Najbolje postoperativne vježbe za brži oporavak

1
Najbolje postoperativne vježbe za brži oporavak

Koje su vrste postoperativnih vježbi koje je odobrio liječnik i može li vam tjelesna vježba pomoći bržem oporavku? Otkrijte više, ovdje…

Ako ste nedavno bili podvrgnuti operaciji, mogli biste se osjećati kao da vam je mnogo vjetra izmaklo iz jedara.

Pogreške tijekom kirurških zahvata mogu dodatno otežati oporavak nakon operacije, pa može li vam vježbanje pomoći u borbi protiv ovih izazova?

Sve dok znate svoje granice i pazite da vježbate samo kada ste spremni, malo kretanja vam može pomoći da se oporavite nakon operacije.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako se brže oporaviti nakon operacije govoreći vam zašto je to važno i podijeliti najbolje vježbe koje će vam pomoći u procesu.

No prije nego što to učinimo, brzo ćemo raspraviti kada biste trebali početi vježbati nakon operacije. Pogledaj…

Kada trebate vježbati nakon operacije?

Postoje određene operacije koje možete vježbati odmah nakon, a neke ne.

Prije nego što poslušate naše savjete o najboljim vježbama za oporavak nakon operacije, trebate razgovarati sa svojim liječnikom kako biste saznali kada se možete vratiti na konja.

Nakon što ste završili početni period oporavka i bili proslijeđeni fizioterapeutu, možete potražiti i njihov savjet. Oni će vas moći savjetovati o razini vježbanja koju smijete raditi, uz bilo koje istezanje ili vježbe koje vam daju.

Nakon što ste dobili pravo započeti laganu tjelovježbu, možete slijediti naše savjete o najboljim vježbama za oporavak nakon operacije.

Različite operacije imaju različita razdoblja oporavka, stoga je ključno da znate koje je vaše specifično vrijeme oporavka i kada možete ponovno početi vježbati.

Zašto je važno vježbati nakon operacije?

Nakon što vam liječnik da sve dopuštenje za vježbanje, mogli biste pomisliti da je potpuno izbjegavanje zapravo sigurnija opcija.

Zašto riskirati da zakomplicirate svoj oporavak preranom žurbom u tjelovježbu?

Zapravo, što ranije možete ponovno početi vježbati brže ćeš se oporaviti. To je slučaj za niz različitih operacija, uključujući:

  • Kirurgija kralježnice: bolja pokretljivost kralježnice.
  • Totalna operacija zamjene kuka i koljena: raniji otpust iz bolnice.
  • Kolorektalna kirurgija: poboljšava kardiovaskularnu kondiciju.
  • Operacija dojke: smanjuje broj nuspojava.
  • Kardiokirurgija: poboljšava plućnu funkciju.
  • Sve operacije: smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.

Ova poboljšanja su uglavnom povezana s načinom na koji vježba preplavljuje tkiva raznim korisnim materijalima. To uključuje prirodne matične stanice, protuupalni citokini, ljudski faktori rasta i faktori zgrušavanja.

Vježbanje također pomaže vašem tijelu da izbaci toksine, odnese i odbaci mrtve stanice i poveća protok krvi. U osnovi, povećava sposobnost vašeg tijela da zacjeljuje, a istovremeno smanjuje bol i oticanje, što vam pomaže u oporavku nakon operacije.

Ovaj argument možete uzeti još dalje kada pogledate kako tjelovježba podiže raspoloženje i štiti vas od pogoršanja mentalnog zdravlja.

Pola bitke se vodi mentalno kada se oporavljate. Tako ćete ozdraviti mnogo brže ako možete zadržati pozitivan mentalni stav.

Koje su najbolje postoperativne vježbe?

Sada znamo da ne biste trebali početi s vježbanjem dok ne dobijete sve dopuštenje od svog liječnika i fizioterapeuta. Dakle, kada to imate, koje vrste vježbi biste trebali raditi da biste se oporavili?

Dobra je ideja izgraditi post-kiruršku fitness rutinu koja se usredotočuje na polagano vođenje i postupno jačanje vaše snage. Nemojte se vraćati u staru rutinu vježbanja koju ste imali prije operacije.

Također, pobrinite se da ova nova rutina uključuje sva posebna ograničenja koja vam je dao liječnik ili fizioterapeut.

Kako bismo vam pomogli izgraditi ovu rutinu, evo najboljih postoperativnih vježbi za početak:

1. Hodanje

Postoperativne vježbe - hodanje

Ako vam liječnik nije izričito rekao da ostanete u krevetu i da se odmarate, trebali biste ustati i početi hodati.

Pokazalo se da ljudi koji što prije stanu na noge imaju a brži oporavak nego oni koji nastavljaju mirovati.

Očigledno, nemojte se previše forsirati. Za sada samo poradite na poticanju krvi i podsjetite svoje tijelo na to kakav je osjećaj biti pokretljiv.

2. Istezanje

Redovita istezanja pomažu vam da se brže oporavite nakon operacije

Nakon što se rastanete s fizioterapeutom, on će vam vjerojatno dati neke korake koje trebate napraviti u slobodno vrijeme. Jako je važno da ih radite.

Kako biste se brzo oporavili nakon operacije, morate učiniti minimum koji vaš liječnik zahtijeva, a zatim nešto.

Lagano istezanje pomoći će vam izbjeći skraćivanje mišića tijekom procesa ozdravljenja i održati vaše tijelo fleksibilnim.

3. Jogging

Jogging je još jedna lagana vježba nakon operacije

Kada završite s hodanjem i osjetite da ste spremni za sljedeći korak, možete prijeći na lagani jogging.

To ne znači trčati dulje vrijeme ili se gurati do svojih granica. To znači povećati broj otkucaja srca nešto više nego što biste to učinili s hodanjem, tako da možete polako izgraditi svoju toleranciju.

4. Biciklizam

Vježbe nakon operacije - vožnja bicikla i bicikla

Ponekad trčanje može uzrokovati bol u nogama i kukovima zbog stalnog udara stopala o pod. Ako ste bili podvrgnuti operaciji kuka, koljena ili bilo kojoj operaciji donjeg dijela tijela, trčanje možda nije dobra ideja.

Biciklizam, međutim, ima vrlo mali utjecaj na donji dio tijela. Dakle, skakanje na bicikl za aerobik ili brza vožnja biciklom niz seosku stazu može vam pomoći da se oporavite nakon operacije brže od trčanja.

5. Joga

Postoperativne vježbe - joga

Joga bi mogla zvučati kao ‚više istezanje‘, ali je zapravo puno složenija od toga.

Mnoge poze koje izvodite u jogi zapravo koriste vlastitu težinu tijela za vježbanje. Dakle, djeluju kao snaga i kondicija, kao i fleksibilnost.

Dobra stvar joge je što postoje vježbe za svaki dio tijela. Možete istegnuti kukove, koljena, leđa, trbušne mišiće i bilo koji drugi dio tijela koji trebate zacijeliti.

Na primjer, ako ste bili podvrgnuti operaciji abdomena, možete isprobati pozu daske koja povećava snagu u vašem trbuhu. Činjenica da ova poza koristi vlastitu težinu čini je manje opasnom od stvarnog dizanja utega.

6. Trake otpora

Vježbe s trakom otpora ubrzavaju oporavak nakon operacije

Otporne trake su još jedan način da poboljšate svoju snagu bez korištenja teških utega, što će vam biti manje vjerojatno da će vam nanijeti bilo kakvu štetu nakon operacije.

Budući da se bendovi odupiru samo prema količini sile koju stavite u njih, teško je otići predaleko i povrijediti se.

Trake stvaraju otpor kako bi natjerali sve vaše mišiće na rad, tjerajući mišićna vlakna da se skupljaju. To povećava snagu mišića i kostiju.

Opet, morate razgovarati sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da su vježbe s trakom za otpor sigurne za specifičnu operaciju koju ste prošli.

Općenito, međutim, trake otpora pomažu vam da se oporavite s manje problema od utega.

Možete li se u potpunosti oporaviti nakon operacije?

U ovom postu smo pokrili kada biste trebali početi vježbati nakon operacije i zašto je važno to učiniti čim sve bude jasno. Također smo pogledali koje su najbolje postoperativne vježbe za brži oporavak.

Ako odlučite ne vježbati kada ste u mogućnosti, i provodite samo fizikalnu terapiju koju vam je preporučio fizioterapeut, to bi vam moglo otežati stvari.

Uvijek je bolje što prije stati na noge, jer je veća vjerojatnost da ćete se potpunije oporaviti.

Moral priče? Ukrcajte se u vagon čim budete fizički sposobni, a medicinski stručnjaci su vam sve potvrdili.

Želimo vam sreću u ozdravljenju nakon operacije!

Schreibe einen Kommentar