Χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο : 15 χρήσεις στάχτης ξύλου

0
Χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο : 15 χρήσεις στάχτης ξύλου

Χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο

Υπάρχουν πολλές χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο, από το να απαλλαγούμε παράσιτα για τη βελτίωση του επιπέδου pH του εδάφους και πολλά άλλα. Εκτός από καλή πηγή καλίου, οι στάχτες του ξύλου είναι επίσης πλούσιες σε μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των φυτών. Αν λοιπόν έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα στο σπίτι, βάλτε τις στάχτες σε καλή χρήση αντί να τις πετάξετε.

Χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο

Οι στάχτες του ξύλου είναι υπέροχοι πηγή θρεπτικών συστατικών για τον κήπο σας. Έτσι, η προσθήκη στάχτης στο έδαφος του κήπου σας μπορεί να βοηθήσει τα φυτά σας να ευδοκιμήσουν καλά. Αλλά εκτός από αυτό, η χρήση στάχτης στον κήπο έχει πολλά άλλα οφέλη. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στάχτες ξύλου στον κήπο σας:

1. Τροποποιήστε το επίπεδο pH του εδάφους

Λίπασμα στάχτης ξύλου

Πίστωση εικόνας: Growveg.com

Οι περισσότερες στάχτες ξύλου περιέχουν καλή ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου. Εάν το χώμα του κήπου σας είναι πολύ όξινο και έχει τιμή pH 5,5 ή χαμηλότερη, μπορείτε να τροποποιήσετε την τιμή pH του εδάφους με τέφρα ξύλου. Με την προσθήκη στάχτης ξύλου στο έδαφος, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου pH του εδάφους, το οποίο είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη των περισσότερων φυτών.

2. Κρατήστε τα σαλιγκάρια έξω από τον κήπο

Χρήσεις τέφρας ξύλου

Πίστωση εικόνας: Love The Garden

Το να ραντίζετε λίγη στάχτη ξύλου στη βάση των φυτών σας είναι ένας τρόπος για να αποτρέψετε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες μακριά. Όταν αυτά τα πλάσματα παρατηρήσουν την παρουσία στάχτης, θα αποθαρρυνθούν να σκαρφαλώσουν στους μίσχους και να φάνε τα φύλλα των πολύτιμων φυτών σας.

3. Προστατέψτε τις καλλιέργειες από ζημιές από παγετό

Χρήσεις τέφρας ξύλου

Πίστωση εικόνας: Envii Σπίτι και Κήπος

Όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν το φθινόπωρο, πρέπει να προστατεύσετε τα φυτά σας από ζημιές από παγετό. Ευτυχώς, οι στάχτες του ξύλου μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς από τον παγετό. Απλώς ξεσκονίστε τα φυτά με στάχτη πριν από τον πρώιμο ελαφρύ παγετό και αυτό θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τις καλλιέργειές σας από πιθανές ζημιές.

4. Βελτιώστε την ποιότητα του κομπόστ

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: Βασικά στοιχεία κομποστοποίησης

Εάν κάνετε κομποστοποίηση πολλών φρούτα, το κομπόστ σας μπορεί να γίνει πολύ όξινο και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών σας. Η τέφρα ξύλου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου οξύτητας του κομπόστ. Πασπαλίστε τη στάχτη σε κάθε στρώμα κομπόστ που απλώνετε. Απλώς φροντίστε να μην το παρακάνετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα βακτήρια και τα σκουλήκια στο κομπόστ.

5. Προσθέστε ασβέστιο στα φυτά σας

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: Daves Garden

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία της τέφρας ξύλου. Η χρήση τέφρας ξύλου στον κήπο σας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη διατροφή του φυτού σας, καθώς το ασβέστιο παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της χημικής ισορροπίας του εδάφους, στη μείωση της αλατότητας και στη βελτίωση της διείσδυσης του νερού στα φυτά.

6. Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των χόρτων στο γκαζόν

Χρήσεις της στάχτης ξύλου

Πίστωση εικόνας: Δίκτυο εξωραϊσμού

Οι στάχτες του ξύλου παρέχουν στα χόρτα σημαντική ποσότητα καλίου, αλλά το μεγαλύτερο όφελος για τα χόρτα προέρχεται από την υψηλή αλκαλικότητά τους. Οι στάχτες έχουν τις ίδιες ιδιότητες με εκείνα τα προϊόντα ασβέστη που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του pH του εδάφους. Τα χόρτα του γκαζόν θα προτιμούσαν να αναπτύσσονται σε ελαφρώς όξινο έδαφος και οι στάχτες μπορούν να βοηθήσουν στην τροποποίηση του επιπέδου pH του εδάφους προκειμένου να τα χόρτα μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

7. Ενισχύστε το κάλιο για τις ντομάτες

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: Φυτά Bonnie

Οι στάχτες που προέρχονται από σκληρό ξύλο περιέχουν περίπου 5 έως 7 τοις εκατό κάλιο. Οι ντομάτες χρειάζονται κάλιο για να αναπτυχθούν και να παράγουν απόδοση. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της ιοντικής ισορροπίας του φυτού και της κατάστασης του νερού και επίσης βοηθά στην παραγωγή και μεταφορά σακχάρου στο φυτό, καθώς και στην ενεργοποίηση των ενζύμων.

8. Ενθαρρύνετε το πιπέρι να παράγει υγιή φρούτα

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: Κήπος Απλά

Οι στάχτες του ξύλου περιέχουν τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το έδαφος στο φυτό για ανάπτυξη. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το άζωτο, το οποίο βοηθά πιπέρι για την παραγωγή υγιών καρπών. Όταν τα φυτά της πιπεριάς αρχίζουν να ανθίζουν, έχουν ήδη εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του αζώτου από το έδαφος, επομένως χρειάζονται περισσότερο άζωτο για να παράγουν απόδοση. Το άζωτο που προέρχεται από την τέφρα του ξύλου μπορεί να βοηθήσει το φυτό της πιπεριάς να παράγει μεγάλους και υγιείς καρπούς.

9. Προστατέψτε τις κυψέλες

Τέφρα ξύλου στον κήπο

Πίστωση εικόνας: Βιβλιοθήκη Clipart

Εάν παράγετε μέλι από τις κυψέλες του κήπου σας, τότε η στάχτη του ξύλου μπορεί να σας βοηθήσει. Μια τυπική κυψέλη λέγεται ότι παράγει έως και 200 ​​λίβρες μέλι κάθε χρόνο. Ωστόσο, η παρουσία μυρμηγκιών θα μπορούσε να κλέψει μια καλή ποσότητα μελιού που μπορεί να παράγει η κυψέλη. Η καλύτερη λύση για αυτό είναι να σκορπίσετε έναν κύκλο στάχτης γύρω από την κυψέλη για να αποτρέψετε αυτά τα ενοχλητικά μυρμήγκια.

10. Παρέχετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα οπωροφόρα δέντρα

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: Οθόνη Concord

Η προσθήκη στάχτης ξύλου στο χώμα του κήπου σας είναι ευεργετική για τα οπωροφόρα δέντρα που αναπτύσσονται σε αυτό. Η τέφρα μπορεί να προσφέρει άφθονα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και να αυξήσει το επίπεδο του pH, γεγονός που βοηθά τα δέντρα να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

11. Επιβραδύνετε την ανάπτυξη των φυκιών

Χρήσεις τέφρας ξύλου

Πίστωση εικόνας: Λέσχη Εραστών Κήπου

Το να έχετε μια λίμνη στον κήπο σας είναι υπέροχο. Ωστόσο, το να βλέπεις αυτά τα φύκια να αναπτύσσονται στη λίμνη μπορεί να είναι ενοχλητικό. Τα φύκια μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη των υδρόβιων φυτών σας. Ταΐζοντας αυτά τα φυτά με στάχτες ξύλου πλούσια σε κάλιο, τα υδρόβια φυτά σας θα ευδοκιμήσουν. Ως αποτέλεσμα, τα φύκια θα μείνουν χωρίς θρεπτικά συστατικά και τελικά θα πεθάνουν.

12. Αφαιρέστε την άσχημη μυρωδιά στον κήπο σας

Τέφρα ξύλου στον κήπο

Πίστωση εικόνας: Mmasood Κομποστοποίηση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κήπος σας μπορεί να μυρίζει άσχημα, αλλά ένας από τους κύριους λόγους είναι η παρουσία κομπόστ. Εάν το κομπόστ είναι πολύ υγρό, θα παράγει μια σάπια μυρωδιά παρόμοια με τα σάπια αυγά. Για να το διορθώσετε, ξεσκονίστε λίγη στάχτη ξύλου στον κήπο. Οι στάχτες μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς που παράγουν τα κομπόστ.

13. Αποτρέψτε τα μυρμήγκια στον κήπο

Χρήσεις τέφρας ξύλου

Πίστωση εικόνας: Garden Style San Antonio

Τα μυρμήγκια μπορεί να είναι καλά για τον κήπο σας, αλλά αν είναι πάρα πολλά, θα μπορούσαν να φάνε τα φυτά σας! Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταπολεμήσετε είναι να ραντίσετε μια μικρή ποσότητα στάχτης γύρω από τα φυτά που έχουν πολλά μυρμήγκια. Αυτές οι στάχτες μπορούν να βοηθήσουν στην απώθηση των μυρμηγκιών και άλλων παρασίτων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στα φυτά σας.

14. Βοηθήστε τα φυτά του μπρόκολου να αναπτυχθούν υγιή

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: Συγκομιδή στο τραπέζι

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία της τέφρας ξύλου. Τα δικα σου μπρόκολο Τα φυτά μπορούν να επωφεληθούν από το ασβέστιο που μπορούν να προσφέρουν οι στάχτες του ξύλου. Εκτός από την τροποποίηση του επιπέδου pH του εδάφους, το ασβέστιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της απορρόφησης του νερού. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για όλα τα φυτά, ωστόσο, τα φυτικά φυτά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό.

15. Αλλάξτε το χρώμα των ορτανσιών

Τέφρα ξύλου για φυτά

Πίστωση εικόνας: HGTV

Οι ροζ και μπλε αποχρώσεις της ορτανσίας επηρεάζονται από την αλκαλικότητα του εδάφους. Η προσθήκη στάχτης ξύλου στο έδαφος όπου αναπτύσσονται οι ορτανσίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε το χρώμα από μπλε σε ροζ. Μπορεί επίσης να κάνει την ανοιχτό ροζ απόχρωση να γίνει πιο σκούρα. Μπορείτε να εφαρμόσετε τη στάχτη τρεις φορές το χρόνο – μία φορά το χειμώνα, μία άλλη στα μέσα Μαΐου και τον Ιούνιο ξανά. Αυτό μπορεί να αλλάξει το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας σας σε μία σεζόν.

Συχνές ερωτήσεις

Ε1: Σε ποια φυτά αρέσει η στάχτη ξύλου;

Α’1: Αν και η τέφρα του ξύλου είναι υψηλή σε θρεπτικά συστατικά, δεν μπορούν όλα τα φυτά να επωφεληθούν από αυτήν. Μερικά από εκείνα τα φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν καλά με την εφαρμογή τέφρας ξύλου είναι σκόρδο, μαρούλι, πράσα, σχοινόπρασο, σπαράγγια, λεβάντα και μερικά οπωροφόρα δέντρα. Αυτά είναι φυτά που θα προτιμούσαν να αναπτύσσονται σε ελαφρώς όξινο έδαφος.

Ε2: Είναι η τέφρα ξύλου καλή για τα οπωροφόρα δέντρα;

Α2: Ναι, η τέφρα από ξύλο είναι καλή για τα οπωροφόρα δέντρα. Έχει απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της τιμής του pH του εδάφους. Τα οπωροφόρα δέντρα όπως οι ροδάκινες, οι μηλιές, οι αχλαδιές και τα εσπεριδοειδή μπορούν να ευδοκιμήσουν καλά σε ελαφρώς όξινο έδαφος. Η τέφρα του ξύλου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση ενός πολύ όξινου εδάφους.

Ε3: Αρέσουν στις ορτανσίες η στάχτη ξύλου;

A3: Στις ορτανσίες αρέσει η στάχτη του ξύλου γιατί τις ωφελεί με πάρα πολλούς τρόπους. Εκτός από την τροποποίηση του επιπέδου pH του εδάφους και τον εμπλουτισμό του σωρού κομποστοποίησης, η τέφρα του ξύλου μπορεί επίσης να αλλάξει το χρώμα των ορτανσών.

Ε4: Αρέσουν στα τριαντάφυλλα η στάχτη ξύλου;

A4: Τα τριαντάφυλλα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε έδαφος που είναι ελαφρώς όξινο και με τιμή pH από 6 έως 7. Η τέφρα του ξύλου έχει υψηλό αλκαλικό pH λόγω της περιεκτικότητάς της σε ασβέστιο. Επομένως, τα τριαντάφυλλα μπορούν να ωφεληθούν μόνο από ένα περιστασιακό ελαφρύ ράντισμα της στάχτης. Δεν συνιστάται να ρίχνετε απευθείας μεγάλες ποσότητες στάχτης στο έδαφος όπου αναπτύσσονται οι τριανταφυλλιές.

Ε5: Είναι η τέφρα ξύλου καλή για τις ντομάτες;

A5: Ναι, η τέφρα του ξύλου είναι καλή ντομάτες αφού χρειάζεται άφθονη παροχή καλίου για καλή απόδοση. Η τέφρα του ξύλου περιέχει μια καλή ποσότητα καλίου, επομένως η χρήση τέφρας ξύλου στον κήπο με τις ντομάτες σας μπορεί να βοηθήσει το φυτό να παράγει καλή απόδοση.

Ε6: Πόση στάχτη πρέπει να βάλω στον κήπο μου;

A6: Η ποσότητα της στάχτης που θα χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας θα ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος και την καλλιέργεια. Αλλά ένας καλός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε 20 λίβρες ή περίπου 5 γαλόνια για κάθε επιφάνεια 1000 τετραγωνικών ποδιών. Μπορείτε να πάρετε τόση στάχτη από ένα κορδόνι καυσόξυλου.

Τελικές σκέψεις

Όπως βλέπετε, υπάρχουν τόσες πολλές χρήσεις της στάχτης ξύλου στον κήπο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αφαιρέσετε αυτές τις στάχτες από το τζάκι ή την ξυλόσομπα, φροντίστε να μην τις πετάξετε. Αντίθετα, φέρτε τη στάχτη στον κήπο σας και βοηθήστε τα φυτά και τα δέντρα σας να μεγαλώσουν υγιή.

Schreibe einen Kommentar