Πώς παρασκευάζεται το Coco Peat και πόσο χρήσιμο είναι για την καλλιέργεια υδροπονικών καλλιεργειών;

How to Made Coco Peat - Rise Hydroponics

Αγαπητέ αναγνώστη, υποθέτουμε ότι είστε εξοικειωμένοι με λέξεις όπως η κηπουρική με βάση το υπόστρωμα, η υδροπονία και η υδροπονία. Στην ουσία το cocopeat είναι ένα μέσο που δεν είναι χώμα και βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών. Μεταξύ άλλων παραγόντων που ρυθμίζουν την επιτυχία της υδροπονικής γεωργίας, η επιλογή των μέσων διαδραματίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο.

Για να είναι ιδανικό κάθε μέσο καλλιέργειας, πρέπει να είναι αδρανές. Πρέπει να μπορεί να συγκρατεί νερό και να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα στη ζώνη της ρίζας. Επίσης, πρέπει να στηρίζει τις ρίζες, να δίνει στα φυτά σταθερότητα και να μην αφήνει το φως του ήλιου να διαπερνά.

Υπάρχουν πολλά τέτοια μέσα που πωλούνται στην αγορά. Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα και μπορείτε να βάλετε τα χέρια σας πάνω σε πέτρινα βότσαλα, βερμικουλίτη, βρύα σφάγνου, περλίτη, βότσαλα αργίλου/ υδρότονα/ LECA, ψίχα ή κοκοφοίνικα/κοκοκοτυροπόδαρα. Κάθε μέσο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ξεκινάτε πάντα με αυτό που έχει λιγότερα μειονεκτήματα. Σύμφωνα με εμάς, αισθανόμαστε ότι το coco peat ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Βοηθά στην επιτυχή βλάστηση και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το πάρετε από μια καρύδα στην αυλή σας.

Αυτό το καλλιεργητικό μέσο είναι πολλαπλών χρήσεων και κατασκευασμένο από φλοιό καρύδας. Ο ινώδης φλοιός της καρύδας κοσκινίζεται, στεγνώνεται στο πλυντήριο, πλένεται προηγουμένως και γίνεται χωρίς άμμο. Επίσης, δεν θα βρείτε υπολείμματα φυτών ή ζώων σε ένα cocoat. Το cocopeat είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του παραδοσιακού πετροβάμβακα και της τύρφης. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς παρασκευάζεται το coco peat και πώς βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών.

Γιατί η κοκοτύρφη είναι το ευέλικτο μέσο καλλιέργειας;

ξηρή τύρφη κοκοφοίνικα

Ανάμεσα στο παραδοσιακό Rockwool και το peat moss, καμία άλλη εναλλακτική δεν πλησιάζει το coco peat. Έχει υψηλή ικανότητα να συγκρατεί νερό και έχει πορώδες γεμάτο αέρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν ένα από τα καλύτερα καλλιεργητικά μέσα για φυτικές καλλιέργειες.

Το Coco Peat είναι 100 τοις εκατό βιολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον και απαλλαγμένο από ζιζάνια και παθογόνα που μεταδίδονται στο έδαφος. Έχει pH 5,7-6,5 και είναι τέλειο για την ανάπτυξη των φυτών. Το υλικό κοκοφοίνικα είναι κατασκευασμένο από υφαντό, ινώδες υλικό κελύφους καρύδας.

Οι περισσότεροι κηπουροί του σπιτιού προτιμούν αυτήν την οργανική αντικατάσταση εδάφους λόγω των χαρακτηριστικών αερισμού και διατήρησης της υγρασίας. Η διατήρηση της υγρασίας είναι ζωτικής σημασίας καθώς απαιτούνται σταθερές υγρές συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών. Έτσι, δεν καταλήγετε να ποτίζετε υπερβολικά ή να υποποτίζετε τον κήπο σας. Το χαρακτηριστικό αερισμού στο coco peat επιτρέπει την ανάπτυξη των ριζών και τις βοηθά να αναπνέουν καλύτερα. Τα φυτά διώχνουν το διοξείδιο του άνθρακα και προσλαμβάνουν οξυγόνο. Και οι δύο παράγοντες που αναφέραμε συμβάλλουν σε απίστευτες αποδόσεις και ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών.

Για εμάς τους Ινδούς, η καρύδα είναι το “Kalpavriksha” γιατί κάθε μέρος του δέντρου είναι πολύ χρήσιμο για εμάς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εδώ είναι μερικά προϊόντα καρύδας που χρησιμοποιούν οι αγρότες σε γεωργικά χωράφια.

 • Κουκούτσι/κοκοτύρφη που προέρχεται από φλοιό καρύδας
 • Τα τσιπς κοκοφοίνικα παρασκευάζονται από το εξωτερικό κέλυφος της καρύδας. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως μέσο ανάπτυξης.
 • Η ίνα κοκοφοίνικα χρησιμοποιείται ως σάπια φύλλα.
 • Ο φυτευτής ινών κοκοφοίνικα είναι η συμπιεσμένη ίνα καρύδας που συνθλίβεται σε πολλά δοχεία όπως γλάστρες και κρεμαστά καλάθια.

Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν την κοκοτύρφη για τους οικιακούς κηπουρούς ξεκινώντας από την υδροπονική γεωργία;

coco peat σε τσάντα καλλιέργειας

Ονομάζεται επίσης μονοπάτι κοκοφοίνικα, το κοκοπέατ δεσμεύει την ίνα της καρύδας στο φλοιό. Είναι πολύ σπογγώδες και ένα από τα καλύτερα βιολογικά μέσα. Οι περισσότεροι κηπουροί στο σπίτι προτιμούν το cocopeat λόγω των αξιοσημείωτων ιδιοτήτων του στη ρύθμιση του εδάφους.

Η υψηλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας το καθιστά το τέλειο μέσο ανάπτυξης σε φυτώρια για την παραγωγή ανθουρίων, ορχιδέων και δενδρυλλίων. Σε κάθε περίπτωση, το cocopeat είναι ένα ευέλικτο προϊόν, καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως στρωμνή σκουληκιών, βλαστάρια και σπορόφυτα.

Επαγγελματικές συμβουλές για τον εντοπισμό υψηλής ποιότητας κοκοτόπιτ

Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο coco peat. Οι ανώτερες ποιότητες έχουν λίγες ίνες, χαμηλή υγρασία και χαμηλή EC προς εξαγωγή στις αγορές. Ιδανικά, το cocopeat πρέπει να έχει χαμηλή EC, χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κατάλληλο pH για να ταιριάζει στο τμήμα της ρίζας.

Συνιστούμε να επιλέξετε το coco peat με pH 5,5-6,5. Πρέπει να έχει εξαιρετική αναλογία διαστολής. οτιδήποτε πάνω από 1:15 είναι το καλύτερο.

Πλεονεκτήματα του Cocopeat

 • Το Coco peat αυξάνει το πορώδες του μείγματος γλάστρας. Αυτό βοηθά στο να διατηρείται το έδαφος ευάερο και χαλαρό, κάτι που βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη των ριζών.
 • Εάν θέλετε να αυξήσετε την ικανότητα συγκράτησης νερού του μείγματος γλάστρας σας, επιλέξτε κοκοτόπιτ. Αυτό το μέσο ενισχύει επίσης το πορώδες του εδάφους. Ως εκ τούτου, το φυτό δεν υποφέρει από χαμηλό ή υπερβολικό πότισμα.
 • Η υψηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων, κατακράτησης νερού και πορώδους σημαίνει ότι η απαραίτητη ποσότητα τύρφης τύρφης ανά φυτό μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη.
 • Η κοκοτύρφη έχει εξαιρετικές ιδιότητες, που την καθιστούν συγχωρητικό μέσο για την υδροπονική καλλιέργεια. Η υψηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων της τύρφης κοκοφοίνικα επιτρέπει την ταχύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
 • Μπορείτε εύκολα να ξαναβρέξετε το coco peat, σε αντίθεση με την τύρφη. Η ξηρή τύρφη κοκοφοίνικα απορροφά γρήγορα το νερό και είναι υδρόφιλη.
 • Σε αντίθεση με άλλα οργανικά μέσα όπως ο πετροβάμβακας, ο βερμικουλίτης ή ο περλίτης, μπορείτε να συμπιέσετε την τύρφη κοκοφοίνικα σε λιγότερο από το ένα πέμπτο του όγκου της. Αυτός ο συμπιεσμένος όγκος coco peat μειώνει το κόστος χειρισμού, αποθήκευσης και μεταφοράς.
 • Ένα από τα πιο ανανεώσιμα μέσα είναι το coco peat. Αποσύρεται από το φλοιό καρύδας. Κάποτε ήταν απόβλητο πριν από μερικά χρόνια, αλλά το συμβούλιο Coir της Ινδίας το αναγνώρισε ως βασικό προϊόν για εξαγωγή.
 • Το Coco peat είναι πλούσιο σε φυσικό Trichoderma που δρα ενάντια στα βλαβερά παθογόνα. Τα ευεργετικά βακτήρια και οι μύκητες αποκτούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον ανάπτυξης λόγω της τύρφης κοκοφοίνικα.

Μειονεκτήματα της κοκοτύρφης

 • Το Coco peat περιέχει φυσικά άλατα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εξαιρετικής ποιότητας τύρφη κοκοφοίνικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιγμάτων γλάστρας. Πρέπει να προσαρμόσετε τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών διατηρώντας τα άλατα διαθέσιμα στο coco peat.
 • Λόγω του υψηλού ποσοστού αλάτων, το coco peat δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανακυκλωμένα συστήματα υδροπονίας. Έτσι, η συγχωρητική φύση του coco peat αντισταθμίζεται κυρίως στα συστήματα απορροής.
 • Το υψηλό πορώδες σημαίνει ότι το μείγμα γλάστρας σας δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος του φυτού. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα με ένα ανώτερο μείγμα γλάστρας, αλλά τα στηρίγματα φυτών μπορούν να το διορθώσουν.
 • Έχετε χρησιμοποιήσει συμπιεσμένη τύρφη κοκοφοίνικα; Γνωρίζατε ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσετε όλο μέσα σε λίγους μήνες από την παραγωγή του; Το ακούσατε καλά, αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας φρεσκοσυμπιεσμένη τύρφη κοκοφοίνικα.
 • Η υψηλή ζήτηση για τύρφη κοκοφοίνικα έχει προκαλέσει την κακής ποιότητας τύρφη κοκοφοίνικα να πωλείται στην αγορά. Ίσως χρειαστεί να πληρώσετε εξωφρενικές τιμές για το κακό coco peat.
 • Η τύρφη κοκοφοίνικα μπορεί να περιέχει ρύπους του εδάφους. Ωστόσο, πολλοί καλλιεργητές σήμερα αποφεύγουν την αποστείρωση με τύρφη. Βασίζονται σε βιοπαράγοντες για να αποτρέψουν παθογόνες επιθέσεις στις καλλιέργειες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το coco peat στην υδροπονική καλλιέργεια;

τούβλο κοκοπιτ
 • Σπάστε το μπλοκ κοκοτόπιτ σε σκόνη ανακατεύοντάς το. Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε νερό στις σωστές ποσότητες. Το μείγμα σας δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό ή υγρό.
 • Πάρτε ένα μεγάλο δοχείο ή μπανιέρα, αφαιρέστε το συρρικνωμένο περιτύλιγμα και τοποθετήστε το τούβλο κοκοπιφ μέσα στη μπανιέρα.
 • Προσθέστε 25 λίτρα νερό και περιμένετε δέκα λεπτά. Αφήστε το τούβλο να διασταλεί φυσικά και αφήστε το να απορροφήσει νερό.
 • Ανακατέψτε το coco peat με τα χέρια σας. Τα μπλοκ πρέπει να σπάσουν εύκολα και να προσθέσετε νερό εάν χρειάζεται.
 • Προσθέστε το coco peat στο χώμα ή χρησιμοποιήστε το αναμειγνύοντας άλλα αδρανή μέσα πριν το ενσωματώσετε στο χώμα.

Επαγγελματικές συμβουλές κηπουρικής για τη χρήση της κοκοτύρφης

 1. Προσθέστε ένα κέικ neem στο τούβλο κοκοπιφ για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις.
 2. Για να βελτιώσετε το προφίλ του εδάφους, προσθέστε τύρφη στο χώμα σας σε αναλογία 50:50.
 3. Μην χρησιμοποιείτε coco peat ως έχει. Αντίθετα, ανακατέψτε το με αδρανή μέσα όπως ρινίσματα ξύλου, πήλινο βότσαλο, φλοιό ρυζιού ή τσιπς κοκοφοίνικα.
 4. Το Coco peat είναι αδρανές και δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά. Έτσι, πρέπει να αναμειγνύετε εξωτερικά θρεπτικά συστατικά όπως κοπριά ή κομπόστ.

συμπέρασμα

Με τη βοήθεια του coco peat, μπορείτε να καλλιεργήσετε οποιοδήποτε είδος φυτού. Από τις ριζικές καλλιέργειες μέχρι τα φαρμακευτικά βότανα, τα λαχανικά, τα φυλλώδη χόρτα, παχύφυτα, και λουλούδια, εσείς το πείτε. Καταφέραμε να πάρουμε απίστευτες αποδόσεις για το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι με κοκοπιφ. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την τύρφη κοκοφοίνικα, καθώς είναι ο πιο απλός τρόπος για να ξεχάσετε τα προβλήματα που σχετίζονται με το έδαφος. Κάντε μια καλή προσπάθεια με έναν μόνο τύπο φυτού και δείτε το να μεγαλώνει. Και, αν έχετε κάτι άλλο να μοιραστείτε μαζί μας σχετικά με το coco peat, σχολιάστε παρακάτω! Μέχρι τότε καλή κηπουρική!

Leave a Reply

Your email address will not be published.