Koliko stvarno koledž košta? [The Real Calculation]

2
Koliko stvarno koledž košta? [The Real Calculation]
Koliko stvarno košta fakultet

Troškovi fakulteta su zbunjujući, često zbog nedostatka jasnih i potpunih informacija. Razumijevanje stvarne cijene fakulteta potrebno je za procjenu i usporedbu dopisa o dodjeli financijske pomoći.

Kada se uspoređuju troškovi fakulteta, postoje tri pojma s kojima bi se studenti trebali upoznati: trošak pohađanja, neto cijena i neto trošak.

U ovom članku definirat ćemo značenje svakog od ovih pojmova i izložiti njihove razlike. Također ćemo objasniti zašto procijenjeni troškovi koje fakulteti izvješćuju mogu biti obmanjujući. Evo što trebate znati.

Što je trošak pohađanja (COA)?

Sve počinje s troškom pohađanja, koji su ukupni godišnji troškovi fakulteta, a ne samo školarina i školarine. Trošak pohađanja poznat je i kao cijena naljepnice.

Trošak pohađanja uključuje školarinu i naknade kao i naknade za sobu i pansion, knjige, potrepštine i opremu, prijevoz, troškove osobnog računala i razne osobne troškove.

Osim toga, postoje izborni dodaci koji su dostupni na zahtjev. To uključuje naknade za troškove njege uzdržavanih osoba, troškove povezane s invaliditetom, troškove studija u inozemstvu, troškove zajedničkog obrazovanja, naknade za zajmove i troškove profesionalnog licenciranja ili certifikacije.

Neka pisma o dodjeli financijske pomoći za fakultet ne navode puni trošak pohađanja. Umjesto toga razlikuju izravne troškove, koji se plaćaju fakultetu, i neizravne troškove. Studenti i roditelji će možda morati pretražiti web stranicu fakulteta kako bi pronašli informacije o neizravnim troškovima.

Koja je neto cijena?

Neto cijena oduzima darovnu pomoć, kao što su potpore i stipendije, od cijene naljepnice. To je zapravo snižena cijena naljepnice.

Oduzima se samo darovna pomoć savezne vlade, državne vlade i samog fakulteta. Stipendije iz privatnih izvora se ne oduzimaju od troškova pohađanja u definiciji neto cijene.

Neto cijena je iznos novca koji će obitelj morati platiti od ušteđevine, prihoda i kredita, kao i olakšica od poreza na obrazovanje i privatnih stipendija, kako bi pokrila troškove fakulteta.

Od 2011. svaki je fakultet dužan osigurati a kalkulator neto cijene na svojoj web stranici. Kalkulator neto cijene daje personaliziranu procjenu neto cijene studenta na fakultetu. Kalkulatori neto cijene korisni su alati za procjenu jednogodišnje neto cijene prije nego što se student prijavi za upis i financijsku pomoć.

kalkulator neto cijene troškova fakulteta

Što je neto trošak?

Neki fakulteti promiču brojku neto troškova umjesto ili kao dodatak neto cijeni. Važno je ne pobrkati to dvoje.

Neto trošak oduzima cijeli paket financijske pomoći, uključujući studentske zajmove, od troškova pohađanja. Neto trošak je obično niži od neto cijene, koja oduzima samo potpore i stipendije. Uz uključivanje studentskih kredita u paket financijske pomoći, neke škole uključuju i kredite za roditelje, tzv. „pakiranje PLUS.“

„Promicanje brojke neto troškova može dovesti u zabludu…“

Ali zajmovi zapravo ne smanjuju troškove fakulteta. Moraju se otplatiti, obično s kamatama. Iz tog razloga, promicanje brojke o neto trošku može dovesti u zabludu, posebno kada pisma o dodjeli financijske pomoći ne razlikuju jasno zajmove od bespovratnih sredstava.

Zašto procijenjeni troškovi fakulteta mogu biti varljivi

Troškovi pohađanja i neto cijena pružaju informacije o troškovima za samo jednu godinu, prvu godinu.
Ali troškovi u narednim godinama često su veći.

Više od polovice fakulteta vježba unaprijed učitavanje bespovratnih sredstava, gdje postoji bolja kombinacija stipendija u odnosu na zajmove tijekom prve godine nego tijekom druge godine, mlađih i viših godina na fakultetu. Drugi fakulteti ne smanjuju stipendije u sljedećim godinama, ali se neto cijena ipak povećava zbog toga inflacija u školarini, školarinama i drugim troškovima fakulteta.

Obitelji mogu koristiti Alat College Navigator Ministarstva obrazovanja SAD-a kako bi se utvrdilo da li fakultet prakticira unaprijed učitavanje bespovratnih sredstava i procijenio prilagodbu neto cijene za sve četiri godine. Evo kako to učiniti:

 1. Proširite karticu financijske pomoći za fakultet od interesa. Postojat će dva skupa informacija o financijskoj pomoći, jedan za redovne studente početnike (tj. studente prve godine) i jedan za sve studente preddiplomskog studija.
 2. Pregledajte retke „Pomoć za grant ili stipendiju“.. Oni daju informacije o postotku učenika koji primaju darovnu pomoć, kao i o prosječnom iznosu pomoći. Ako se bilo koji od ovih brojeva smanji, to može biti znak da fakultet prakticira unaprijed učitavanje potpora.

Bilješka: Brojevi u recima „grant or scholarship aid“ također se mogu smanjiti ako fakultet ima mnogo studenata koji se prebacuju i ako je manje velikodušan da ih premjesti ili ako fakultet ima vrlo nisku stopu zadržavanja za primatelje Federalnog Pell granta. Međutim, to nisu značajni čimbenici na većini fakulteta.

Povezano: Kolika je prosječna cijena fakulteta?

Kako prilagoditi procjene troškova fakulteta

Za izračun prilagodbe neto cijene potrebno je procijeniti kako će se promijeniti darovi i troškovi fakulteta. Evo kako to učiniti.

Izračunavanje prilagođenog troška pohađanja

 1. Potražite postotak u krajnjem desnom stupcu pod karticom „Školarina, naknade i procijenjeni troškovi studenata“ u College Navigatoru.
 2. Odaberite odgovarajući redak ispod odjeljka Ukupni troškovi na kartici.
 3. Pomnožite ovaj postotak s 1,5 i dodajte ga na 100%. Pomnožite rezultat s ukupnim troškovima pohađanja iz pisma o dodjeli financijske pomoći ili web stranice fakulteta. Ovo je prilagođeni iznos troškova pohađanja.

Izračunavanje vaše prilagođene pomoći za darove

 1. Izračunajte omjer prosječne darovne pomoći za sve studente preddiplomskog studija i prosječne darovne pomoći za studente prve godine.
 2. Ako postoji značajna razlika u postotku primatelja bespovratnih sredstava, pomnožite ovaj omjer s omjerom postotaka. Rezultirajući omjer bit će manji od 100%.
 3. Pomnožite ovaj omjer s ukupnom darovnom pomoći u pismu o dodjeli financijske pomoći. Ovo je prilagođeni iznos darovne pomoći.

Izračunavanje vaše prilagođene neto cijene

Da biste izračunali prilagođenu procijenjenu neto cijenu za cijeli preddiplomski program, oduzmite prilagođeni iznos darovne pomoći od prilagođenog iznosa troškova pohađanja. Pretpostavimo da fakultet ima sljedeće detalje:

 • Troškovi pohađanja: 35.000 dolara
 • Prosječna darovnica studenata prve godine: 15.000 dolara
 • Prosječna darovna pomoć svih studenata preddiplomskih studija: 10.000 dolara
 • Stopa inflacije troškova fakulteta: 3%

Prije svega, jasno je odmah (iz razlike u prosječnoj darovnoj pomoći za studente prve godine i sve studente) da ovaj fakultet očito prakticira unaprijed učitavanje stipendija. Također vidimo da se školarina i školarine svake akademske godine povećavaju za 3%.

Recimo da ste od ove škole primili pismo o dodjeli financijske pomoći u kojem je navedeno ukupno 12.000 USD, što daje neto cijenu od 23.000 USD. Evo kako biste upotrijebili korake objašnjene u prethodnom odjeljku da prilagodite iznos darovne pomoći, trošak pohađanja i neto cijenu.

35.000 USD x (100% + 1,5 x 3%) = $36,575 prilagođeni trošak pohađanja

12.000 USD x 10.000 USD / 15.000 USD = 8.000 USD prilagođena darovna pomoć

36.575 USD – 8.000 USD = 28.575 USD prilagođena procijenjena neto cijena

Taj posljednji broj (28.575 USD) mnogo je veći od neto cijene temeljene na pismu o dodjeli financijske pomoći za prvu godinu od 23.000 USD. Ovaj primjer pokazuje zašto je toliko važno izračunati kako će se vaša darovna pomoć i troškovi fakulteta promijeniti tijekom vaše akademske karijere.

Problem raseljavanja stipendija

Mnogi fakulteti zahtijevaju od studenata da prijave privatne stipendije uredu za financijsku pomoć fakulteta. Neki od ovih fakulteta prakticiraju premještanje stipendija, pri čemu se vlastite potpore fakulteta smanjuju kada student dobije privatnu stipendiju.

„Ako se privatne stipendije u potpunosti pomaknu, nema promjene u sposobnosti studenta da plati fakultet.“

Prema a nedavna studija od studenata, polovica primatelja stipendija je pogođena pomakom stipendija. Ako su studentske privatne stipendije u potpunosti izmještene, nema promjene u neto cijeni niti u mogućnosti studenta da plati fakultet, unatoč njihovom teškom radu u osvajanju stipendije.

Stoga je važno razumjeti da li i kako fakultet prakticira premještanje stipendija. Neki fakulteti objavljuju „politiku vanjskih stipendija“ na svojim web stranicama. Ponekad je ova politika dovoljno specifična da procijeni kako će osvajanje privatne stipendije utjecati na neto cijenu. Također možete postaviti pitanja administratoru financijske pomoći fakulteta, kao što su, „Ako osvojim stipendiju od 10.000 dolara, kako će to utjecati na moj paket financijske pomoći?“

Dvije države – Maryland i New Jersey – donijele su zakone koji zabranjuju premještanje stipendija. A, ako je prošao, Zakon o planu pomoći studentima za fakultet iz 2021 (HR 5380) zahtijevao bi od fakulteta da otkriju svoje politike premještanja stipendija budućim i upisanim studentima.

Završne misli

Uz razne brojke koje treba uzeti u obzir, izračun troškova fakulteta može se činiti neodoljivim. Ali uz malo kopanja i neke osnovne matematike, brzo možete dobiti jasniju sliku o tome što ćete zapravo sveukupno platiti da biste stekli diplomu u bilo kojoj određenoj školi.

A nakon što dobijete čvršću procjenu troškova svog fakulteta, htjet ćete pažljivo razmisliti kako ćete ih pokriti. Za savjete i ideje na tom planu, pogledajte naš vodič: Kako platiti fakultet.

Schreibe einen Kommentar