnog kapitala. Dakle, rizični kapitalisti moraju biti spremni, u mnogim slučajevima, čekati mjesecima ili godinama da dobiju povrat na svoje ulaganje (ako ga uopće ikada dobiju).

Za tako visok rizik ulagači rizičnog kapitala zahtijevat će mnogo. Drugim riječima, zahtijevat će veći postotak vlasništva nego što bi isti iznos ulaganja dao ulagaču u dionice ako tvrtka izađe na burzu. I, iz tog razloga, anđeo investitor može biti nagrađen višestruko od svog početnog ulaganja ako tvrtka uspije.

Kako ulagati u rizični kapital

Želite li se uključiti u ulaganja rizičnog kapitala? Evo tri najčešća načina za početak.

VC tvrtke

VC tvrtke također su usko povezana grupa, ali još uvijek mogu uključivati ​​vanjske investitore. Ako ste dovoljno sretni što ste unutar njihove mreže, možda ćete imati priliku uložiti u veliku investiciju. Ali također ćete morati biti akreditirani investitor.

Sindikata anđela investitora

Umjesto ulaganja u VC tvrtku, možete ulagati kao pojedinac ili s drugim anđeoskim investitorima. Grupa anđeoskih investitora naziva se „sindikat“. Umjesto da jedan anđeo ulagač posvećuje mnogo novca na ulaganje i preuzima mnogo rizika, skupina anđela može udružiti svoj novac i podijeliti rizik.

Neki su sindikati otvoreni za javnost. Drugi nisu toliko poznati i više su poput VC mreže u koju morate biti upoznat da biste ušli.

Popis anđela — Može ulagati i u fondove. Mora biti akreditirani investitor. Minimalna investicija je 1000 dolara.

Stranice za grupno financiranje kapitala

Internetske stranice za grupno financiranje dioničkog kapitala slične su sindikatima, udružuju sredstva investitora i zatim ih ulažu u tvrtke. Uz mnoge od ovih stranica, investitori mogu odabrati konkretnu tvrtku u koju žele ulagati. Nije neuobičajeno da sindikati i web stranice zahtijevaju od ulagača da budu akreditirani, ali neki to ne čine.

Neke web-lokacije za crowdfunding omogućuju vam ulaganje u fondove umjesto izravnog ulaganja u tvrtku ili preko sindikata. Angel List, na primjer, ima dva različita fonda za ulagače koji žele smanjiti neke od rizika povezanih s ulaganjem u jednu tvrtku. Fond ulaže u nekoliko tvrtki, pružajući veće šanse da jedna bude uspješna.

Neka mjesta na kojima se javnost može uključiti u ulaganje u privatne tvrtke su:

  • Mainvest — Investirajte u obična mala poduzeća. Mainvest je otvoren za neakreditirane ulagače, a minimalna ulaganja počinju od 100 USD. Pročitajte našu recenziju Mainvest >>
  • Republika — Investirajte u startupe sa samo 10 USD po ulaganju. Akreditacija nije potrebna. Našu recenziju Republike pogledajte ovdje >>
  • CircleUp — Trenutno ima listu čekanja. Mora biti akreditirani investitor, ali minimalno ulaganje je samo 250 USD.
  • SeedInvest — Investirajte u pojedinačna poduzeća diverzificirajte svoja ulaganja u do 25 tvrtki odjednom uz Auto Invest. Ne morate biti akreditirani ulagač da biste ulagali i možete započeti sa samo 500 USD. Pogledajte našu recenziju SeedInvesta >>
  • EquityZen — Investirajte u tvrtke prije IPO-a putem fondova. Mora biti akreditirani investitor. Minimalna investicija je također prilično visoka i iznosi 10.000 USD.

Umrežavanje

Iskreno, najbolje ponude vjerojatno će doći iz vaše mreže, pod pretpostavkom da izgradite mrežu ljudi koji osnivaju tvrtke. Mnogi od najranijih investitora u velikim tvrtkama na kraju su obitelj, prijatelji i oni u bliskoj mreži.

Ako je anđeosko ulaganje ili rizični kapital nešto što vas zanima, snažno vam predlažem da počnete graditi odnose s osnivačima i poduzetnicima. Zatim, kako dođe do dogovora, možda vam se ponudi prilika za ulaganje.

Završne misli

Iako možda nikada nećete biti član VC tvrtke, postoji više načina nego ikad prije da se prosječni ulagači uključe u ulaganja privatnih tvrtki u ranoj fazi. Sigurno ćete preuzeti mnogo rizika. Ali postoji i potencijal za velike nagrade.

Preporučujemo da svoja ulaganja rizičnog kapitala (i sva druga alternativna ulaganja) izolirate na mali postotak ukupnih sredstava za ulaganje. Ali ako ste već izgradili dobro diverzificiran portfelj, rizični kapital je imovina visokog rizika/visoke nagrade koju bi bilo vrijedno dodati u kombinaciju.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar