7 κοινές ασθένειες της κερασιάς και πώς να τις αντιμετωπίσετε

1
7 κοινές ασθένειες της κερασιάς και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Κερασιά

Οι λάτρεις της κερασιάς το περιμένουν με ανυπομονησία κάθε άνοιξη: μια μαζική έκρηξη από ανοιχτόχρωμα ροζ άνθη. Αυτό που δεν είναι τόσο συναρπαστικό για τους λάτρεις των λουλουδιών και των γλυκών καρπών τους είναι η απειλή των ασθενειών της κερασιάς. Τέτοια παθογόνα μπορούν να βλάψουν έναν ολόκληρο οπωρώνα με κερασιές, σταματώντας πλήρως κάθε γοητευτικό άνθος ή ζουμερό φρούτο. Όταν οι καλλιεργητές κερασιών εκτελούν τα σωστά προληπτικά μέτρα, μειώνουν την ευαισθησία των δέντρων τους στη μόλυνση και αυξάνουν τις πιθανότητες έντονης ανθοφορίας και νόστιμης συγκομιδής.

Συλλέξαμε συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες επτά διαφορετικών ασθενειών της κερασιάς για να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε καλύτερα τις δικές σας.

1. Μαύρος Κόμπος

Επηρεάζονται κερασιές: Κοινές μεταξύ των περισσότερων ποικιλιών prunus, συμπεριλαμβανομένων των διακοσμητικών, βρώσιμων και γηγενών τύπων Οι ποικιλίες κερασιάς που είναι ανθεκτικές στους μαύρους κόμπους περιλαμβάνουν το κεράσι της Ανατολικής Ασίας, το κεράσι της Βόρειας Ιαπωνίας και το Prunus maackii (κεράσι Μαντζουρίας ή chokecherry Amur).

Συμπτώματα: Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται ως σκληρά, μαύρα πρηξίματα ή κόμποι, που μπορεί να τεντωθούν 1-6 ίντσες στο δέντρο. Αυτοί οι κόμποι εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές γύρω από το δέντρο και μεγεθύνονται όταν η ασθένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η βελούδινη, λαδοπράσινη ανάπτυξη μυκήτων μπορεί να καλύψει τους κόμπους. Τα άρρωστα κλαδιά συχνά λυγίζουν λόγω της υπερανάπτυξης των κόμβων. Τα μολυσμένα κλαδιά μπορεί να μαραθούν, να μην φυτρώσουν φύλλα ή να πεθάνουν.

Αιτίες: Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι ώριμοι κόμποι παράγουν σπόρια. Στη συνέχεια, η βροχή και ο άνεμος μεταφέρουν τα σπόρια του μύκητα με μαύρους κόμπους σε ευαίσθητα φυτά. Τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν και να μολύνουν νέα φυτά σε έξι ώρες στη βέλτιστη θερμοκρασία και υγρές συνθήκες. Μέχρι το φθινόπωρο, εμφανίζονται ανοιχτό καφέ πρηξίματα σε μολυσμένα κλαδιά. Την επόμενη άνοιξη, οι αναπτυσσόμενοι κόμποι αναπτύσσουν την ελαιοπράσινη μυκητιακή ανάπτυξη. Καθώς η χρονιά προχωρά σε καλοκαίρι και φθινόπωρο, οι κόμποι γίνονται σκληροί, τραχείς και μαύροι.

Θεραπευτική αγωγή: Κλαδέψτε 3-4 ίντσες κάτω από τον κόμπο κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου. Αποστειρώστε όλο τον εξοπλισμό κλαδέματος. Κάψτε ή θάψτε όλο το μολυσμένο υλικό. Διαφορετικά, μπορεί να είναι ακόμα σε θέση να μολύνει υγιή δέντρα. Αφαιρέστε τις κερασιές που έχουν σοβαρή μόλυνση. ο Wisconsin Horticulture Division of Extension δεν συνιστά τη χρήση μυκητοκτόνων καθώς η θεραπεία είναι δαπανηρή και πιθανόν να είναι αναποτελεσματική.

Εποχή: Η μόλυνση εμφανίζεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Κίνδυνος: Ο μαύρος κόμπος μπορεί να περιορίσει την παραγωγή κερασιών και να καταστρέψει την ελκυστικότητα των διακοσμητικών κερασιών.

2. Brown Rot

Επηρεάζονται κερασιές: Η ανθισμένη κερασιά Kwansan είναι μια από τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα της καστανής σήψης εμφανίζονται αρχικά ως το μαύρισμα των ανθέων και ο θάνατος των κλαδιών. Τα φύλλα στα μολυσμένα κλαδιά γίνονται καφέ και καταρρέουν, αλλά παραμένουν προσκολλημένα στο δέντρο. Όταν οι υγρές καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορεί να είναι ορατές μάζες σε σκόνη καφέ-γκρι σπόρων σε μολυσμένα φρούτα, λουλούδια ή κλαδάκια.

Αιτίες: Εάν τα μολυσμένα άνθη δεν πέσουν, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί από το λουλούδι στο γειτονικό κλαδί. Στη συνέχεια, τα κλαδιά αναπτύσσουν καρκινώματα, τα οποία παράγουν περαιτέρω σπόρια της νόσου. Η καφέ σήψη ευδοκιμεί καλύτερα σε ζεστές, υγρές συνθήκες, προκαλώντας τη μόλυνση σε μόλις τρεις ώρες. Τα έντομα μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες εξάπλωσης αυτής της ασθένειας,

Θεραπευτική αγωγή: Μόλις η καστανή σήψη μολύνει τα κεράσια σας, δεν υπάρχουν θεραπεύσιμες θεραπείες για τα φρούτα. Κλαδέψτε τυχόν προσβεβλημένα μέρη του δέντρου με απολυμανμένα εργαλεία κλαδέματος 4 έως 6 ίντσες κάτω από τον βυθισμένο νεκρό ιστό. Κάψτε ή θάψτε τα κλαδεμένα υλικά για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης. Η αραίωση των δέντρων σας ενθαρρύνει τη ροή του αέρα, επιτρέποντας σε ένα πιο ξηρό περιβάλλον να αποτρέψει τον μύκητα. Εάν η καστανή σήψη δεν είναι διαχειρίσιμη και συνεχίζει να μολύνει τα δέντρα σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μυκητοκτόνα.

Εποχή: Η καφέ σήψη προσβάλλει συχνά τις κερασιές όταν ανθίζουν.

Κίνδυνος: Οι ιδιοκτήτες κερασιών κινδυνεύουν να χάσουν τη συγκομιδή των καρπών τους από αυτή την ασθένεια.

3. Κηλίδα σε φύλλα κερασιού

Επηρεάζονται κερασιές: Η κηλίδα των φύλλων κερασιάς προσβάλλει τα τάρτα, τα γλυκά και τα αγγλικά κεράσια Morello.

Συμπτώματα: Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τα φύλλα των κερασιών και μπορεί να εμφανιστεί στους μίσχους των φύλλων και στους μίσχους των καρπών. Μικρές μωβ κηλίδες αναπτύσσονται στην πάνω πλευρά του φύλλου. Αυτά τα σημεία θα διευρυνθούν σε περίπου 1/4 ίντσας σε διάμετρο και θα αποκτήσουν ένα κοκκινοκαφέ χρώμα. Μετά από έξι έως οκτώ εβδομάδες, τα κέντρα των κηλίδων μπορεί να στεγνώσουν και να πέσουν, δημιουργώντας μικρές τρύπες στο φύλλο. Μερικές φορές τα παλαιότερα μολυσμένα φύλλα μπορεί να γίνουν χρυσοκίτρινα πριν πέσουν. Τα φύλλα κερασιάς που έχουν μολυνθεί με κηλίδες στα φύλλα κερασιάς μπορεί να πέσουν πρόωρα.

Αιτίες: Ο μύκητας των κηλίδων των φύλλων κερασιάς διαχειμάζει σε νεκρά φύλλα κερασιάς στο έδαφος. Στις αρχές της άνοιξης, αναπτύσσονται αποθέκια (καρποφόρα σώματα) στα φύλλα και παράγουν σπόρια. Η βροχόπτωση εξαπλώνει αυτά τα σπόρια σε υγιή φύλλα όπου τα σπόρια βλασταίνουν και διεισδύουν στο φύλλο. Οι μικρές μωβ κηλίδες αρχίζουν να εμφανίζονται στο φύλλο μετά τη μόλυνση. Μόλις αναπτυχθούν αυτές οι κηλίδες, οι κάτω πλευρές τους δημιουργούν περισσότερα σπόρια (κονίδια), τα οποία εμφανίζονται ως υπόλευκο-ροζ βλάβες κάτω από τα φύλλα. Στη συνέχεια, η βροχή εξαπλώνει τα κονίδια σε άλλες υγιείς κερασιές και δημιουργεί νέες μολύνσεις.

Θεραπευτική αγωγή: Συγκεντρώστε και καταστρέψτε όλα τα πεσμένα φύλλα κερασιάς για να αποτρέψετε το ξεχειμώνιασμα του μύκητα. Η αφαίρεση των φύλλων είναι μια αποτελεσματική λύση για την καλλιέργεια κερασιών στην πίσω αυλή, αλλά έχει περιορισμούς για τους μεγάλους κήπους κερασιών. Όταν φυτεύετε την κερασιά σας, φροντίστε να την εκθέτετε στο άμεσο ηλιακό φως και στην καλή κυκλοφορία του αέρα (το κλάδεμα μπορεί να το πετύχει). Στους εμπορικούς οπωρώνες, το μυκητοκτόνο είναι η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο της νόσου. ο Επέκταση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο συνιστά το Bulletin 506 για εμπορικούς καλλιεργητές και το Bulletin 780 για τους καλλιεργητές κερασιών στην πίσω αυλή.

Εποχή: Οι μωβ κηλίδες εμφανίζονται στα φύλλα κερασιάς από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου.

Κίνδυνος: Μια κερασιά με σοβαρή μόλυνση μπορεί να ξεφυλλίσει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η πρώιμη και επαναλαμβανόμενη αποφύλλωση μπορεί να προκαλέσει άγουρο καρπό με κακή γεύση, μεγαλύτερη ευαισθησία σε χειμερινούς τραυματισμούς, νεκρά φρουτάκια (καρποφόρα κλαδιά), απώλεια καρπού, αδύναμα μπουμπούκια και πιθανό θάνατο δέντρων.

4. Canker Cytospora

Επηρεάζονται κερασιές: Αυτή η ασθένεια είναι μια από τις πιο καταστροφικές ασθένειες για το γλυκό και το βύσσινο.

Συμπτώματα: Τα κλαδιά των κερασιών αναπτύσσουν σκοτεινά, καταθλιπτικά καρκινώματα που προκαλούν μαρασμό του κλάδου. Ένα κεχριμπαρένιο κόμμι μπορεί να εμφανιστεί στην άκρη του καρκίνου. Ο καρκίνος τελικά θα περικλείσει το άκρο και θα το κάνει να πεθάνει.

Αιτίες: Μαύρα πικνίδια, δομές που παράγουν σπόρους, εμφανίζονται στο έλκος. Αυτά τα μαύρα πικνίδια θα γίνουν λευκά με την πάροδο του χρόνου. Σε συνθήκες υγρασίας, οι μάζες των σπορίων αποβάλλονται από τα πυκνίδια. Η βροχή και ο άνεμος μεταφέρουν τα σπόρια για να μολύνουν οποιαδήποτε πληγή φλοιού. Αυτές οι πληγές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ηλιακού εγκαύματος, παλιών καρκίνων ή εντόμων που τρυπούν το ξύλο. Αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να επιτεθεί στον υγιή, άθικτο φλοιό. Η ευαισθησία μιας κερασιάς στον καρκίνο του Cytospora αυξάνεται όταν υφίσταται πίεση από ξηρασία, ανεπάρκεια καλίου, υπερκαλλιέργεια και νηματώδεις δακτυλίους.

Θεραπευτική αγωγή: Δεν υπάρχει χημικός έλεγχος για τον καρκίνο του Cytospora. Ελέγξτε τη μόλυνση περιορίζοντας το άγχος των δέντρων. Κλαδέψτε τη μολυσμένη κερασιά σας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, όταν είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσετε τα καρκινώματα.

Εποχή: Ο καρκίνος του Cytospora ευδοκιμεί το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς. Νεκρά άκρα ζωσμένα από καρκινώματα εμφανίζονται στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Κίνδυνος: Οι σχηματισμένοι πλάκες θα σκοτώσουν μέρη της κερασιάς σας.

5. Ωίδιο

Επηρεάζονται κερασιές: Το ωίδιο επηρεάζει τα γλυκόξινα κεράσια.

Συμπτώματα: Σε νεαρά φύλλα κερασιάς εμφανίζονται ελαφρά κομματάκια σε σκόνη. Τα παλαιότερα φύλλα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τα μπαλώματα πούδρας καθώς μπορεί να έχουν αντοχή στο ωίδιο. Τα μολυσμένα φύλλα μπορεί να παραμορφωθούν, να συστραφούν ή να ωχριούν. Ένας λευκός μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί στο άκρο του μίσχου του κερασιού.

Αιτίες: Το φθινόπωρο, μικρές δομές (χασμοθηκίες) που περιέχουν ασκοσπόρια βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στα φύλλα ή όπου τα μέλη δέντρων ενώνονται (καβάλοι). Κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων ή άρδευσης, αυτές οι δομές απελευθερώνουν τα ασκοσπόρια. Ο άνεμος μεταφέρει τα ασκοσπόρια για να μολύνει νεαρά φύλλα. Μέχρι το φθινόπωρο, ο μύκητας εισέρχεται στο στάδιο της διαχείμασής του στη χασμοθηκία για να επαναλάβει τον κύκλο την επόμενη σεζόν. Η ασθένεια ευνοεί τις υγρές συνθήκες και τις θερμοκρασίες μεταξύ 70 και 80 βαθμών.

Θεραπευτική αγωγή: Αποφύγετε την πρόωρη άρδευση καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη αύξηση των λοιμώξεων από ωίδιο. Το έδαφος πρέπει να είναι ακόμα υγρό την άνοιξη και το περιττό πότισμα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από το ωίδιο. Σύμφωνα με Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μια καθυστέρηση δύο εβδομάδων στο πότισμα μπορεί να καθυστερήσει την ασθένεια χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον καρπό. Το κλάδεμα της κερασιάς σας θα ενθαρρύνει τη ροή του αέρα και την ξηρότητα των φύλλων. Εάν χρησιμοποιείτε μυκητοκτόνα ως θεραπεία, έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα μυκητοκτόνα αποτελούν προληπτικό μέτρο και δεν θεραπεύουν την ασθένεια.

Εποχή: Εφαρμόστε μεθόδους προληπτικής διαχείρισης καθ‘ όλη τη διάρκεια της πλήρους περιόδου ανάπτυξης μυκήτων στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Κίνδυνος: Τα γλυκά κεράσια στη μέση και στα τέλη της σεζόν επηρεάζονται συνήθως. Το ωίδιο μπορεί να καταστρέψει τα κεράσια σας με μια λευκή ανάπτυξη μυκήτων στην επιφάνεια του κερασιού.

6. Νεκρωτικό Ringspot

Επηρεάζονται κερασιές: Η νεκρωτική κηλίδα επηρεάζει τα γλυκόξινα κεράσια.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κιτρίνισμα και μαύρισμα των φύλλων κερασιάς. Τα φύλλα αναπτύσσουν τρύπες, δίνοντάς τους μια οπίσθια όψη. Τα φύλλα μπορεί να πέσουν στις αρχές του καλοκαιριού και ο καρπός μπορεί να παραμορφωθεί ή να ωριμάσει αργότερα από το συνηθισμένο. Η εξάπλωση αυτής της ασθένειας είναι πολύ πιο αργή στα γλυκά κεράσια παρά στα βύσσινα. Σχηματίζονται ενώσεις στην κάτω πλευρά των φύλλων, δίνοντας στα φύλλα μια παχιά και άκαμπτη εμφάνιση.

Αιτίες: Ο ιός, ο ιός της νεκρωτικής δακτυλικής κηλίδας του προυνού (PNRSV), εξαπλώνεται μέσω της γύρης, των σπόρων και του εμβολιασμού ξύλου. Ο άνεμος και οι επικονιαστές μπορούν να μεταδώσουν τη μολυσμένη γύρη σε ολόκληρο τον οπωρώνα.

Θεραπευτική αγωγή: Αφαιρέστε τα συμπτωματικά δέντρα για να αποτρέψετε την εξάπλωση σε άλλες κερασιές.

Κίνδυνος: Η νεκρωτική κηλίδα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του δέντρου σας και να σκοτώσει τα κλαδιά, τα μπουμπούκια και το φύλλωμά του. Το PNRSV μπορεί να προκαλέσει απώλειες καρπών έως και 15% στα γλυκά κεράσια και έως και 100% στα ροδάκινα.

7. Φύλλο αργύρου

Επηρεάζονται κερασιές: Τα γλυκόξινα κεράσια επηρεάζονται από το φύλλο ασημιού.

Συμπτώματα: Το πρώτο σύμπτωμα του φύλλου αργύρου είναι μια ασημένια λάμψη στα προσβεβλημένα φύλλα. Ο ακριβής αριθμός των φύλλων που επηρεάζονται θα διαφέρει από δέντρο σε δέντρο. Η επιδερμίδα (το επιφανειακό στρώμα) που διαχωρίζεται από την υπόλοιπη λεπίδα του φύλλου προκαλεί τη μεταλλική γυαλάδα. Αυτός ο διαχωρισμός επηρεάζει την αντανάκλαση του φωτός. Τα ασημένια φύλλα μπορεί να εμφανίσουν καφέ, νεκρά μπαλώματα και τα συμπτώματα των φύλλων μπορεί να μην εμφανίζονται χρόνο με το χρόνο. Εάν εμφανιστούν ένα χρόνο, ενδέχεται να μην εμφανιστούν ξανά τον επόμενο. Μην μπερδεύετε την έλλειψη συμπτωμάτων με πλήρη αποκατάσταση. Τα κλαδιά με συμπτωματικά φύλλα μπορεί να έχουν σκούρο λεκέ από κάτω τους. Σε κλαδιά ή κορμούς άρρωστων δέντρων θα εμφανιστούν λευκές ακμές, μωβ-καφέ κωνία.

Αιτίες: Οι κόκκοι είναι αναπαραγωγικές δομές του μύκητα που προκαλεί ασθένειες. Ο μύκητας απελευθερώνεται από τους κόκκους κατά τη διάρκεια υγρών συνθηκών το φθινόπωρο και εξαπλώνεται και μολύνει τα δέντρα με ανοιχτές πληγές. Στη συνέχεια, ο μύκητας ζει στον υδατοαγώγιμο ιστό των κλαδιών (ξύλιο). Η παρουσία του στο ξυλώμα είναι που προκαλεί τον σκοτεινό λεκέ. Ο μύκητας απελευθερώνει μια τοξίνη, η οποία στη συνέχεια ταξιδεύει στα φύλλα και προκαλεί την ασημί εμφάνιση. Καθώς το ξύλο αποσυντίθεται, η ασθένεια αρχίζει να αναπτύσσει τον μύκητα που παράγει κόκκους στο ξύλο.

Θεραπευτική αγωγή: Κλαδέψτε τα κλαδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα φύλλων ή σημάδια κόκκων. Κλαδέψτε τα κλαδιά τουλάχιστον 4 ίντσες κάτω από όπου είναι ορατές οι λεκέδες και οι κόκκοι. Σημειώστε τα άρρωστα δέντρα σας. Έτσι, όταν τα συμπτώματα δεν επανεμφανιστούν την επόμενη χρονιά, θα ξέρετε να προσέχετε πολύ το συγκεκριμένο δέντρο. Παρέχετε αρκετό νερό για τα άρρωστα δέντρα, καθώς ο μύκητας περιορίζει την κίνηση του νερού στα κλαδιά. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μυκητοκτόνα για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

Εποχή: Κλαδέψτε τα μολυσμένα δέντρα κατά τις περιόδους ξηρού χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 32 βαθμούς. Το κλάδεμα αυτή τη στιγμή θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του φύλλου αργύρου. Εάν κλαδεύετε την καλλιεργητική περίοδο, βεβαιωθείτε ότι κλαδεύετε σε ξηρές συνθήκες.

Κίνδυνος: Το φύλλο ασημιού θα προκαλέσει αργή μείωση στην υγεία και την απόδοση των καρπών της κερασιάς σας.

Πότε να καλέσετε έναν επαγγελματία

Το να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, αδειούχο δενδροκόμο κοντά σας είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για να σώσετε την κερασιά σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα στην κερασιά σας, καλέστε αμέσως έναν επαγγελματία φροντίδας δέντρων. Εάν η ασθένεια των κερασιών σας αγνοηθεί, μπορεί να γίνει θανατηφόρα, να μολύνει γειτονικές κερασιές ή να καταστρέψει τη συγκομιδή σας.

Ένας πιστοποιημένος δενδροκόμος μπορεί να εφαρμόσει θεραπείες και να αφαιρέσει μολυσμένα δέντρα. Οι δενδροκόμοι μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τους καλλιεργητές κερασιών πριν εμφανιστούν συμπτώματα, εκτελώντας προληπτικά μέτρα για την ασθένεια.

Πίστωση κύριας εικόνας: Καρολίνα Γκραμπόφσκα, Pexels

Τζέιν Πέρνελ

Τζέιν Πέρνελ

Η Jane Purnell είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και ηθοποιός στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και απολαμβάνει ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ γαλλικού τύπου.

Schreibe einen Kommentar