Πώς να πολλαπλασιάσετε κάκτους και παχύφυτα φυτά: Ένας πλήρης οδηγός

1
Πώς να πολλαπλασιάσετε κάκτους και παχύφυτα φυτά: Ένας πλήρης οδηγός

Πώς να πολλαπλασιάσετε τους κάκτους

Η εκμάθηση του τρόπου πολλαπλασιασμού των κάκτων και των παχύφυτων είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά τα φυτά είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν. Επιπλέον, έχουν πολλά φύλλα που θα σας επιτρέψουν να δοκιμάσετε μια τεράστια παρτίδα ταυτόχρονα με λιγότερη προσπάθεια. Είναι ακόμη δυνατό να πολλαπλασιαστούν τα παχύφυτα από ένα μόνο φύλλο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη που θα απαιτήσουν σωστή κοπή του στελέχους. Εδώ είναι τα βήματα για τον πολλαπλασιασμό κάκτων και παχύφυτων.

Ξεκινήστε από την περίοδο ανάπτυξης

Πώς να πολλαπλασιάσετε κάκτους και παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: The Succulent Source

Μπορείτε να ξεκινήσετε τον πολλαπλασιασμό οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία εάν ξεκινήσετε τη φύτευση στο τέλος της περιόδου αδράνειας του φυτού ή στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Συνήθως, αυτό σημαίνει στις αρχές της άνοιξης, αν και υπάρχουν μερικά παχύφυτα είδη που μπορούν να καλλιεργηθούν το χειμώνα ή το φθινόπωρο. Εάν έχετε ήδη ένα χυμώδες κόψιμο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση του μοσχεύματος. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε το επόμενο βήμα.

Αποστειρώστε το μαχαίρι κήπου σας

Πολλαπλασιαζόμενοι κάκτοι

Πίστωση εικόνας: ξενώνες

Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι που μπορεί να κόψει μια ευθεία κοπή στο φυτό. Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο μόλυνσης αποστειρώνοντας το μαχαίρι. Μπορείτε να ζεστάνετε το μαχαίρι σε ανοιχτή φλόγα ή σκουπίζοντάς το με οινόπνευμα.

Δεν συνιστάται η χρήση ψαλιδιών κλαδέματος, καθώς θα προκαλέσουν οδοντωτά ή θρυμματισμένα δάκρυα, από τα οποία το φύλλο δεν θα μπορέσει να επουλωθεί. Εάν δεν θα μαδήσετε το φύλλο, τότε βεβαιωθείτε ότι ολόκληρο το φύλλο θα ξεκολλήσει από το στέλεχος. Χρησιμοποιήστε απαλό τράβηγμα κατά την απόσπαση και μην ασκείτε ποτέ υπερβολική δύναμη.

Μεμονωμένα φύλλα ή μεγαλύτερη κοπή

Στη συνέχεια, αποφασίστε αν θα κόψετε μεμονωμένα φύλλα χυμώδους ή θα πάτε για ένα μεγαλύτερο κόψιμο. Τα περισσότερα από τα παχύφυτα μπορούσαν να καλλιεργήσουν νέα φυτά είτε από ένα μεμονωμένο φύλλο είτε από ένα τμήμα στελέχους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη όπως το Dudleya ή το Aeonium που θα απαιτήσουν τη χρήση τμήματος στελέχους.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το είδος ή το γένος που είναι οι κάκτοι ή το παχύφυτό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε μέθοδο. Το μητρικό φυτό δεν θα υποφέρει εάν ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για τον πολλαπλασιασμό των παχύφυτων. Για ορισμένα ασυνήθιστα είδη, η απογείωση του νεογέννητου κουταβιού μπορεί να πολλαπλασιάσει καλύτερα το φυτό.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καλλιεργήσετε παχύφυτα σε εσωτερικούς χώρους εύκολα

Επιλέξτε ένα φύλλο προς κοπή

πολλαπλασιάζοντας παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: Το αστικό μου αγρόκτημα

Εάν ο τύπος παχύφυτου που θέλετε να καλλιεργήσετε έχει την όψη ροζέτας σφιχτά στρογγυλεμένων φύλλων πάνω από το στέλεχος, τότε αφήστε το ανέγγιχτο. Αντίθετα, κόψτε τα φύλλα από κάτω προς τα κάτω, αλλά όχι απευθείας στη βάση. Για εκείνους τους τύπους παχύφυτων που αναπτύσσονται κυρίως προς τα έξω αντί προς τα πάνω, ψιλοκόψτε τα φύλλα από την εξωτερική του άκρη. Κόψτε τα φύλλα στην περιοχή όπου συνδέονται στο στέλεχος. Διατηρήστε μια ευθεία κοπή κατά την κοπή. Εκτός εάν παίρνετε επίσης μοσχεύματα βλαστών, τότε προχωρήστε στο τμήμα φύτευσης του μοσχευμάτων.

Επιλέξτε ένα στέλεχος προς κοπή

Πολλαπλασιαστικά παχύφυτα δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολο. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε ένα υγιές φυτό διασφαλίζοντας τη σωστή κοπή. Θα πρέπει ιδανικά να επιλέξετε ένα στέλεχος που αναπτύσσεται ενεργά κοντά στην εξωτερική άκρη ή στην κορυφή του φυτού και θα πρέπει να έχει μήκος περίπου τέσσερις έως έξι ίντσες.

Κόψτε κάτω από την άρθρωση του στελέχους απευθείας ή ακριβώς κάτω από την περιοχή όπου το φύλλο ή το μπουμπούκι θα ενωθούν με το στέλεχος. Επιλέξτε το κομμάτι που έχει τουλάχιστον δύο φύλλα ή έχει μερικές συστάδες φύλλων.

Απογυμνώστε τα φύλλα από το χαμηλότερο μέρος

πολλαπλασιάζουν παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: Παχύφυτα-φυτά με δύναμη

Εάν ακολουθείτε την κοπή του στελέχους στους πολλαπλασιαζόμενους κάκτους, αφαιρέστε το χαμηλότερο σύμπλεγμα των φύλλων. Ξεγυμνώστε τα χρησιμοποιώντας το αποστειρωμένο μαχαίρι και αφήστε το χαμηλότερο μέρος του στελέχους γυμνό. Μην αφαιρείτε ποτέ τα υπόλοιπα φύλλα ψηλότερα από το στέλεχος. Εάν τα μπουμπούκια βρίσκονται στο κόψιμο σας, τότε απλά αφήστε τα.

Βουτήξτε το τέλος της κοπής σε μια ορμόνη ριζοβολίας

Αυτό το βήμα για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων είναι αρκετά προαιρετικό. Υπάρχουν εμπορικές ορμόνες ριζοβολίας που μπορούν να βοηθήσουν στην επίσπευση της ανάπτυξης του χυμώδους μοσχεύματός σας. Ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Το προϊόν αποτελείται από έναν αντιμυκητιακό παράγοντα και βοηθά επίσης στην πρόληψη της σήψης. Αυτή η μέθοδος θεραπείας συνιστάται ιδιαίτερα για παλαιότερα μοσχεύματα με ξυλώδη στελέχη. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν μια τεράστια επιτυχία στη χρήση της κανέλας ως πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση στις ορμόνες ριζοβολίας. Για αυτή τη μέθοδο, απλά πασπαλίστε την τριμμένη κανέλα στο κομμένο άκρο.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καλλιεργήσετε τον αστεροειδή γλυκάνισο

Αφήστε τα μοσχεύματα να στεγνώσουν

πολλαπλασιάζοντας παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: Κάσιντι Τατλ

Τοποθετήστε τα μοσχεύματα σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τα κομμένα άκρα. Θα πρέπει να στεγνώσουν για να κάνουν το φυτό λιγότερο ευαίσθητο στη σήψη.

Τα μοσχεύματα στελέχους μπορούν να φυτευτούν μετά από μια ή δύο ημέρες ξήρανσης. Τα μοσχεύματα φύλλων θα μπορούσαν να υποστούν πιο ορατή αλλαγή και θα αναπτυχθούν σκληροί από μια κομμένη επιφάνεια. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι επτά ημέρες.

Εάν τα φύλλα συρρικνωθούν αυτή τη στιγμή, ίσως χρειαστεί να φυτέψετε τα μοσχεύματα νωρίς. Αυτό θα έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Ωστόσο, τα φύλλα θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν αφεθούν να στεγνώσουν εντελώς.

Ετοιμάστε το μείγμα χυμώδους γλάστρας

πολλαπλασιάζουν παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: Pinterest

Ενώ τα μοσχεύματα αφήνονται να στεγνώσουν, γεμίστε ένα δοχείο με κάκτους ή χυμώδες μείγμα γλάστρας. Αν θέλετε να ετοιμάσετε το δικό σας, σκεφτείτε να αναμίξετε μαζί περίπου τρία μέρη του χώματος της γλάστρας, ένα μέρος περλίτη και δύο μέρη άμμου.

Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε χοντρή άμμο χωρίς αλάτι γιατί η άμμος που συλλέγεται με το χέρι περιέχει άλατα και μικροοργανισμούς που μπορεί να βλάψουν τα φυτά.

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος γλάστρας για την κοπή σας

Οι κάκτοι και τα χυμώδη φυτά θα ευδοκιμούσαν καλά σε γλάστρες που δεν είναι πολύ μεγάλες. Επομένως, φροντίστε να επιλέξετε τη γλάστρα που δεν είναι πολύ μεγάλη για το φυτό σας. Αυτές οι γλάστρες που επιτρέπουν περίπου δύο ίντσες χώρου ανάπτυξης είναι ιδανικές. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν οπές αποστράγγισης για να στραγγίζει το υπερβολικό νερό.

Φυτέψτε το Κόψιμο

πολλαπλασιάζοντας παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: Παράδεισος στην Betsy

Τα μοσχεύματα βλαστών μπορούν ενδεχομένως να φυτευτούν ως συνήθως, όπου πρέπει να θάψετε το στέλεχος μέχρι τη στιγμή που τα χαμηλότερα φύλλα θα είναι ακριβώς πάνω από το έδαφος. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγγίζει το έδαφος. Τα θαμμένα φύλλα θα είναι πιο πιθανό να σαπίσουν. Έτσι, εάν θα χρησιμοποιήσετε το κόψιμο των φύλλων για να πολλαπλασιάσετε χυμώδη φυτά, απλώς αγγίξτε το κομμένο άκρο στην επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια στηρίξτε τα φύλλα με βότσαλα.

Τοποθετήστε το φυτό σε ζεστή και ευάερη τοποθεσία

Οι νεαροί κάκτοι και τα χυμώδη φυτά μπορεί να μην έχουν αρκετό νερό για να αντέξουν το άμεσο ηλιακό φως, σε αντίθεση με τα ενήλικα φυτά. Θα λειτουργήσουν καλύτερα κάτω από το έμμεσο ηλιακό φως και σε περιοχές με θερμοκρασία περίπου 68ºF. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά σε τοποθεσίες που έχουν καλή κυκλοφορία αέρα.

Διατηρείτε πάντα το έδαφος υγρό

πολλαπλασιάζοντας παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: World of παχύφυτα

Τα παχύφυτά σας θα χρειαστούν αρκετό νερό για να παραμείνουν ζωντανά και για να αναπτύξουν ρίζες. Ωστόσο, τα παχύφυτα είναι συνήθως προσαρμοσμένα σε ξηρά κλίματα και θα καταλήξουν να σαπίσουν εάν αφεθούν σε κατάσταση μούσκεμα.

Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού ή μια κανάτα μικρότερου μεγέθους για να προσθέσετε νερό πάνω από το έδαφος μόλις το φυτό στεγνώσει. Θολώστε τα μοσχεύματα των φύλλων απευθείας καλά αφού δεν έχει αναπτύξει ακόμη ρίζες.

Εάν το νερό της βρύσης στην περιοχή σας είναι πολύ χλωριωμένο ή εάν τα μοσχεύματα έχουν σαπίσει, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε απεσταγμένο νερό.

Μειώστε το πότισμα όταν το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται

Η κοπή του στελέχους μπορεί να μην έχει αρκετό σύστημα στέγης μετά από τέσσερις εβδομάδες. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να ποτίζετε τόσο σπάνια κάθε μήνα. Τα μοσχεύματα των φύλλων θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιο αργά, ωστόσο, το μάτι μπορεί επίσης να τα παρακολουθήσει ως μικρά φύλλα και ρίζες που προέρχονται από το κομμένο άκρο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε το πότισμα σταδιακά μόλις οι ρίζες αρχίσουν να εισχωρούν στο έδαφος, κάτι που συνήθως θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες και περισσότερο.

Χρησιμοποιήστε το λίπασμα με τον σωστό τρόπο

πολλαπλασιάζοντας παχύφυτα

Πίστωση εικόνας: Οργανικά Λιπάσματα Jongs

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα θεωρούνται αργά αναπτυσσόμενα φυτά και δεν προσαρμόζονται στο έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε λίπασμα για τον πολλαπλασιασμό των παχύφυτων, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ισορροπημένο λίπασμα. Εφαρμόστε το μόνο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και εφαρμόστε μία φορά εάν το νεαρό φυτό είναι περίπου τεσσάρων εβδομάδων και έχει δημιουργήσει κάποιες ρίζες. Σκεφτείτε ένα λίπασμα που έχει συνιστώμενη δόση ½ ή ¼ για να αποτρέψετε τα παχύφυτα από το να γίνουν πολύ μακρυά ή ψηλά.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ποτίζετε φυτά εσωτερικού χώρου

Περισσότερες συμβουλές για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων

πολλαπλασιαζόμενοι κάκτοι

Πίστωση εικόνας: World of παχύφυτα

Γενικά, οι κάκτοι και τα παχύφυτα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και να ποτίζονται πιο συχνά στην αρχή. Ωστόσο, το χώμα πρέπει να παραμένει στεγνό ανάμεσα στο πότισμα. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή δοκιμή και λάθος κατά την ανάπτυξη των φυτών, ανάλογα με τη θερμοκρασία στο σπίτι σας. Ένα σπίτι που είναι πιο στεγνό λόγω του συστήματος κλιματισμού μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε τα φυτά πιο συχνά.

Σίγουρα, τα βήματα για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων μπορεί να απαιτούν πολλή προσπάθεια και χρόνο, αλλά μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλες οι προσπάθειές σας αξίζουν πραγματικά τον κόπο.

Schreibe einen Kommentar