Πώς να διατηρήσετε το pH στην Υδροπονία;

How to maintain PH in Hydroponics

Η ακρίβεια είναι το τσιτάτο για υδροπονική γεωργία. Η υγεία των φυτών σε ένα σύστημα καλλιέργειας εξαρτάται από παράγοντες όπως η υγρασία, η EC, το pH, η επιλογή της καλλιέργειας και ο σχεδιασμός. Όλες αυτές οι παράμετροι έχουν ένα εύρος στο οποίο πρέπει να διατηρηθούν για να προκύψουν βέλτιστα αποτελέσματα από τα φυτά.

Αν μάλιστα πάρεις εκπαίδευση υδροπονικής γεωργίας στην Ινδία, οι περισσότερες ερωτήσεις που θα λάβετε θα αφορούν το pH. Έτσι, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα blog για αυτό. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε το pH, ακριβώς το pH του θρεπτικού διαλύματος στην Υδροπονία.

Τι είναι το pH;

Τι πιστεύετε λοιπόν ότι είναι το pH; Πιθανό υδρογόνο ιόντων είναι η πλήρης μορφή του pH. Αυτός ο αριθμός δείχνει εάν ένα διάλυμα είναι αλκαλικό ή όξινο. Μετράται σε μια κλίμακα 0-14 όπου το επτά είναι ουδέτερο, που είναι το pH του νερού, οτιδήποτε πάνω από 7 είναι αλκαλικό και οτιδήποτε λιγότερο από 7 είναι όξινο.

Λάβετε υπόψη ότι μια κλίμακα pH είναι λογαριθμική. Ένα pH 5 θα είναι δέκα φορές πιο όξινο από το pH έξι, αν και η τιμή υποδηλώνει μια αύξηση μόνο κατά ένα. Σε μικρά υδροπονικά συστήματα, μπορείτε συχνά να παραβλέψετε τα επίπεδα του pH εάν εστιάζετε περισσότερο σε προβλήματα που σχετίζονται με φυτικό παθογόνοαποφεύγοντας τα φύκια, εξισορροπώντας θρεπτικά συστατικά, επίπεδο TDS ή ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Ωστόσο, εάν παραβλέψετε τον έλεγχο του pH, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα φυτά σας, ειδικά εκείνα τα φυτά που εξαρτώνται από τα αποθέματα νερού με υψηλότερο ποσοστό αλκαλικότητας. Λάβετε υπόψη ότι το pH του θρεπτικού διαλύματος παίζει κρίσιμο ρόλο στον προσδιορισμό του ρυθμού πρόσληψης βασικών ιόντων θρεπτικών συστατικών.

Τύποι περιοχών pH

Διατήρηση επίπεδο pH υδροπονίας είναι σημαντικό έργο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά που καλλιεργείτε μέσω της Hydroponics έχουν διαφορετικό βέλτιστο επίπεδο pH που διαφέρει από τα φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος. Ως εκ τούτου, οι κηπουροί χωρίς έδαφος πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εφαρμόζουν συστάσεις για το pH για καλλιέργειες που καλλιεργούνται στο έδαφος σε εκείνες που αναπτύσσονται σε μια εγκατάσταση υδροπονίας.

Λοιπόν, τι κάνουν οι νέοι; Ακολουθούμε μια σειρά. Οι πιο συχνά καλλιεργούμενες υδροπονικές καλλιέργειες έχουν βέλτιστο εύρος pH 5,5-6,5. Στην Υδροπονία, πρέπει να διατηρήσετε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης για τα φυτά. Για να παρουσιάσετε το βέλτιστο pH, πρέπει να εξοικειωθείτε με κάποια εισαγωγική χημεία. Ναι, μπορεί να είναι τρομακτικό, αν δεν ακολουθήσατε τις επιστήμες στο γυμνάσιο. Αλλά, μην ανησυχείτε! Είμαστε στο πλευρό σας για να εξηγήσουμε τα πάντα.

Υπάρχει ανεξήγητο Η σημασία του pH στην Υδροπονία. Οι εμπορικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν ένα στενότερο εύρος 5,6-6 για τις περισσότερες καλλιέργειες λόγω των αυτόματων ελεγκτών. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το βέλτιστο εύρος όξινου pH για τις υδροπονικές καλλιέργειες είναι ζωτικής σημασίας καθώς επηρεάζει την πρόσληψη και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και τη διαλυτότητα των φυτών. Εάν το pH πέσει πάνω από το 7, η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών από τα φυτά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, τα φυτά παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου.

Το καλύτερο pH για την υδροπονία είναι ελαφρώς όξινο καθώς οι τιμές κυμαίνονται από 5,5 έως 6,5. Ωστόσο, το βέλτιστο εύρος pH για τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών ποικίλλει κάπως από το ένα φυτό στο άλλο. Ως εκ τούτου, πρέπει να συμβουλευτείτε ένα διάγραμμα pH και να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές δεξαμενές θρεπτικών διαλυμάτων για ομάδες φυτών με παρόμοιες ανάγκες pH.

Πολλά λαχανικά και φρούτα όπως οι ντομάτες, το σκουός, τα φασόλια, τα μήλα και τα πεπόνια αναπτύσσονται καλά στο βέλτιστο εύρος pH. Όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά προτιμούν μια τιμή σε αυτό το εύρος 5,5-6. Όμως, τα βατόμουρα χρειάζονται πιο όξινο και χαμηλότερο pH, κατά προτίμηση στην περιοχή 4,0-5,0. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές δεξαμενές θρεπτικών ουσιών για φυτά με ίδια εύρη pH. Ορισμένες υδροπονικές καλλιέργειες έχουν εκτεταμένο βέλτιστο εύρος pH. Η κολοκύθα, για παράδειγμα, ευδοκιμεί καλά σε pH 5,5-7,5. Τα μπιζέλια, τα κρεμμύδια και το λάχανο προτιμούν ένα εύρος pH 6,0-7. Τα φυτά μέντας αιχμαλωτίζουν την κλίμακα σε ένα εύρος pH 7,0-8,0.

Γιατί τα επίπεδα pH υφίστανται αλλαγές στα συστήματα υδροπονίας;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε αλλαγές στα επίπεδα του pH. Όταν η ποσότητα του θρεπτικού διαλύματος πέσει κάτω από ένα γαλόνι, το διάλυμα γίνεται πολύ πιο συμπυκνωμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από τα φυτά προκαλώντας έτσι διακυμάνσεις στα επίπεδα του pH. Ως εκ τούτου, πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα, να ελέγξετε το pH της δεξαμενής και να διατηρήσετε τη δεξαμενή γεμάτη.

Τόσο η οργανική όσο και η ανόργανη ύλη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα του pH. Για παράδειγμα, τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης και το χαλίκι συχνά λειτουργούν ως μαξιλάρι. Αυτά και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων pH των συστημάτων που βασίζονται σε μέσα. Για να λάβετε μια ακριβή ένδειξη, πρέπει πάντα να δοκιμάζετε το διάλυμα pH της δεξαμενής εκτός από τα στραγγίσματα (το διάλυμα που αποστραγγίζεται από σάκους ή κρεβάτια).

Τα βακτήρια και τα φύκια είναι πρωτογενείς τύποι οργανικής ύλης που επηρεάζουν τα επίπεδα pH. Εάν τα επίπεδα του pH αυξάνονται το πρωί και μειώνονται την ημέρα, τα φύκια μπορεί να είναι ο λόγος για αυτό. Τα φύκια απορροφούν το όξινο CO2 κατά τις ώρες της ημέρας που ως εκ τούτουτα επίπεδα του pH αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά πέφτουν με τη δύση του ηλίου.

Γνωρίζατε ότι τα βακτήρια από την ασθένεια της ρίζας προκαλούν δραματική πτώση των επιπέδων pH; Λοιπόν, η αποσύνθεση των άρρωστων ριζών αναγκάζει τα βακτήρια να απελευθερώνουν οξέα στο διάλυμα υδροπονίας, επομένως τα επίπεδα του pH κυμαίνονται.

Προβλήματα εάν το pH δεν διατηρείται σωστά

Τα περισσότερα φυτά έχουν κάποιο επίπεδο ανοχής στην ανισορροπία του pH. Όμως, πρέπει να διατηρήσετε το σωστό Υδροπονία επιπέδου pH επειδή ένα λάθος pH επηρεάζει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών για τα αναπτυσσόμενα φυτά. Ένα επίπεδο pH που είναι πολύ αλκαλικό ή πολύ όξινο αποτρέπει τα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις. Ως αποτέλεσμα, θα καλλιεργήσετε καλλιέργειες χαμηλότερης ποιότητας και μπορεί να αντιμετωπίσετε ακόμη και απώλεια των καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό σας δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια ομάδα θρεπτικών συστατικών ή σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό από ένα μέσο ανάπτυξης.

Εδώ είναι μια στρογγυλοποίηση των προβλημάτων που εμφανίζονται εάν το pH δεν διατηρείται ιδανικά.

 • Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα κλείδωμα θρεπτικών συστατικών από τις ορατές διαφορές στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των κιτρινισμένων φύλλων, της άψυχης ζωής και της καθυστερημένης ανάπτυξης.
 • Άλλες επιδράσεις μπορεί συνήθως να εμφανιστούν ως ανεπάρκεια σιδήρου και ασβεστίου στο νέο φύλλωμα. Με υποβαθμισμένα επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου, η μεσοφλεβιδική χλώρωση λαμβάνει χώρα στο φύλλωμα, τα φύλλα αρχίζουν να σχηματίζουν βεντούζες και οι άκρες καίγονται. που με τη σειρά του προκαλεί απώλειες στις καλλιέργειες και τις οικονομικές απώλειες.

Λάβετε υπόψη ότι μια κατάσταση αποκλεισμού θρεπτικών ουσιών εμποδίζει το φυτό να απορροφήσει τα ήδη υπάρχοντα θρεπτικά συστατικά. Αλλά, αν θέλετε να καλλιεργήσετε υγιή και δυνατά φυτά, τα φυτά σας χρειάζονται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Επομένως, πρέπει να προσδιορίσετε την προβληματική περιοχή. Για να ελέγξετε το pH και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη, ξεπλύνετε τα μέσα ανάπτυξης. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσθέτοντας καθαρό νερό χωρίς άλλα πρόσθετα. Χρησιμοποιήστε διπλάσια ποσότητα νερού ως μέσο ανάπτυξης και συνεχίστε να ξεπλένετε τις πρώτες τρεις ώρες από την πρώτη έκπλυση.

Έχουμε και άλλες συμβουλές. Τι θα λέγατε να κρατάτε εργαλεία όπως το pHόμετρο, Μείωση pH Υδροπονία, και pH επάνω για τη μέτρηση του pH του θρεπτικού διαλύματος. Εάν βρίσκετε τα επίπεδα pH πολύ υψηλά, αλλά το φυτό απαιτεί όξινες συνθήκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα νιτρικού αμμωνίου και ξιδιού για να το μειώσετε.

Αλλά, εάν χρειάζεστε μια αλκαλική κατάσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλάτι ασβεστίου για να ενισχύσετε τις τιμές του pH. Ωστόσο, εάν είστε σίγουροι για τα επίπεδα pH κάτω από τα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας, διατηρήστε ένα γενικό εύρος pH 5,5-7.

Συνιστούμε να προμηθευτείτε ένα κιτ μέτρησης υγρού ή μια ταινία μέτρησης εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ψηφιακό μετρητή pH. Ανεξάρτητα από το εργαλείο που χρησιμοποιείτε, συνιστούμε να διεξάγετε τακτικές δοκιμές και να προσαρμόζετε τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Κρατήστε καθημερινά αρχεία και συνεχίστε να προσθέτετε προϊόντα για να μετράτε την αλλαγή του pH μέχρι να επιτύχετε το επιθυμητό επίπεδο pH υδροπονίας.

Μερικά παραδείγματα pH διαφορετικών καλλιεργειών

 • Ο βασιλικός μπορεί να ευδοκιμήσει σε εύρος pH 5,5-6,5
 • Το μπρόκολο μπορεί να ευδοκιμήσει καλά σε εύρος pH 6,0-6,5
 • Το αγγούρι μπορεί να ευδοκιμήσει καλά σε εύρος pH 6,5-7
 • Η μελιτζάνα απαιτεί εύρος pH 5,5-6,5
 • Το κουνουπίδι απαιτεί εύρος pH 6,0-7,0
 • Οι πιπεριές απαιτούν εύρος pH 6,0-6,5
 • Η μέντα απαιτεί εύρος pH 5,5-6,0
 • Τα κολοκυθάκια μπορούν να ευδοκιμήσουν καλά σε pH 6,0
 • Οι ντομάτες μπορούν να ευδοκιμήσουν καλά σε ένα εύρος pH 5,5-6,5

συμπέρασμα

Θα ήταν καλύτερο να διαχειρίζατε το βέλτιστο εύρος pH στην υδροπονική γεωργία. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά. Το pH όχι μόνο επηρεάζει τον ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση, την αύξηση και την πρόσληψη ορισμένων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Η ρύθμιση του pH και η μέτρησή του σε ένα θρεπτικό διάλυμα είναι μια γρήγορη και απλή διαδικασία. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποκτήσετε τα καλύτερα προϊόντα ρύθμισης του pH και τα καλύτερα εργαλεία δοκιμής pH από τους λιανοπωλητές και να δείτε τι ταιριάζει καλύτερα στις διάφορες ρυθμίσεις.

Η διατήρηση του pH σε ένα ιδανικό εύρος σημαίνει ότι τα φυτά θα έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες μενού βασικών θρεπτικών ιόντων για βέλτιστη παραγωγικότητα και ανάπτυξη. Θυμηθείτε, ότι εάν διατηρήσετε ένα σωστό pH, ο κήπος της υδροπονίας σας θα ευδοκιμήσει υπέροχα και τα φυτά θα ανθίσουν αντί να μαραίνονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.