15 Πρακτικές χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών στον κήπο

0
15 Πρακτικές χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών στον κήπο

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι υπάρχουν μυριάδες χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών στον κήπο. Αντί λοιπόν να τις πετάξετε, φέρτε τις φλούδες στον κήπο σας. Οι φλούδες μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά σας να αναπτυχθούν υγιή με πολλούς τρόπους.

Πολλά νοικοκυριά καταναλώνουν εσπεριδοειδή κάθε μέρα, από λεμόνια στα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ. Όταν τρώνε αυτά τα φρούτα, η φλούδα τους συχνά καταλήγει στα σκουπίδια. Αλλά αυτό που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν είναι ότι οι φλούδες είναι πραγματικά χρήσιμες στον κήπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πετούσαν τις φλούδες στα σκουπίδια αφού δεν ήξεραν ότι μπορεί να τους εξοικονομήσει χρήματα. Για παράδειγμα, αντί να αγοράζετε εμπορικά λιπάσματα για να θρέψετε το έδαφος στον κήπο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλούδες εσπεριδοειδών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φλούδες περιέχουν ασβέστιο, χαλκό και άλλα ιχνοστοιχεία που μπορούν να απορροφηθούν από το έδαφος και να περάσουν στα φυτά σας!

Αν αναρωτιέστε πώς αλλιώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τις φλούδες εσπεριδοειδών, εδώ είναι μια λίστα με τις χρήσεις της φλούδας εσπεριδοειδών στον κήπο.

1. Χρήση ως φυτευτές σπορόφυτων

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Ιστός κήπου μπαλκονιού

Αντί να πετάξετε αυτές τις φλούδες λεμονιού, γιατί δεν τις επαναχρησιμοποιείτε σε φυτευτές δενδρυλλίων; Χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας για να μετατρέψετε αυτές τις φλούδες σε ζαρντινιέρες. Καθαρίστε τη μισή φλούδα λεμονιού και δημιουργήστε μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος για να στραγγίξετε. Γεμίστε το με βρωμιά και μπορείτε να αρχίσετε να φυτεύετε τον σπόρο. Αυτό σίγουρα θα αποτελέσει μια χαριτωμένη προσθήκη στο περβάζι της κουζίνας σας.

2. Προσθήκη στο Κομποστ

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Πράσινα θέματα

Οι περισσότεροι κηπουροί γνωρίζουν τη σημασία του να έχουν ένα λάκκο κομποστοποίησης. Το κομπόστ χρησιμεύει ως φυσικό λίπασμα που βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τα φυτά. Οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορούν να προστεθούν στο συνηθισμένο σας λάκκο κομποστοποίησης. Αυτές οι φλούδες αποσυντίθενται υπέροχα που θα βοηθήσουν στην παροχή ευεργετικών θρεπτικών συστατικών στο χώμα σας. Μπορείτε να κόψετε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια πρώτα πριν τις προσθέσετε στο κομπόστ γιατί μπορεί να χαλάσουν λίγο περισσότερο.

3. Χρησιμοποιήστε το ως απωθητικό γυμνοσάλιαγκων

Χρήσεις φλούδας πορτοκαλιού

Πίστωση εικόνας: Περιοδικό Garden Gate

Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικά απωθητικά κατά των γυμνοσάλιαγκων. Αντί λοιπόν να πετάξετε τα δέρματά τους, τακτοποιήστε τα γύρω από τον κήπο σας. Αυτά θα κρατήσουν τους γυμνοσάλιαγκες μακριά από την περιοχή και θα τους εμποδίσουν να καταστρέψουν τα φυτά σας. Οι κάδοι μπορούν να τοποθετηθούν στις εξωτερικές άκρες του κήπου, όπου μπορείτε να ρίξετε άνετα τις φλούδες εσπεριδοειδών αφού τις καταναλώσετε.

4. Οξύνετε το έδαφος

Χρήσεις φλούδας λεμονιού

Πίστωση εικόνας: Pinterest

Μερικά φυτά όπως οι αζαλέες αρέσει το όξινο έδαφος. Μία από τις χρήσεις της φλούδας λεμονιού στον κήπο είναι η οξίνιση του εδάφους για τα φυτά που επιθυμούν όξινο χώμα. Στεγνώστε τις φλούδες των εσπεριδοειδών και τις τρίψτε σιγά σιγά μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, μπορείτε να το πασπαλίσετε στο πάνω μέρος του χώματος και να το ανακατέψετε. Η οξύτητα του εδάφους εξαρτάται από την ποσότητα της σκόνης φλούδας που εφαρμόζετε. Αυτή η διαδικασία παρέχει επίσης πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

5. Απαλλαγείτε από τις αφίδες

Φλούδες εσπεριδοειδών στον κήπο

Πίστωση εικόνας: Ημερολόγιο

Οι αφίδες είναι επιβλαβείς για τον κήπο καθώς τρώνε μέρη φυτών που μπορεί να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό, παραμόρφωση και αντιαισθητικές τρύπες. Αλλά μπορείτε να αποτρέψετε τις αφίδες από το να καταστρέψουν το πράσινο σας με τη χρήση φλοιών πορτοκαλιού. Πάρτε ένα μάτσο φλούδες πορτοκαλιού, δημιουργήστε μια στενή σχισμή πάνω του και απλώστε το απευθείας στο φυτό που θέλετε να προστατέψετε. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού αναμεμειγμένο με ζεστό νερό.

Διαβάστε επίσης: 31 φυτά απώθησης παρασίτων για τον κήπο σας

6. Προστατέψτε τα φυτά σας από τα μυρμήγκια

Φλούδες εσπεριδοειδών στον κήπο

Πίστωση εικόνας: Ρεντοκίλ

Τα μυρμήγκια μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά αποτελούν κίνδυνο για τον κήπο σας. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των αφίδων προστατεύοντάς τες από αρπακτικά όπως οι πασχαλίτσες για να διατηρήσουν μια ποσότητα μελιτώματος. Διαταράσσουν επίσης το έδαφος που περιβάλλει τις ρίζες των φυτών προκαλώντας έτσι ζημιά σε αυτό. Έτσι, μία από τις χρήσεις των φλοιών εσπεριδοειδών στον κήπο είναι να διώχνουν αυτά τα ενοχλητικά έντομα μακριά! Το λάδι στα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή είναι τοξικό για τα μυρμήγκια, επομένως θα τα σκοτώσει κατά την επαφή.

7. Κρατήστε μακριά τις αδέσποτες γάτες

Χρήσεις φλούδας πορτοκαλιού

Πίστωση εικόνας: Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τα προβλήματα του αδέσποτου γάτες μπαίνουν και καταστρέφουν τους κήπους τους. Μπορείτε να τα κρατήσετε μακριά στην περιοχή σας με τη χρήση φλούδων εσπεριδοειδών. Οι γάτες μισούν τη μυρωδιά των εσπεριδοειδών και πιθανότατα θα αποφύγουν οτιδήποτε μυρίζει σαν εσπεριδοειδή. Μπορείτε να πετάξετε φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού στο έδαφος, να τις βάλετε στη σειρά στη βεράντα ή να τις τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε να προστατεύσετε.

8. Εμπλουτίστε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους

Χρήσεις φλούδας πορτοκαλιού

Πίστωση εικόνας: Κομποστοποίηση σκουληκιών

Μία από τις πιο σημαντικές χρήσεις της φλούδας εσπεριδοειδών είναι ο εμπλουτισμός των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Οι φλούδες των εσπεριδοειδών έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως θείο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Την επόμενη φορά, μην πετάτε τα απόβλητα εσπεριδοειδών σας και αξιοποιήστε τα καλά προσθέτοντάς τα στο χώμα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στεγνώσετε μερικές από τις φλούδες των εσπεριδοειδών και να τις ανακατέψετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, ανακατέψτε αυτή τη σκόνη εσπεριδοειδών στο χώμα σας και σιγά σιγά δείτε τη βελτίωση της κατάστασης του εδάφους σας.

9. Προσέλκυσε τις πεταλούδες

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Ilona’s Garden

Οι πεταλούδες είναι καλοί επικονιαστές. Είναι σημαντικά στο οικοσύστημα καθώς βοηθούν στην προώθηση της διαδικασίας επικονίασης που με τη σειρά του θα αναπαράγει περισσότερα φυτά. Κάντε τους να επισκεφτούν τον κήπο σας αφήνοντας φλούδες από εσπεριδοειδή σε ένα ρηχό πιάτο. Αυτές οι πεταλούδες θα καταναλώσουν τους γλυκούς χυμούς που έχουν μείνει στις φλούδες. Εκτός από απόλαυση για τα μάτια, βοηθούν να ομορφύνετε τον κήπο σας προσθέτοντας λίγο χρώμα και βελτιώνοντας την εμφάνιση των φυτών σας.

10. Κάντε τον κήπο σας να μυρίζει καλά

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Κολάζ κήπου

Ένα από τα πλεονεκτήματα της φλούδας πορτοκαλιού είναι η ενίσχυση της μυρωδιάς. Όπως γνωρίζετε, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια μυρίζουν πολύ καλά. Εάν έχετε ένα λάκκο φωτιάς στο γρασίδι ή στην κηπουρική σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα κάνοντας το να μυρίζει όμορφα με τη χρήση φλούδες εσπεριδοειδών. Απλώς πετάτε τις φλούδες εσπεριδοειδών στη φωτιά σας κάθε φορά που το ανάβετε. Καθώς αυτές οι φλούδες καίγονται, απελευθερώνουν ένα απίστευτα αναζωογονητικό άρωμα που θα κάνει τον κήπο σας πιο ελκυστικό.

Διαβάστε επίσης: 15 χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο

11. Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Τα κατοικίδια είναι ένα αγαπημένο μέρος του σπιτιού των περισσότερων ανθρώπων. Αλλά όταν αφεθούν χωρίς παρακολούθηση, μπορεί να φύγουν και να επισκεφτούν τον κήπο σας και μπορεί ακόμη και να καταστρέψουν ορισμένα φυτά. Εάν θέλετε να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας μακριά από τον κήπο, οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορεί να είναι χρήσιμες. Συνδυάστε μικρά κομμάτια φλούδες εσπεριδοειδών με κόκκοι καφέ και απλώνουμε το μείγμα γύρω από τα φυτά. Αυτός ο συνδυασμός εσπεριδοειδών και καφέ θα βοηθήσει επίσης στη γονιμοποίηση των φυτών.

12. Απωθήστε τα τσιμπούρια και τα παράσιτα

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: DIYN Χειροτεχνίες

Αντί να χρησιμοποιείτε χημικά φυτοφάρμακα, μπορείτε να επιλέξετε έναν πιο φυσικό τρόπο για να απομακρύνετε τα παράσιτα και τα τσιμπούρια, που είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φυτοφάρμακο από φλούδα πορτοκαλιού. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι τα φυτά σας επηρεάζονται από αυτούς τους οργανισμούς, δοκιμάστε να τα απωθήσετε με τη χρήση φλοιών εσπεριδοειδών. Κόψτε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια και στη συνέχεια τοποθετήστε τις γύρω από το φυτό, συνδέστε τις σε ένα κοντινό στέλεχος ή μετατρέψτε το σε σπρέι. Αυτή η μέθοδος είναι πλεονεκτική καθώς είναι ασφαλής, βιολογική και φυσική.

Εδώ είναι τα καλύτερα φυσικά φυτοφάρμακα για τα φυτά εσωτερικού χώρου σας.

13. Χρήση ως φυσικό απωθητικό κουνουπιών

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Καλή καθαριότητα

Στα κουνούπια δεν αρέσει η μυρωδιά των λεμονιών, των πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών. Εάν επηρεάζεστε από τσιμπήματα κουνουπιών ενώ κάνετε κάποιες εργασίες στον κήπο, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά χρησιμοποιώντας φλούδες εσπεριδοειδών. Απλώς τρίψτε τους χυμούς των φλοιών στο εκτεθειμένο δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε γύρω από τον κήπο για να αποτρέψετε τα κουνούπια από το να παρεμβαίνουν περαιτέρω στον χρόνο κηπουρικής σας.

14. Διώξτε τα πλάσματα μακριά

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Νέα Ιδέα Τροφίμων

Κρατήστε τα δυνητικά καταστροφικά ζώα μακριά από τον κήπο σας χρησιμοποιώντας φλούδες λεμονιού. Αρχικά, θα πρέπει να τρίψετε τις φλούδες λεμονιού για να τις μετατρέψετε σε φλούδες λεμονιού. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε αυτές τις φλούδες λεμονιού και καταψύξτε τις όλες όλο το χειμώνα. Τέλος, θάψτε τα κάτω από το χώμα του κήπου σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα εμποδίσει τους σκίουρους, τις γάτες και άλλα ζώα να σκάβουν γύρω από τον κήπο σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε τις μπανανόφλουδες στον κήπο σας

15. Δημιουργήστε μια οργανική τροφοδοσία πουλιών

Χρήσεις φλούδας εσπεριδοειδών

Πίστωση εικόνας: Tree Hugger

Τα πουλιά είναι ένδειξη ενός υγιούς περιβάλλοντος. Είναι καλοί επικονιαστές και επίσης βοηθούν να σταματήσουν τα ζιζάνια να καταλάβουν τα φυτά. Εάν θέλετε να σταματήσουν τα πουλιά στον κήπο σας, μπορείτε να δημιουργήσετε και να παρέχετε τη δική σας προσαρμοσμένη τροφοδοσία πουλιών από φλούδες εσπεριδοειδών. Κόψτε τις φλούδες στη μέση, δέστε ένα κορδόνι ή ένα νήμα στις άκρες του και μετά τοποθετήστε μερικούς σπόρους πουλιού.

Τελικές σκέψεις

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί έχουν μεγάλη ποικιλία χρήσεων στην καθημερινή μας ζωή. Αλλά όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, ακόμη και οι φλούδες τους είναι επίσης χρήσιμες. Στην πραγματικότητα, οι χρήσεις της φλούδας εσπεριδοειδών δεν περιορίζονται μόνο στον κήπο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες στην κουζίνα σας για την απολύμανση των σανίδων κοπής και την απολύμανση του νεροχύτη. Επιπλέον, οι φλούδες εσπεριδοειδών είναι επίσης καλές για το δέρμα σας. Μπορούν να καθαρίσουν το δέρμα σας αφαιρώντας τη σκόνη και τη βρωμιά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεφλουδίσετε τα αγαπημένα σας εσπεριδοειδή, σκεφτείτε αυτή τη λίστα. Αντί να πετάξετε τις φλούδες, φυλάξτε τις και αξιοποιήστε τις.

Schreibe einen Kommentar