Humans of Hydroponics, feat. Flavia Bordato

Humans of Hydroponics, feat.  Flavia Bordato

Μπαίνοντας στην Disney

Για τη Flavia Bordato της Patagonia Green Leaf, η υδροπονική καλλιέργεια ήταν αγάπη με την πρώτη ματιά. Το 2005, έκανε διακοπές με την οικογένειά της στο Fernando de Noronha, ένα νησί στα βόρεια της Βραζιλίας. Με το υπόβαθρό της στη γεωργία, ήταν περίεργη για το πώς η κοινότητα ήταν σε θέση να διατηρεί τακτικά προμήθειες φρέσκων προϊόντων, παρόλο που είχε πληθυσμό μόνο 400 κατοίκων. Μπόρεσε να συναντήσει τον υπεύθυνο προμήθειας λαχανικών και να περιηγηθεί στην υδροπονική φάρμα τους . Αυτή ήταν μια στιγμή που άλλαξε τη ζωή.

«Στη γεωπονική μου καριέρα είχα μελετήσει μόνο τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, αλλά ποτέ έτσι! Για μένα ήταν σαν ένα παιδί που μπήκε στη Disney!».

Αφού επέστρεψε στο σπίτι, η Flavia αφιερώθηκε αμέσως στη μελέτη της πρακτικής, ώστε να μπορέσει να εφοδιάσει την πόλη της με φρέσκα λαχανικά. Εκείνη την εποχή, ζούσε στην περιοχή της Παταγονίας της Αργεντινής σε μια πόλη που ονομάζεται San Carlos de Bariloche. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ο καιρός ήταν πολύ κρύος. Οι έντονες βροχές και το πολύ χιόνι, δυσκόλεψαν πολύ τις φρέσκες καλλιέργειες. Το 2013 άνοιξε την πρώτη της υδροπονική φάρμα, προμηθεύοντας μεγάλο μέρος της πόλης.

Στην Αμερική

«Το Πράσινο Φύλλο της Παταγονίας γεννήθηκε ως οικογενειακό όνειρο»

λέει η Φλάβια.

Ο σύζυγός της έχει έναν δίδυμο αδερφό, ο οποίος είναι επίσης παντρεμένος. Οι τέσσερις τους είναι πολύ δεμένοι, αλλά δυστυχώς, στην Αργεντινή, τα ζευγάρια ζούσαν σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων (1.000 μίλια). Ονειρευόντουσαν να ζήσουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, ακόμη και να έχουν μαζί μια φάρμα. Μια μέρα αποφάσισαν ότι θα το πραγματοποιούσαν. Θα μετακομίσουν στη Φλόριντα και θα έφτιαχναν μαζί μια φάρμα: Patagonia Green Leaf.

Αρκετά χρόνια και χιλιάδες μίλια αργότερα, η νέα φάρμα τους στη Φλόριντα πουλά φρέσκα προϊόντα όλο το χρόνο στη νέα τους κοινότητα. Πωλούν σε οποιονδήποτε εκτιμά την αριστεία των υδροπονικών προϊόντων, αλλά έχουν βρει ιδιαίτερη χαρά όταν πουλάνε σε τοπικά εστιατόρια.

«Μας αρέσει να μπορούμε να δουλεύουμε δίπλα στους σεφ και να καλλιεργούμε διάφορα φύλλα που φέρνουν πολλά χρώματα, υφές και γεύσεις στα πιάτα τους. Ομοίως, είναι γοητευμένοι με την ανθεκτικότητα και την ποιότητα των καλλιεργειών μας». Επί του παρόντος, η φάρμα ειδικεύεται στις καλλιέργειες φύλλων, με επτά γκουρμέ ποικιλίες μαρουλιού, ρόκας και διάφορα αρωματικά όπως βασιλικός ή μέντα, μεταξύ άλλων.

Νέο κλίμα, νέες προκλήσεις

Το νέο αγρόκτημα απέχει πολύ από τους ψυχρούς χειμώνες της Παταγονίας. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να ξεπεράσουμε ήταν να νικήσουμε τις καιρικές συνθήκες που βρίσκουμε εδώ το καλοκαίρι», λέει η Flavia. Μία από τις δεσμεύσεις τους ως εταιρεία ήταν να καλλιεργούν όλο το χρόνο για να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών τους. «Όταν ήρθε το καλοκαίρι, οι άνθρωποι στην περιοχή μας είπαν ότι κανείς δεν καλλιέργησε φυλλώδεις καλλιέργειες, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε. Καταφέραμε να καταλάβουμε πώς να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντιξοότητες που μας παρουσίασε ο καιρός». Σήμερα μπορούν πραγματικά να πουν ότι εκπληρώνουν όλο το χρόνο καλλιεργώντας και εξυπηρετώντας τους πελάτες τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.