Clear Line Hydroponic Hypochlorous Acid Review

Φίλτρο νερού για το σπίτι HydroLogic Eco Spring

ClearLine Hydroponic Hypochlorous Acid Review

Εφαρμογές υδροπονικού υποχλωρίου οξέος, αξίζει τον κόπο;

Ακολουθεί μια δοκιμή ανάπτυξης πραγματικού κόσμου που πραγματοποιήσαμε για να ελέγξουμε το Clear Line (από CCH2O) για εφαρμογές υδροπονικού υποχλωρίου οξέος.

Βασικά στοιχεία εφαρμογής υδροπονικού υποχλωρίου οξέος

Πρώτον, τι είναι το υποχλωριώδες οξύ και πώς μπορεί να ωφελήσει σε εφαρμογές καλλιέργειας υδροπονίας;

Το υποχλωριώδες οξύ (HOCl-) είναι μια μορφή χλωρίου που όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες είναι απολύτως ασφαλής για ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Οι προσθήκες υποχλωριώδους οξέος σε θρεπτικά διαλύματα υδροπονίας και πηγές νερού συμβάλλουν στην αύξηση του ORP (δυναμικό μείωσης οξείδωσης). Τα επίπεδα ORP είναι αντιπροσωπευτικά της συνολικής «υγιεινής» ποιότητας μιας πηγής νερού ή ενός θρεπτικού διαλύματος.

Τα χαμηλότερα επίπεδα ORP είναι πιο πιθανό να φιλοξενούν και να διαδίδουν μικροοργανισμούς που προκαλούν φυτικές ασθένειες.

Ένα επίπεδο 300-400 mV (millivolts σε μετρητή ORP) θεωρείται βέλτιστο για την καλλιέργεια των καλλιεργειών. Αντίθετα, το επεξεργασμένο νερό της βρύσης για ανθρώπινη κατανάλωση είναι συνήθως γύρω στα 650+mV – κάτι που συχνά επιτυγχάνεται με την προσθήκη χλωρίου στα αποθέματα νερού.

Οι υγιεινές πηγές νερού και τα θρεπτικά διαλύματα διατηρούν υγιείς υδροπονικές ρίζες

Λάβετε υπόψη ότι ο τύπος του χλωρίου που προστίθεται στα αποθέματα νερού και του υποχλωρικού οξέος έχει πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στα φυτά – το χλώριο που εμφανίζεται στις παροχές νερού της βρύσης συνήθως δεν βοηθάει τις καλλιέργειες και είναι ακόμη και επιζήμιο, δηλαδή γιατί οι πηγές νερού που χρησιμοποιούνται για υδροπονία φιλτράρονται συνήθως πρώτα.

Γνωρίζατε ότι το Χλώριο (Χλώριο) κατατάσσεται ως το νούμερο δώδεκα στο πιο άφθονο στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα; Τυπικά, παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χλωρίου μας από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι χλωριούχο νάτριο (NaCl-). Τα λευκά αιμοσφαίρια, υπεύθυνα για την επούλωση και την καταπολέμηση των προβλημάτων, παράγουν υποχλωρικό οξύ στο σώμα μας και θεωρείται φυσικό μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το χλωρίδιο είναι επίσης απαραίτητο στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη των φυτών, αν και σε μικρές ποσότητες.

Το υποχλωριώδες οξύ βοηθά στη διατήρηση των γραμμών άρδευσης και των επιφανειών ανάπτυξης χωρίς συσσώρευση αλάτων και βιοφίλμ

Οι εφαρμογές υδροπονικού υποχλωρίου οξέος δεν αποδίδουν χλωρίδιο στα φυτά, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας χλωρίου στις καλλιέργειες. Ωστόσο, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που δημιουργούν πολύ υψηλά επίπεδα ORP (>450 mV) μπορεί να υπάρξει βλάβη στον φυτικό ιστό, για παράδειγμα ρίζες ή φύλλωμα. Όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, οι εφαρμογές υδροπονικού υποχλωρίου οξέος είναι πολύ ασφαλείς τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα φυτά, ενώ είναι πολύ ωφέλιμες επειδή τα βέλτιστα επίπεδα ORP το καθιστούν πολύ δύσκολο για τα κοινά φυτικά παθογόνα που βρίσκονται στο νερό όπως πύθιο, ριζοκτονία, φουζάριο να επιβιώσει, να διαδοθεί ή να πολλαπλασιαστεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από το να κρατούν μακριά το funk στην ριζική ζώνη, πολλοί καλλιεργητές αναφέρουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με μύκητες ή βακτήρια με την εναέρια ζώνη (πράσινη μερίδα, π.χ. φύλλα, βλαστοί, άνθη, φρούτα) όταν οι καλλιέργειες λαμβάνουν συμπληρωματικές ενισχύσεις ORP σε η ριζική ζώνη με υποχλωριώδες οξύ. Μια υπόθεση μπορεί να είναι ότι τα φυτά έχουν ισχυρότερη ανοσία στην κορυφή επειδή δεν ξοδεύουν τόση ενέργεια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων κάτω – ένα φαινόμενο που αξίζει κάποια πρόσθετη μελέτη.

Clear Line Hydroponic Hypochlorous Acid Review

Ας πάμε σε αυτό τότε, έτσι; Όπως μαντέψατε, το Clear Line είναι ένα υδροπονικό θρεπτικό πρόσθετο που περιέχει υποχλωριώδες οξύ – περίπου 0,15% κατά βάρος ή περίπου 1500 ppm. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ήπιο, η σύνθεση είναι εξαιρετικά ισχυρή, με συνιστώμενη δόση 0,25 έως 1 ml Clear Line που πρέπει να προστεθεί ανά γαλόνι νερού ή θρεπτικού διαλύματος.

Έτσι, εάν προσθέσετε 0,5 ml Clear Line ανά γαλόνι ΗΠΑ (3,785 L), ουσιαστικά προσθέτετε περίπου 0,2 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) υποχλωριώδους οξέος. Σε πραγματικούς όρους, αυτό θα πρέπει συνήθως να ανυψώνει το νερό ή το θρεπτικό σας διάλυμα σε σχεδόν βέλτιστα επίπεδα ORP. Εάν το νερό ή το υδροπονικό σας σύστημα είναι επιρρεπές σε μικροοργανισμούς ή φιλοξενεί παθογόνους μικροοργανισμούς, τα επίπεδα θα πέσουν πίσω από το βέλτιστο εύρος γρηγορότερα – επειδή το δυναμικό μείωσης της οξείδωσης εξαντλείται εξουδετερώνοντας ανεπιθύμητα παθογόνα, βακτήρια κ.λπ.

Στα υδροπονικά συστήματα RDWC (ανακυκλοφορία καλλιέργειας βαθέων υδάτων), η Clear Line μπορεί να προστίθεται καθημερινά, ακολουθώντας τις συστάσεις του κατασκευαστή για τους ρυθμούς δοσολογίας. Οι καλοί μετρητές ORP δεν είναι φθηνοί, αλλά αν θέλετε σοβαρά να προστατεύσετε τις καλλιέργειές σας που έχουν αξία, είναι μια αξιόλογη επένδυση. Εκτός από το να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πόση ποσότητα HOCl- να προσθέσετε και πόσο συχνά, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο για την παρακολούθηση των καλλιεργειών. Εάν υπάρχουν γρήγορες και απότομες πτώσεις στο ORP με βάση τις καθημερινές μετρήσεις, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει μεγάλο φορτίο μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες που υπάρχουν στο σύστημα.

Αυτός ο μετρητής ORP είναι πολύ ακριβής.

Το Clear Line είναι επίσης ιδανικό για συστήματα άρδευσης με σταγόνες και μπορεί να προστεθεί μέσω συστημάτων δοσομέτρησης με κάθε άρδευση.

Εκτός από την προστασία των φυτών από παθογόνους μικροοργανισμούς, το Hypochlorous Acid δρα επίσης ως αφαλάτωση (μειώνοντας τη συσσώρευση αλατιού) και βοηθά στην εξάλειψη ή τη μείωση των βιομεμβρανών από τα συστήματα υδρολίπανσης, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών, των σωληνώσεων, των επιφανειών του τραπεζιού με σταγόνες κ.λπ. Τα βιοφίλμ μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ασθενειών προκαλώντας πληθυσμούς οργανισμών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες. Ένα επαγγελματικό σύστημα άρδευσης είναι μια σημαντική επένδυση τόσο σε υλικά όσο και σε εργατικό δυναμικό και, επομένως, αξίζει να προστατευτεί – μια φορά που ξεπεραστεί ή «μειωθεί» οι απαραίτητες αντικαταστάσεις μπορεί να είναι δαπανηρές ή ακόμη και καταστροφικές σε περίπτωση σοβαρών μολύνσεων των καλλιεργειών.

Συσσωρεύεται αλάτι και δημιουργούνται βιομεμβράνες όταν δεν προστίθεται υπχλωρικό οξύ στα θρεπτικά διαλύματα

Πώς λειτούργησε το Clear Line;

Δοκιμάσαμε το Clear Line (παρέχεται από την CCH2O.com) τόσο σε εφαρμογές συστήματος RDWC όσο και σε εφαρμογές drain to waste drip table – και για αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν η πιο καυτή περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ στη γεωγραφική μας τοποθεσία (Canadian Pacific NorthWest, Καλοκαίρι 2021). Μάλλον δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα πιο επίπονο τεστ.

Spoiler Alert: ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το Clear Line την άνοιξη του 2021 και μέχρι σήμερα, δεν έχουμε σταματήσει να το χρησιμοποιούμε από τότε!

Ακολουθώντας τους συνιστώμενους ρυθμούς δοσολογίας για κάθε τύπο συστήματος, θα μπορούσαμε να δούμε διαφορές εντός δύο εβδομάδων μετά την έναρξη εφαρμογών σε υπάρχοντα συστήματα. Υπήρξε σημαντική μείωση στην εμφάνιση βιομεμβρανών σε επιφάνειες όπως το εσωτερικό των δεξαμενών, τα τραπέζια με σταγόνες, τα μέσα καλλιέργειας (π.χ. πέτρες, πετροβάμβακας) και ακόμη και σε ρίζες σε ορισμένες περιπτώσεις. Με λιγότερη βιολογική ύλη στις επιφάνειες, είδαμε γρήγορα μείωση και στους πληθυσμούς των σκνίπων από μύκητες, οι οποίοι φαίνεται να ευδοκιμούν παρουσία φυκών που εξαλείφθηκαν μόνο μετά από δύο εβδομάδες τακτικών εφαρμογών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων, παρατηρήσαμε μια πολύ σημαντική μείωση στη συσσώρευση ορυκτού αλατιού από θρεπτικά συστατικά στις επιφάνειες του δίσκου σταγόνων, στα μέσα ανάπτυξης, στα στόμια εκπομπών και στις άνω εσωτερικές επιφάνειες των συστημάτων RDWC (Under Current RDWC System).

Μετά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, χρειάστηκε αισθητά λιγότερο τρίψιμο για να ετοιμαστούν τα υδροπονικά συστήματα για επαναφύτευση, δηλαδή ένα λεπτό αλμυρό φιλμ έναντι αλατιού και περιοχές με κρούστα με βιοφίλμ σε επιφάνειες που είναι κουραστικό να αφαιρεθούν εντελώς. Στην πραγματικότητα, μπορέσαμε να υιοθετήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο πρακτικών CIP (καθαρό στη θέση), που είναι μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου που επέτρεψε τη φύτευση του ίδιου συστήματος την ίδια ημέρα συγκομιδής – χωρίς χρόνο διακοπής, και το επιπλέον σετ χεριών ήταν ήδη εκεί.

Συμπέρασμα: Οι εφαρμογές υποχλωρικού οξέος Clear Line εμφανίζουν οφέλη γρήγορα και σε μεγάλη ποικιλία περιοχών σε μια τυπική εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας.

Το Clear Line μπορεί να ψεκαστεί αποτελεσματικά σε επιφάνειες ανάπτυξης μεταξύ των καλλιεργειών με έναν απλό ψεκαστήρα αντλίας – δεν χρειάζονται βαριές χημικές στολές ή μεγάλες ποσότητες νερού ξεβγάλματος κ.λπ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το υποχλωριώδες οξύ χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων επειδή είναι τόσο ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικό στην εφαρμογή του.

Στα τραπέζια σταγόνων που χρησιμοποιούν γραμμές και υδραυλικές εγκαταστάσεις που εκτελούνται από μια κεντρική δεξαμενή με ζώνες ελέγχους, το εσωτερικό των νέων σωλήνων παρέμεινε πεντακάθαρο, ακόμη και μετά από πλήρεις κύκλους ανάπτυξης. Οι παλαιότερες σωλήνες είχαν σημαντική μείωση στα βιοφίλμ και μάλιστα πολύ γρήγορα. Για μια σύντομη περίοδο μόλις μιας εβδομάδας δεν εκτελέσαμε το Clear Line και γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε βιοφίλμ να εμφανίζονται εκεί που δεν είχαν προηγουμένως. Μόλις προστέθηκε ξανά, ακολούθησε μια σταθερή μείωση.

Συμπέρασμα: Το Clear Line είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη ή στην πρόληψη της συσσώρευσης βιοφίλμ στα συστήματα άρδευσης

Συμβουλή εφαρμογής: Καθαρή γραμμή προστίθεται ως τελευταίο βήμα πριν το νερό λίπανσης (μετά την προσθήκη θρεπτικών ουσιών) εισέλθει στο σύστημα πολλαπλής άρδευσης σε εφαρμογές στάγδην τραπεζιού, ένα σύστημα αναλογίας (dosatron) που ορίζεται στο 1:100 προσθέτει Clear Line από ένα απόθεμα διαλύματος. Το μητρικό διάλυμα παρασκευάζεται προσθέτοντας 8,5 υγρές ουγγιές Clear Line σε 2,5 γαλόνια ΗΠΑ φιλτραρισμένου νερού

δημιουργία συστήματος δοσολογίας με ένεση υποχλωριώδους οξέος

Τα συστήματα ρίζας επωφελήθηκαν επίσης από τακτικές προσθήκες του Clear Line. Στο θερμοκήπιο Under Current RDWC Systems που καλλιεργούσε ντομάτες και μια ποικιλία από τσίλι κειμήλιο, δεν χρησιμοποιήθηκε ψύκτης δεξαμενής. Όπως αναφέρθηκε ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί εδώ. Φυσικά, η θερμοκρασία της ριζικής ζώνης θα αυξανόταν κάτω από έντονη ηλιακή ακτινοβολία, με τις θερμοκρασίες του θρεπτικού διαλύματος να φθάνουν έως και τους 85 βαθμούς Φαρενάιτ κατά τις ώρες αιχμής της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία θα μειωνόταν ελαφρώς. Αυτή η τάση κράτησε για μήνες.

Αν και περιμέναμε πλήρως να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ριζών στην καλλιέργεια νερού ενώ λειτουργούσαμε σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τα βέλτιστα όρια, εμείς και η καλλιέργεια δεν το κάναμε. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί μια από τις καλύτερες σεζόν που ζήσαμε στο στήσιμο μας.

Η προσθήκη Clear Line πραγματοποιήθηκε χειροκίνητα ή χρησιμοποιώντας κιτ Add-Back σε καθημερινή ή ημιημερήσια βάση. Για περίπου δύο εβδομάδες το Clear Line παραλείφθηκε και με την πάροδο του χρόνου αρχίσαμε να βλέπουμε έναν σταδιακό αποχρωματισμό των ριζών των καλλιεργειών, τόσο στην ντομάτα όσο και συστήματα καυτερής πιπεριάς. Ευτυχώς, δεν είδαμε να αναπτύσσονται σοβαρά παθογόνα ρίζας όταν αρχίσαμε να προσθέτουμε ξανά το Clear Line. Μόλις το κάναμε, σε λίγες μόνο μέρες οι ρίζες άρχισαν να φαίνονται πιο λευκές αποχρώσεις. τελικά, καθώς εμφανίστηκαν νέες ρίζες επιστρέφοντας σε μια πολύ λευκή και υγιή κατάσταση (ακόμη και σε υπερβολική ζέστη)

Συμπέρασμα: Το Clear Line δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μαγικό στην ριζική ζώνη, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες υδροπονικής ανάπτυξης.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στα υδροπονικά ριζικά συστήματα είναι η αποφυγή της χρήσης προϊόντων που περιέχουν βιολογικά. αυστηρά μεταλλικά άλατα, δηλαδή θρεπτικά συστατικά Καλλιεργημένα Διαλύματα. Ο πολύς αερισμός βοηθά τα φυτά να αποφεύγουν προβλήματα και καθιστά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών πιο αποτελεσματική, ώστε η EC να μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ασκώντας λιγότερη πίεση στις καλλιέργειες.

Μπορεί το υποχλωριώδες οξύ να υπερβεί την εφαρμογή στην υδροπονία;

Ναί. Κατά τη δοκιμή των ανώτερων ορίων, παρατηρήσαμε κάποιο ελαφρύ μαύρισμα των ριζών, ενδεικτικό ενός πολύ ισχυρού επιπέδου ORP λόγω εφαρμογών HOCl-. Λίγο καιρό αφότου υποχωρήσαμε από τα επίπεδα, οι ρίζες επανήλθαν σε υγιή λευκή εμφάνιση, ιδιαίτερα σε νέα ανάπτυξη. Δεν συνιστούμε την προσθήκη Clear Line σε συνδυασμό με άλλα οξειδωτικά προϊόντα, για παράδειγμα διαλύματα με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου – ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε μετρητή ORP.

Τελικό συμπέρασμα:

Η Clear Line είναι νικητής. Εάν μεγαλώνετε στην υδροπονία, δεν μπορούμε να σκεφτούμε έναν λόγο που δεν πρέπει να την προσθέσετε. Είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, συμπυκνωμένη και οικονομική προσθήκη σε κάθε υδροπονική εφαρμογή. Ισχυρή δήλωση, ναι. Ωστόσο, δεν χρειάζεται καθόλου πολύς χρόνος για να αντιμετωπίσετε ορατές και μετρήσιμες διαφορές σε:

-Μείωση BioFilm

– Λιγότερο ορυκτό αλάτι συσσωρεύεται

-Αυξημένη υγεία των ριζών

-Ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης

-Μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σχετικών παρασίτων, δηλαδή Μύκητες σκνίπες

-Ευκολότερη ανατροπή της καλλιέργειας

Επιπρόσθετες σημειώσεις: δεν ανιχνεύεται σημαντική αύξηση στο EC ή αλλαγή στο pH κατά την προσθήκη ClearLine σε θρεπτικά διαλύματα, δεξαμενές, συστήματα κ.λπ.

Ετικέτες: cch2o, καθαρή γραμμή, υποχλωριώδες οξύ

Leave a Reply

Your email address will not be published.