Ψηφιοποίηση – Plant Talk

0
Ψηφιοποίηση – Plant Talk

Δημοσιεύτηκε στο Garden News στις 23 Ιουλίου 2019, από το Plant Talk

Ο Matthew C. Pace, Ph.D., είναι Βοηθός Επιμελητής στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης.


Στο Steere Herbarium μας, αΈνας υπάλληλος της NYBG ψηφιοποιεί δείγματα. Ο συνδυασμός λήψης εικόνων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης δειγμάτων και εισαγωγής λεπτομερών πληροφοριών για κάθε δείγμα σε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης καθιστά αυτήν την επιστημονική συλλογή εύκολα διαθέσιμη σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, αυτή η διαδικτυακή πηγή θα βοηθήσει τους ερευνητές να ξεπεράσουν το οξύ πρόβλημα της πρόσβασης σε δείγματα απειλούμενων και απειλούμενων ειδών. Η βαθύτερη κατανόηση των διαφόρων προσαρμογών των ειδών και της εξέλιξής τους θα καταστήσει δυνατό τον σχεδιασμό καλύτερων στρατηγικών διατήρησης και διαχείρισης. Το ενδιαφέρον του κοινού για αυτά τα χαρισματικά και σαγηνευτικά φυτά δίνει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαθητές και καθηγητές σε συζητήσεις σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τη διατήρησή της, τις προσαρμογές των φυτών και τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις των ειδών. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα δύο εκατομμυρίων ψηφιοποιημένων αρχείων θα ενισχύσει την εκπαίδευση και την απόλαυση των επιστημόνων πολιτών, των χομπίστων κηπευτικών και άλλων μη ακαδημαϊκών ενθουσιωδών.

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) προσφέρει το πρόγραμμα Advancing Digitization of Biodiversity Collections, χρηματοδοτώντας προσπάθειες ψηφιοποίησης δειγμάτων σε μουσεία φυσικής ιστορίας μέσω συνεργασιών πολλών ιδρυμάτων που ονομάζονται Thematic Collections Networks (TCN). Ο Κήπος έχει μακρά ιστορία συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα, καθοδηγώντας ή συμμετέχοντας σε επτά σημερινά και προηγούμενα TCN.

Τα φυτά που είναι σαρκοφάγα, επιφυτικά ή/και παχύφυτα απειλούνται συχνά με εξαφάνιση, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα εστιασμένα ψηφιοποιημένα δεδομένα δειγμάτων για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχεδιάσουν ουσιαστικά πρωτόκολλα διατήρησης ή να μελετήσουν πώς εξελίχθηκαν τέτοια φανταστικά ασυνήθιστα είδη. Η έλλειψη τέτοιων ψηφιακών δεδομένων περιορίζει σημαντικά τους τύπους ερωτήσεων που μπορούν να κάνουν οι ερευνητές και περιορίζει τις ευκαιρίες για δέσμευση μεταξύ των επιστημόνων που μελετούν αυτά τα αξιόλογα φυτά και των χομπίστων που απολαμβάνουν την καλλιέργεια τους. Συνεργαζόμενοι με άλλα 17 ιδρύματα με μεγάλες εκμεταλλεύσεις σαρκοφάγων, επιφυτικών και/ή παχύφυτων φυτών, αυτό το TCN θα συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού. Επιπλέον, οι Δρ. Ο Thiers και ο Pace αναγνώρισαν μια ευκαιρία για τον Garden να ηγηθεί της κοινότητας των συλλογών σε μια συζήτηση σχετικά με το πώς να μοιράζονται ηθικά δεδομένα αυτών των απειλούμενων φυτών. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση ως προς τον τρόπο κοινής χρήσης ψηφιοποιημένων δεδομένων απειλούμενων ή άλλως σπάνιων ειδών στην κοινότητα των μουσείων φυσικής ιστορίας.

Οι επιστήμονες που μελετούν τα φυτά αγαπούν τα είδη που ερευνούν και θέλουν να μοιραστούν αυτούς τους καταπληκτικούς οργανισμούς με το κοινό. Ωστόσο, η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί μερικές φορές να είναι δίκοπο μαχαίρι: με την ανοιχτή κοινή χρήση ψηφιοποιημένων δεδομένων δειγμάτων αυτών των ειδών, ενδέχεται να παραδώσουν ακούσια αυτές τις πληροφορίες σε λαθροκυνηγούς ή άλλους αδίστακτους συλλέκτες που στόχος τους είναι το κέρδος και όχι η επιστημονική πρόοδος. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σπάνιων, πρόσφατα περιγραφόμενων ειδών που εμφανίζονται ξαφνικά στη μαύρη αγορά, τα οποία διακινούνται παράνομα σαν ελεφαντόδοντο, οδηγώντας συχνά στην εξαφάνιση ολόκληρων πληθυσμών, ένα χειρότερο σενάριο για έναν επιστήμονα. Το πρόβλημα περιλαμβάνει σπάνιες ορχιδέες και κάκτους, ερπετά και πουλιά που πωλούνται ως κατοικίδια, ακόμη και απολιθώματα. Επί του παρόντος, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει μια ενοποιημένη προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο ηθικής κοινής χρήσης (ή μη κοινοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις) ψηφιοποιημένων δεδομένων δειγμάτων. Για την αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου και περίπλοκου ζητήματος, οι Δρ. Οι Thiers and Pace θα ηγηθούν ενός συμποσίου στο συνέδριο 2020 Society for the Preservation of Natural History Collections. Στόχος τους είναι να εμπλακούν μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων, κυβερνητικών αξιωματούχων, διαχειριστών συλλογών και ομάδων χομπίστων σε αυτό το θέμα, δημιουργώντας τελικά ένα γραπτό κοινοτικό πρότυπο που μπορεί να ακολουθηθεί από όλες τις συλλογές φυσικής ιστορίας, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ της πρόσβασης με προσανατολισμό στο κοινό και προστασία ευαίσθητων πληροφοριών δειγμάτων.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά ως μέρος του τεύχους Άνοιξη-Καλοκαίρι 2019 του Garden Newsτο εποχικό ενημερωτικό δελτίο της NYBG. Για περαιτέρω ανάγνωση, δείτε το τεύχος στο Διαδίκτυο και ανακαλύψτε ένα δείγμα από ιστορίες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα και το εγχείρημα στο Garden.

Schreibe einen Kommentar