Συλλογή βιβλιοθήκης LuEsther T. Mertz: Αρχείο Bassett Maguire

0
Συλλογή βιβλιοθήκης LuEsther T. Mertz: Αρχείο Bassett Maguire

Δημοσιεύτηκε στο Garden News στις 28 Μαΐου 2019, από τον Stephen Sinon

Από τη Susan Fraser, Thomas J. Hubbard Αντιπρόεδρος και Διευθυντής, και Stephen Sinon, William B. O’Connor Επιμελητής Ειδικών Συλλογών, Έρευνας και Αρχείων, Βιβλιοθήκη LuEsther T. Mertz


Εκστρατεία Neblina, 1953–54.
Φωτογραφία: Kathleen D. Phelps

Τα Ιδρυματικά Αρχεία του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης διατηρούν και τεκμηριώνουν τις δραστηριότητες του Κήπου ως ενός σημαντικού διεθνούς πολιτιστικού και ερευνητικού οργανισμού αφιερωμένου στην έρευνα, την εκπαίδευση και την έκθεση φυτών. Από την ίδρυσή του το 1891 έως σήμερα, τα αρχεία του οργανισμού έχουν συγκεντρωθεί και οργανωθεί και συχνά συμβουλεύονται για ιστορική και επιστημονική έρευνα. Αυτά τα αρχεία σχετίζονται με τη γενική διοίκηση και τη δραστηριότητα του Κήπου, των Διευθυντών και Προέδρων του, του Διοικητικού Συμβουλίου, των Συλλογών, των Κτιρίων και των Κήπων. Αυτά τα υλικά τεκμηριώνουν όχι μόνο τις επιστημονικές κληρονομιές του Κήπου και του προσωπικού του, αλλά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα επαγγελματικά επιτεύγματα των ερευνητών της NYBG. Οι δίσκοι του Bassett Maguire (1904–91) είναι μια τέτοια συλλογή σημειώσεων.

Τον Ιανουάριο του 1943, ο Bassett Maguire επισκέφτηκε τη NYBG, όπου επρόκειτο να ερευνήσει τη χλωρίδα της Γιούτα. Μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους, καταχωρήθηκε ως «επιμελητής» και στη συνέχεια υπηρέτησε στη NYBG σε πολλούς ρόλους, όπως Επιμελητής, Διακεκριμένος Ανώτερος Επιμελητής Nathaniel Lord Britton και Διευθυντής Βοτανικής μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1975. Ενώ βρισκόταν στον Κήπο, άρχισε η έρευνα για τα φυτά του να μετατοπιστεί από τη Βόρεια Αμερική στην τροπική Αμερική. Το 1944 οργάνωσε μια αποστολή για να συνεχίσει το έργο του Garden στο Guayana Highland. Αργότερα την ίδια χρονιά προχώρησε σε μια εξερεύνηση του Tafelberg στο κέντρο του Σουρινάμ. Συνέχισε να ηγείται των αποστολών στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στην επικράτεια των Αμαζόνων της Βενεζουέλας και στην τότε Βρετανική Γουιάνα. Το 1948, συνοδευόμενος από τον Louis Politi από το κηπευτικό προσωπικό της NYBG και από τον γιο του, Bassett Maguire, Jr., ο Dr. Maguire οδήγησε μια μεγάλη συλλεκτική αποστολή στην κορυφή του Cerro Sipapo μέσω του Río Cuao και του ανώτερου Orinoco, εμπλουτίζοντας τόσο τη ζωή του κήπου όσο και συλλογές βοτάνων.

Δώδεκα όψεις στο εσωτερικό της Γουιάνας (1841) του Robert H. Schomburgk, LuEsther T. Mertz Library

Το 1953 ο Δρ Μαγκουάιρ τελείωνε την εξερεύνηση των Αμαζόνων της Βενεζουέλας, αλλά επέκτεινε το ταξίδι του για να παρακολουθήσει ξανά τα ταξίδια του πρωτοπόρου Αμαζονιανού εξερευνητή, Ρίτσαρντ Σπρους. Ταξιδεύοντας στο Ρίο Νέγκρο, συνάντησε το Σέρο Κουκούι και ανέβηκε στο βουνό για να το εξερευνήσει όπως είχε κάνει ο Σπρους 100 χρόνια πριν από αυτόν. Ο Μαγκουάιρ αφηγήθηκε αργότερα τη στιγμή: «Από αυτές τις εκτεθειμένες πλαγιές είδαμε ξανά προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά, σε απόσταση ίσως 50 μιλίων, τα ίδια τολμηρά περιγράμματα από ψαμμίτες. Σαφώς, η δουλειά μας στην Αμαζονική Γουαγιάνα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. έπρεπε να γίνει μια άλλη αποστολή!». Η τοποθεσία των άγνωστων βουνών στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας είχε διεθνείς επιπτώσεις, επομένως πριν ξεκινήσει η εξερεύνηση αυτού που ονομάστηκε Cerro de la Neblina, δημιουργήθηκε μια επιτροπή ορίων για να καθορίσει τη διαίρεση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Δρ Μαγκουάιρ οργάνωσε και συμμετείχε σε τρία διαδοχικά ταξίδια στη Νεμπλίνα, ένα από τα πιο πλούσια βοτανικά επιτραπέζια βουνά του υψίπεδου Γουαγιάνα. Η ανακάλυψη ενός νέου ορεινού όγκου ήταν το κορυφαίο επίτευγμα στην καριέρα του Maguire στην εξερεύνηση. Για την ανακάλυψή του, τιμήθηκε με το μετάλλιο David Livingstone Centenary Medal από την Αμερικανική Γεωγραφική Εταιρεία το 1965.

Το Maguire Archive τεκμηριώνει και διευκρινίζει τη ζωή και το έργο αυτού του διάσημου βοτανολόγου του οποίου η καριέρα στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης διήρκεσε σχεδόν 50 χρόνια (1943–91). Τα επεξεργασμένα υλικά περιλαμβάνουν περισσότερα από 75 κουτιά οργανωμένα από 18 διακριτές σειρές ή μονάδες που συγκεντρώνουν και οργανώνουν αρχειακά αρχεία που μοιράζονται μια σχέση ή κοινά χαρακτηριστικά. για παράδειγμα, βιογραφία, αποστολές, έρευνα είναι τρία από τη σειρά Maguire. Η συλλογή περιλαμβάνει προσωπικά έγγραφα, χειρόγραφα και δακτυλόγραφα, Garden και παγκόσμια αλληλογραφία, ερευνητικό υλικό, εκθέσεις αποστολής, επιτόπια περιοδικά, επιχορηγήσεις του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF), αποκόμματα, λευκώματα και βραβεία και επαίνους, τα οποία προσφέρουν μια εικόνα για τον Δρ. Maguire φιλοδοξία, επιτεύγματα και πολυπλοκότητα.

Ενώ βρισκόταν στον Κήπο, ο Δρ. Μαγκουάιρ ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την εξασφάλιση πολλών επιχορηγήσεων NSF, την απόκτηση νέων θηκών βοτάνων και την ανακαίνιση του υπάρχοντος χώρου βοτάνων. Συμμετείχε επίσης σε πολλές επαγγελματικές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς. Υπήρξε Πρόεδρος και ιδρυτής της Ένωσης Τροπικής Βιολογίας (ATB), συμμετείχε ως ιδρυτής και σύμβουλος του Οργανισμού Τροπικών Σπουδών (OTS) και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Βοτανικού Ομίλου Torrey. Ανέπτυξε γόνιμες συνεργασίες με άλλους βοτανικούς κήπους και διεξήγαγε μελέτες βοτανοθεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την ΕΣΣΔ. Το αρχείο του τεκμηριώνει τη δουλειά του ως διαχειριστής ερμπαριού καθώς και ως ατρόμητος εξερευνητής και περιλαμβάνει ερευνητικές εργασίες, αλληλογραφία και σημειώσεις πεδίου. Το έντυπο υλικό συμπληρώνεται με οπτικές εικόνες, κινούμενες και ακίνητες. Το Αρχείο Maguire περιλαμβάνει φωτογραφίες, διαφάνειες, ταινίες και βίντεο από τις αποστολές του στη Νότια Αμερική, καθώς και πορτρέτα και εικόνες του Δρ. Maguire στον επαγγελματικό του ρόλο και σε προσωπικές απόψεις με τη σύζυγό του. Βοτανική τέχνη και εικονογραφήσεις, χάρτες, ανατυπώσεις και πάνω από 170 αντικείμενα και προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε αποστολές, όπως η πυξίδα και το υψόμετρο του Maguire, καθώς και εγγενή τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός όπλου και των βελών, αυξάνουν το αρχειακό αρχείο.

Bassett Maguire, στρατόπεδο Neblina (χωρίς ημερομηνία)

Ο Brian M. Boom, Ph.D., Αντιπρόεδρος για τη Στρατηγική Διατήρησης και Bassett Maguire Επιμελητής Βοτανικής, ο οποίος ήταν βοηθός ερευνητής του Δρ. Maguire στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σημείωσε: «Ο Bassett Maguire πίστευε αποφασιστικά ότι η εξερεύνηση είναι υπόθεση της NYBG. Για σχεδόν μισό αιώνα, συμμετείχε με πάθος σε αυτήν την κλασική βοτανική επιχείρηση, οργανώνοντας δεκάδες αποστολές συλλογής φυτών στις πιο απομακρυσμένες και με μεγάλη βιοποικιλότητα περιοχές άγριας φύσης της Νότιας Αμερικής. Οι μέθοδοί του ήταν στρατηγικές, οι ενέργειές του απεριόριστες και τα αποτελέσματά του εξαιρετικά, όλα θέτοντας έναν πολύ υψηλό πήχη επιτυχίας μεταξύ των διαδόχων του. Μια μαρτυρία της βοτανικής «επιχειρηματικής» οξυδέρκειας του Bassett είναι ότι ένα εντυπωσιακό έξι γένη και 119 είδη οργανισμών που περιγράφονται ως νέοι στην επιστήμη έχουν ονομαστεί μέχρι στιγμής προς τιμήν του. Το εκτενές, σχολαστικά επιμελημένο Αρχείο Maguire στη Βιβλιοθήκη LuEsther T. Mertz περιέχει τη συναρπαστική και πολύπλευρη ιστορία ενός από τους πιο θρυλικούς επιστήμονες της NYBG.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά ως μέρος του τεύχους Άνοιξη-Καλοκαίρι 2019 του Garden Newsτο εποχικό ενημερωτικό δελτίο της NYBG. Για περαιτέρω ανάγνωση, δείτε το τεύχος στο Διαδίκτυο και ανακαλύψτε ένα δείγμα ιστοριών σχετικά με τρέχοντα προγράμματα και εγχειρήματα στο Garden.

Schreibe einen Kommentar