Kako započeti s dijetom pogodnom za dijabetes

2
Kako započeti s dijetom pogodnom za dijabetes

Promjena prehrane može se činiti zastrašujućom, ali ne mora biti. Ovi savjeti će vam pomoći da počnete s dijetom pogodnom za dijabetes.

Je li vas dijagnoza dijabetesa tipa 2 brinula da više nikada nećete uživati ​​u svojoj omiljenoj hrani? Liječenje dijabetesa zahtijeva disciplinu, ali to ne znači da ste predodređeni za život bez ugljikohidrata. Ne morate odmah napraviti drastične promjene.

Zapravo, Sandra J. Arevalo, registrirana dijetetičarka, certificirana edukatorica za dijabetes i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, potiče da se to sporo.

Ako unosite promjene malo po malo i date si vremena da se prilagodite tim promjenama, imate veće šanse da ih zadržite dulje vrijeme„, ona kaže.

Savjeti za dijetu pogodnu za dijabetes

Evo kako započeti s dijetom pogodnom za dijabetes:

1. Upoznajte se s dijetetičarom

Postoji mnogo knjiga i još više mjesta na internetu na kojima možete pronaći informacije o tome kako izgleda dijeta pogodna za dijabetes. Ali ne postoji ništa kao susret jedan na jedan s dijetetičarom.

Registrirani dijetetičar moći će procijeniti vašu prehranu – ne samo što jedete već i koliko i kada – i dati preporuke na temelju vašeg načina života, uključujući vašu razinu aktivnosti, proračun, sviđanja i nesviđanja, pa čak i tko u obitelji radi kuhanje“, kaže Arevalo.

Prema FindaTopDoc, Medicare i mnogi planovi osiguranja pokrivaju edukaciju o dijabetesu, uključujući savjetovanje o prehrani. Pitajte svog liječnika za uputnicu.

2. Pile on the Vegetables

Umjesto da bude poslovična strana, neka povrće bez škroba postane zvijezda vašeg obroka.

Povrće je jako, jako važno“, kaže Arevalo. “Pružaju nam vitamine i dijetalna vlakna koja pomažu u probavi i održavaju nas sitima. Također pomažu u smanjenju razine kolesterola i šećera u krvi.”

Ako mislite, “ali ne volim povrće“, Arevalo kaže da nastavite tražiti. “Ima ih toliko mnogo da je nemoguće ne pronaći neki koji vam se sviđa„, ona kaže. “Pozivam ljude da naprave popis svega povrća koje nisu probali i jednostavno im daju priliku.

Kad ih pronađete, napunite pola svog tanjura povrćem uz svaki obrok.

3. Pametno birajte ugljikohidrate

Ugljikohidrati imaju mjesto u prehrani pogodnoj za dijabetes. Samo trebate biti razboriti u trgovini.

Preskočite bijelu rižu i proizvode od potpuno bijelog brašna. Umjesto toga odlučite se za tjesteninu, kruh i žitarice s cjelovitim zrnom kao prvim sastojkom.

Neki primjeri cjelovitih žitarica su:

  • Bulgur pšenica;
  • Integralno pšenično brašno;
  • Cijela zob;
  • Heljda;
  • Cijela raž;
  • Proso;
  • I kvinoja.

Ograničite i škrobno povrće, kao što su krumpir, grašak i kukuruz. Ugljikohidrati ne bi trebali zauzimati više od četvrtine vašeg tanjura.

4. Neka desert bude iznimka, a ne pravilo

Slatkiši su postali temelj zapadnjačke prehrane – krafne ujutro, uredska rođendanska torta poslijepodne i sladoled nakon večere. Ali previše šećera opasno je za osobe s dijabetesom.

Kod dijabetesa, zabrinutost je glukoza — šećer u krvi“, kaže Arevalo. “Dakle, što više šećera jedete, to će vam se stanje pogoršavati.

Nekontrolirana razina glukoze u krvi može dovesti do komplikacija, uključujući oštećenje živaca, bolesti bubrega i probleme s vidom.

Ali to ne znači da je šećer u potpunosti zabranjen. “Komad torte za vaš rođendan ili nekoliko zalogaja zajedničkog deserta kada ste vani s prijateljima—to je izvodljivo„, ona kaže. “Ali slatkiši bi uistinu trebali biti poslastica, a ne oslonac.

5. Nadgledajte i izvršite prilagodbe

Zdrava prehrana s dijabetesom ovisi o ravnoteži. Prejedate li se ili uživate u slatkišima u jednom obroku, na sljedećem idite lakše i povećajte svoju aktivnost.

Ako niste ovisni o inzulinu, čak i 30 minuta hodanja svaki dan može biti dovoljno za značajno smanjenje šećera u krvi“, kaže Arevalo.

Redovito praćenje šećera u krvi može vam pomoći da pronađete ravnotežu između prehrane i aktivnosti.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar