Πώς να καλλιεργήσετε Celosia : Καλλιέργεια και φροντίδα φυτών

0
Πώς να καλλιεργήσετε Celosia : Καλλιέργεια και φροντίδα φυτών

Πώς να αυξηθεί η Celosia

Ένα δημοφιλές λουλούδι που βρίσκεται συχνά σε αποξηραμένα στεφάνια και συνθέσεις φρέσκων λουλουδιών, η Celosia ή η κοκοροσκούπα είναι ένα ετήσιο φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ εύκολα οπουδήποτε στον κήπο του σπιτιού σας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Celosia, η πιο συνηθισμένη είναι αυτή που έχει κόκκινο χρώμα σκουριάς λουλούδι. Ονομάζεται Cockscomb επειδή φαίνεται αναστατωμένο και μερικές φορές μοιάζει με εγκέφαλο. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε Celosia μόνοι σας, εδώ είναι ένας πλήρης οδηγός για να σας διαφωτίσει.

Σπόρος Celosia

Πίστωση εικόνας: κηπουροί

Μερικές απαιτήσεις για την καλλιέργεια Celosia

Το Celosia είναι ιθαγενές της Ασίας και της Αφρικής και είναι ευρέως αγαπητό για τα όμορφα και εξωτικά χνουδωτά λουλούδια του που χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν μια εντυπωσιακή έμφαση σε άλλες ποικιλίες λουλουδιών σε στεφάνι, λουλουδένια σύνθεση ή σε κρεβάτι κήπου. Φαίνεται πολύ πολύχρωμο και αναπτύσσεται σε μωβ, ροζ και κίτρινες ποικιλίες. Ανήκει στην οικογένεια των Amaranthaceae, το Celosia είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό, αν και απαιτεί ορισμένες βασικές εκτιμήσεις για να διασφαλιστεί ότι μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται όμορφα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτές τις σημαντικές απαιτήσεις.

Μερικές απαιτήσεις για την καλλιέργεια Celosia

Πίστωση εικόνας: bittenbythebug

Διαβάστε επίσης: Πώς να καλλιεργήσετε σιταρόχορτο στο σπίτι

Η τοποθέτηση είναι σημαντική σε περίπτωση που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε Celosia στον κήπο του σπιτιού σας ή σε εσωτερικούς χώρους. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα τροπικό λουλούδι, αγαπά το φως του ήλιου και την καλή ποσότητα θερμότητας. Επομένως, πρέπει να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε θέση που δέχεται άφθονο ηλιακό φως. Η θερμοκρασία που πρέπει να διατηρηθεί είναι μεταξύ 64 F – 80 F. Σε περίπτωση που καλλιεργείτε αυτό το εξωτικό λουλούδι σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα μπαλκόνι με δυτικό προσανατολισμό που δέχεται άφθονο ηλιακό φως. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να περιμένετε να έχετε καλές ανθοφορίες ετησίως.

Απαιτείται πότισμα για να διατηρηθεί το έδαφος υγρό και η Celosia δεν διαφέρει από άλλες. Αναπτύσσεται βέλτιστα όταν διατηρείτε το χώμα του υγρό. Όπως τα περισσότερα φυτά, το λουλούδι μπορεί να ανεχθεί λίγη ξηρότητα, αλλά, για να παράγει καλές και συνεχείς ανθοφορίες, χρειάζεται ένα καλά ενυδατωμένο έδαφος. Ωστόσο, μην υπερβαίνετε το νερό καθώς αυτό θα οδηγήσει σε πολλά είδη μυκητιακών ασθενειών και θα προκαλέσει σήψη των ριζών και του στελέχους.

Καλλιέργεια Celosia

Πίστωση εικόνας: κατάθεση φωτογραφιών

Η επιλογή του τύπου εδάφους είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς η Celosia ευδοκιμεί καλά σε ένα έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλή αποστράγγιση. Πρέπει να διατηρήσετε το επίπεδο pH μεταξύ 6 και 7.

Βήματα πολλαπλασιασμού και φύτευσης Celosia σε εσωτερικούς χώρους

Αυτό το λουλούδι είναι εύκολο να πολλαπλασιαστεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον κήπο. Μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτό το τροπικό λουλούδι από σπόρους Celosia ή από φυτώριο που αγοράσατε σε γλάστρα. Εδώ είναι οι σημαντικές συμβουλές που μπορεί να θέλετε να μάθετε εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε μόνοι σας Celosia.

Σπόρος Celosia

Πίστωση εικόνας: pinterest

Καλλιεργείτε πάντα το Celosia σε αμμώδες αργιλώδες έδαφος που βοηθά στην αποστράγγιση της περίσσειας νερού και αποτρέπει τη σήψη των ριζών και των στελεχών.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σπόρους Celosia για να καλλιεργήσετε αυτό το φυτό, επιλέξτε να σπείρετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους. Η σπορά των σπόρων πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό. Και, κατά τη σπορά, φροντίστε να ξεσκονίσετε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα μίγματος χώματος γλάστρας. Συνιστάται να διατηρείτε το μίγμα εδάφους σωστά ενυδατωμένο. Δεν πρέπει ποτέ να είναι στεγνό. Ένας σπόρος Celosia χρειάζεται τη βέλτιστη υγρασία για να αναπτυχθεί σε σπορόφυτο.

Περιμένετε να βλαστήσουν οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν, μετακινήστε τη γλάστρα σε σημείο που δέχεται καλό ηλιακό φως. Ωστόσο, μην εκθέτετε τους σπόρους που βλάστησαν στο άμεσο ηλιακό φως.

Αφήστε τα σπορόφυτα να ψηλώσουν σε περίπου 4 εκατοστά σε ύψος και μετά μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε σε γλάστρες. Διατηρείτε το έδαφος πάντα υγρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ενυδατωμένο καθώς αυτό μπορεί να σαπίσει τις ρίζες και το στέλεχος.

Μόλις τα σπορόφυτα φτάσουν τα 15 cm σε ύψος, μπορείτε να εντοπίσετε νεαρά φυτά Celosia να ανθίζουν.

Βήματα πολλαπλασιασμού και φύτευσης Celosia σε εξωτερικούς χώρους

Η Celosia είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται εξίσου καλά σε εξωτερικούς χώρους. Αν σκοπεύετε να το καλλιεργήσετε έξω στον κήπο σας, δείτε τα παρακάτω βήματα.

Φροντίδα φυτών Celosia

Πίστωση εικόνας: blogspot

Διαβάστε επίσης: Χρήση νερού ενυδρείου για φυτά

Να επιλέγετε πάντα ένα υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου για την καλλιέργεια αυτού του φυτού. Το έδαφος που επιλέγεται πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και το καλύτερο από αυτή την άποψη θα ήταν οποιοσδήποτε τύπος αργιλώδους εδάφους.

Ξεκινήστε να σπέρνετε τους σπόρους μόνο όταν το έδαφος έχει στεγνώσει τελείως από τυχόν παγετό. Εάν έχετε σπείρει σπόρους Celosia που φέρουν μικρά φυτά, τότε κρατήστε την απόσταση περίπου 18 ιντσών μεταξύ κάθε φυτού Celosia. Για μεγαλύτερες ποικιλίες Celosia, συνιστάται η διατήρηση μιας απόστασης 24 ιντσών.

Ποτίστε το χώμα έτσι ώστε να διατηρείται πάντα υγρό.

Κατά τη φύτευση Celosia σε κρεβάτι κήπου, συνιστάται να φυτέψετε μαζί τέτοιες ποικιλίες που έχουν παρόμοιο ύψος. Γι‘ αυτό, για τους ψηλότερους φυτέψτε τα μαζί και βάλτε κάποιο στήριγμα για να μην σκύψουν και πέσουν.

Φροντίδα φυτών Celosia

Πίστωση εικόνας: παραδρομικούς κήπους

Η λίπανση είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα. Χρησιμοποιήστε φυτικές τροφές για να βοηθήσετε το φυτό να παράγει όλο και περισσότερα λουλούδια.

Μερικές σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών Celosia

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε το Celosia βέλτιστα, τότε πρέπει να έχετε κατά νου τις λίγες βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε συνεχή άνθηση Celosia όλο το χρόνο. Είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί αυτό το φυτό και με λίγες γνώσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη συντήρησή του, μπορείτε να στολίσετε τους κήπους σας με υπέροχα άνθη Celosia.

Η λίπανση είναι τόσο βασική για την ανάπτυξη της Celosia όσο και για οποιοδήποτε άλλο φυτό. Επομένως, φροντίστε να γονιμοποιείτε το φυτό Celosia μία φορά κάθε μήνα. Αλλά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε υγρό λίπασμα για το ίδιο. Ωστόσο, όταν το φυτό Celosia αρχίζει να παράγει λουλούδια, τότε πρέπει να αυξήσετε τον ρυθμό γονιμοποίησης. Θα πρέπει να είναι μία φορά κάθε 14 ημέρες. Για να γίνουν πιο υγιή τα άνθη, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία λιπασμάτων που έχει υψηλή συγκέντρωση αζώτου.

Δεδομένου ότι η Celosia είναι ένα τροπικό φυτό, αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη. Επομένως, κρατήστε το φυτό πάντα ζεστό για να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί όμορφα. Εάν το κλίμα είναι ζεστό, τότε, περιμένετε το φυτό Celosia να φέρει λουλούδια όλο το χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα φυτό Celosia πρέπει να φυτευτεί σε σημείο που δέχεται άφθονο ηλιακό φως. Εάν καλλιεργείτε αυτό το φυτό σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος όπως ένα μπαλκόνι ή ένα περβάζι που δέχεται άφθονη ηλιακή ακτινοβολία.

Φροντίδα φυτών Celosia

Πίστωση εικόνας: αέρας-ν-νερό

Αυτό το τροπικό φυτό ευδοκιμεί καλά σε ζεστά και υγρά κλίματα. Εάν το καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, τότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να το διατηρείτε υγρό. Μερικοί άνθρωποι τοποθετούν επίσης το φυτό σε ένα δίσκο γεμάτο νερό. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αφήσετε το φυτό στεγνό. Όταν χρησιμοποιείτε υγραντήρα, φροντίστε να θολώσετε το φυλλώδες φίλτρο του φυτού. Τα λουλούδια δεν πρέπει να θολώνονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν σήψη.

Φροντίδα φυτών Celosia

Πίστωση εικόνας: η βρωμιά

Για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν όμορφα τα φυτά Celosia, πρέπει να τους προσφέρετε μια προστατευτική κουβέρτα από σάπια φύλλα. Το πολύ επιλεγμένο πρέπει να είναι βιολογικό ώστε να βοηθά το φυτό να παράγει υγιή άνθη. Το επίστρωμα διατηρεί το φυτό Celosia ζεστό και καλά ενυδατωμένο. Αποτρέπει επίσης την υπερβολική ανάπτυξη των ζιζανίων.

Το κλάδεμα των χαμένων λουλουδιών είναι ένα σημαντικό βήμα στη φροντίδα των φυτών Celosia. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως θανάσιμα. Απλώς επιλέξτε τα ξοδευμένα λουλούδια και μετά κλαδέψτε τα έτσι ώστε να τα απενεργοποιήσετε για να κάνουν σπόρους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι για κλάδεμα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό καθήκον στη φροντίδα των φυτών της Celosia είναι η απαλλαγή από παράσιτα και ασθένειες. Το φυτό συχνά διαπιστώνεται ότι δέχεται επίθεση από μυκητιασικές ασθένειες, και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να το επιθεωρείτε συνεχώς για σημάδια που περιλαμβάνουν κηλίδες στα φύλλα, τους μίσχους και τη σάπια ρίζα. Συχνά, το φυτό προσβάλλεται από ακάρεα και αφίδες. Αν δείτε τέτοια παράσιτα, απλώς πλύνετε το φυτό με δυνατό πίδακα νερού.

Καλλιέργεια Celosia

Πίστωση εικόνας: jungseed

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε τέτοια σημάδια, ψεκάστε λίγο οργανικό μυκητοκτόνο στο φυτό.

Εάν το φυτό σας Celosia δει να μαραίνεται, λάβετε αμέσως μέτρα για να αλλάξετε το μείγμα γλάστρας σε μείγμα λιγότερο από χώμα και επίσης να μειώσετε τη λίπανση. Η υπερβολική λίπανση οδηγεί συχνά σε ζημιά στα φυτά.

Συντροφική φύτευση Celosia

Τώρα, θα καλύψουμε το θέμα της φύτευσης συντροφιάς σε αυτόν τον οδηγό φύτευσης πώς να μεγαλώσετε Celosia. Η φύτευση συντρόφου αναφέρεται στην έννοια όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε διαφορετικά είδη φυτών μαζί. Όσον αφορά το Celosia, αναπτύσσεται όμορφα με άλλα ετήσια φυτά όπως η κατιφέ, ο αμάραντος και η ζίνια. Δεδομένου ότι η Celosia δίνει έμφαση σε άλλα λουλούδια, εμφανίζεται συχνά να καλλιεργείται μαζί με τις προαναφερθείσες ποικιλίες λουλουδιών.

Ποικιλίες Celosia

Πίστωση εικόνας: pinterest

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε διαφορετικές ποικιλίες Celosia μαζί σε ένα κρεβάτι κήπου για να βελτιώσετε την εμφάνιση.

Διαβάστε επίσης: 25 πιο δημοφιλή δέντρα μπονσάι

Μερικές δημοφιλείς ποικιλίες Celosia για να διαλέξετε

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές ποικιλίες Celosia που καλλιεργούνται συνήθως. Αυτά φαίνονται διαφορετικά αλλά πολύ όμορφα, είτε σε κρεβάτι κήπου είτε σε γλάστρες εσωτερικού χώρου.

Ποικιλίες Celosia

Πίστωση εικόνας: maxpull-gdvuch3veo

Celosia Cristata λέγεται κοκοροκεφαλία λόγω της κεφαλής του λουλουδιού που μοιάζει με κεφάλι κόκορα. Στην Κίνα λέγεται Τσι Κουάν και είναι βρώσιμο φυτό. Τα άνθη και τα φύλλα του καταναλώνονται. Βγάζει άνθη σε κίτρινο, κόκκινο και λευκό.

Celosia Argentea παράγει πολύχρωμα λουλούδια που μπορούν να παραμείνουν ανθισμένα για περίπου 8 εβδομάδες. Αναπτύσσεται άφθονα στην τροπική Ασία και μπορεί να φτάσει σε ύψος 1 μέτρο.

Celosia Plumosa μεγαλώνει μέχρι 40 εκατοστά ύψος και έχει οβάλ φύλλα. Ακόμη και όταν τα λουλούδια στεγνώνουν, διατηρούν το χρώμα τους και χρησιμοποιούνται σε ξηρές συνθέσεις λουλουδιών.

Σελόσια Καράκας φέρει επίσης οβάλ φύλλα και άνθη που είναι μωβ έως ροζ στη σκιά. Χρησιμοποιούνται σε συνθέσεις λουλουδιών.

Με βελούδινη και βολάν εμφάνιση, το Celosia είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν κάνετε συνθέσεις με λουλούδια. Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται εύκολα και μπορεί να ευδοκιμήσει καλά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Μην διστάσετε να το καλλιεργήσετε μόνοι σας, καθώς τώρα έχετε στη διάθεσή σας αυτόν τον κατατοπιστικό οδηγό φύτευσης Celosia. Καλή φύτευση!

Schreibe einen Kommentar