Ολυμπιακές πόλεις που δημιούργησαν κληρονομιές εξωραϊσμού

1
Ολυμπιακές πόλεις που δημιούργησαν κληρονομιές εξωραϊσμού
image_pdf

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σήμερα! Και ενώ εξακολουθεί να είναι συναρπαστική, η πανδημία COVID-19 θα απαιτήσει αναμφίβολα ένα πολύ μικρότερο πλήθος των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Τόκιο. Συνήθως, οι πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις σε χώρους, υποδομές και χώρους πρασίνου για να υποστηρίξουν τους χιλιάδες αθλητές και τουρίστες. Τι γίνεται όμως όταν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Στην καλύτερη περίπτωση, τα πρώην Ολυμπιακά Πάρκα, ιδιαίτερα οι χώροι πρασίνου, γίνονται ζωντανή κληρονομιά για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές των κατοίκων της πόλης. Εδώ είναι μερικές προηγούμενες ολυμπιακές περιοχές πρασίνου που κατάφεραν να αποκτήσουν χρυσό εξωραϊσμού πολύ μετά την ολοκλήρωση των επίσημων αθλητικών αγώνων.

Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth 2012

ολυμπιακός

Χτισμένο για τους Αγώνες του Λονδίνου 2012 και απλώνεται σε 560 στρέμματα εντυπωσιακών πάρκων που βρίσκονται 10 λεπτά από το κέντρο του Λονδίνου. Το Ολυμπιακό Πάρκο της Βασίλισσας Ελισάβετ και τα κτίριά του έχουν κερδίσει ή έχουν προταθεί για περισσότερα από 60 βραβεία. Σπίτι σε όμορφα διαμορφωμένους κήπους, αθλητικούς χώρους και την έλξη επισκεπτών ArcelorMittal Orbit, υπάρχουν τέσσερα μίλια πλωτών οδών, περίπου 26 στρέμματα δάσους, πάνω από 13.000 δέντρα, τουλάχιστον 60 είδη πουλιών και 250 είδη εντόμων στο Πάρκο. Τα δωρεάν μονοπάτια πεζοπορίας και οι μοναδικοί χώροι παιχνιδιού περιπέτειας του Πάρκου περιλαμβάνουν πισίνες βράχου, κοιλώματα με άμμο, τσουλήθρες και κούνιες. Τα δημοφιλή διαδραστικά σιντριβάνια διαθέτουν 195 πίδακες νερού που κάνουν παράσταση και προσφέρουν ένα μέρος για να δροσιστείτε. Το Πάρκο είναι επίσης αποδέκτης πολλών βραβείων Green Flag, ένα διεθνές βραβείο για τα υψηλότερα δυνατά περιβαλλοντικά πρότυπα, την όμορφη συντήρηση και τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις επισκεπτών.

Εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Χάργκρεβς Τζόουνς ηγήθηκε του σχεδιασμού για τα πάρκα. Ήταν το μεγαλύτερο νέο πάρκο που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη για περισσότερα από 150 χρόνια. Επικεντρωμένο στην αποκατάσταση του ποταμού Lea, το πάρκο περιλαμβάνει ένα βόρειο περιβαλλοντικό πάρκο και ένα νότιο πάρκο φεστιβάλ που παρουσιάζει τους Ολυμπιακούς Κήπους, οι οποίοι έχουν θέμα τις χώρες που συμμετέχουν στους Αγώνες.ολυμπιακός

Σύμφωνα με Hargreaves, «Το περιβαλλοντικό βόρειο πάρκο μετατρέπει το διοχετευμένο βιομηχανικό κανάλι σε έναν φυσικοποιημένο μαιανδρικό ποτάμιο διάδρομο με λιβάδια και υγροτόπους, σαρωτικούς χλοοτάπητες για συγκέντρωση και γλυπτές όχθες για θέαση. Το South Park δημιουργεί όχθες ποταμών με απαλές αναβαθμίδες και περιλαμβάνει τους θεματικούς Ολυμπιακούς Κήπους – ένα πλούσιο και πολύχρωμο αφιέρωμα στα φυτά των χωρών που συγκεντρώνονται για τους Αγώνες.» Ένα Σχέδιο Μετασχηματισμού αντικατέστησε τους πλακόστρωτους και τους προσωρινούς αθλητικούς χώρους ολυμπιακών χώρων με ποδηλατοδρόμιο, υπαίθριο χώρο επιδόσεων και πρόσθετα τοπία οικοτόπων. Συνέδεσε επίσης το πάρκο με τις γύρω γειτονιές για να δημιουργήσει ένα αναγεννημένο περιφερειακό τοπίο.

Ολυμπιακό Δασικό Πάρκο Πεκίνου 2008ολυμπιακός

Ένας πολυβραβευμένος νικητής, το Ολυμπιακό Δασικό Πάρκο του Πεκίνου έκτασης 1.680 στρεμμάτων, που χτίστηκε για τους Θερινούς Αγώνες του 2008, είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος πρασίνου που έχει κατασκευαστεί ποτέ στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το Case Study Brief του έργου στο Σειρά Landscape Performance από το Landscape Architecture Foundation (LAF): Περιτριγυρισμένο από ένα υπεραστικό περιβάλλον ανάπτυξης υψηλής πυκνότητας και μεγάλου όγκου κυκλοφορίας, το πάρκο παρέχει μια ποικιλία χώρων για τους επισκέπτες, όπως το όρος Yangshan, μια τεχνητή λίμνη 50 στρεμμάτων. δασικές εκτάσεις? υγρότοποι· λιβάδια? εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις? μονοπάτια? παιδικές χαρές; και αθλητικά γήπεδα. Ο σχεδιασμός, που έγινε από το Beijing Tsinghua Urban Planning & Design Institute (THUPDI), ενσωματώνει παραδοσιακές κινεζικές αρχές τοπίου με σύγχρονες οικολογικές έννοιες για την αντιμετώπιση των στόχων μηδενικών αποβλήτων και μηδενικής απόρριψης όμβριων υδάτων.

Η μελέτη περίπτωσης της LAF αναφέρει ότι ένας χτισμένος υγρότοπος 10 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα του πάρκου επεξεργάζεται 690.000 γαλόνια ανακυκλωμένου νερού την ημέρα και επαναφορτίζει την ανθρωπογενή λίμνη Aohai, η οποία είναι η «κεφαλή του δράκου» του υδάτινου συστήματος του πάρκου. Ο υγρότοπος σχεδιάστηκε για να έχει μια ελικοειδή διαδρομή ροής, έναν εκτεταμένο χρόνο κατακράτησης νερού και μια σειρά από καταρρακτώδη τοπία. Διάφορες τεχνικές ανάπτυξης χαμηλού αντίκτυπου χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκράτηση των ομβρίων υδάτων στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων πορωδών πλακόστρωτων, βλαστημένων λίμνων και λιμνών κατακράτησης. (Το πάρκο επέζησε από μια καταιγίδα 50 ετών το 2011, όταν πολλές κοντινές περιοχές πλημμύρισαν σοβαρά.)

Άλλα χαρακτηριστικά που αναφέρονται από τη σειρά Landscape Performance της LAF περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο νερό από τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Qinghe για άρδευση τοπίου και για την επαναφόρτιση των υδάτινων σωμάτων του Park, το Πάρκο μειώνει την ετήσια κατανάλωση πόσιμου νερού κατά 250 εκατομμύρια γαλόνια, που ισοδυναμεί με 380 ολυμπιακού μεγέθους πισίνες.
  • Για διαφορετικούς τύπους βλάστησης χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι άρδευσης. Η άρδευση με ψεκασμό χρησιμοποιείται στο βόρειο τμήμα του πάρκου και η στάγδην άρδευση στο νότο. Ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου άρδευσης βοηθά στη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού.ολυμπιακός
  • Ένας υπερυψωμένος οικολογικός διάδρομος πλάτους 197′ και μήκους 715′ για πεζούς και άγρια ​​ζωή σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στον αυτοκινητόδρομο πλάτους 262′ που χωρίζει το πάρκο.
  • Περισσότερα από 2 εκατομμύρια φυτά εγκαταστάθηκαν στο πάρκο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 ειδών δέντρων και 80 ειδών θάμνων, μαζί με είδη λιβαδιών και υγροτόπων. Τα δέντρα δεσμεύουν περίπου 8.735.000 λίβρες CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 777 επιβατικών οχημάτων από το δρόμο.
  • Ένας swift πύργος ύψους 24 μέτρων κατασκευάστηκε για να προσφέρει στέγη σε περισσότερα από 1.500 swifts, πουλιά που ζουν στο Πεκίνο για εκατοντάδες χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο γρήγορος πληθυσμός έχει μειωθεί καθώς οι παραδοσιακές κατασκευές πύργων κατεδαφίζονται.
  • Το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης για 21 κτίρια στην τοποθεσία χρησιμοποιεί μια γεωθερμική αντλία που μεταφέρει θερμότητα από και προς το έδαφος.ολυμπιακός
  • Ένα σύστημα ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ χρησιμοποιείται σε δύο συμμετρικές κατασκευές πέργκολων, που παράγουν 83.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ή αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 227 κατοίκων της Κίνας για ένα χρόνο, να μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά 66.000 λίβρες και με τη σειρά της να μειώσει εκπομπών. Το σύστημα τροφοδοτεί μέρος του πάρκου και ευαισθητοποιεί το κοινό.
  • Ένα κτήριο προστατευμένο από το έδαφος είναι ένα από τα δύο κτίρια του πάρκου που παρέχουν έρευνα και επίδειξη οικολογικών τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι μερικώς θαμμένο και ένα σύστημα φεγγίτη μειώνει την εξάρτηση από τον τεχνητό φωτισμό, εξοικονομώντας έως και 1063 kWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.ολυμπιακός

Από την ολοκλήρωσή του, το πάρκο έχει γίνει ένας σημαντικός δημόσιος χώρος πρασίνου που παρέχει αναψυχή, εκπαιδευτικές ευκαιρίες και περιβαλλοντικά οφέλη τόσο στους κατοίκους του Πεκίνου όσο και στους επισκέπτες. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή των βραβείων της Αμερικανικής Εταιρείας Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ASLA)— που έδωσε στο έργο 2009 Honor Award for General Design, «Αυτό το έργο σχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά φυτεύτηκε για το μέλλον. Ο αρχιτέκτονας τοπίου είχε μια απίστευτη ευκαιρία να δημιουργήσει κάτι εκπληκτικό σε μνημειακή κλίμακα και το πήραν. Αυτό θα μεταμορφώσει το Πεκίνο όπως έκανε το Central Park στη Νέα Υόρκη». Σημείωση: Το πάρκο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022.

Olympic Plaza Sydney 2000ολυμπιακός

Πριν από το Ολυμπιακό Πάρκο της Βασίλισσας Ελισάβετ (που αναφέρθηκε παραπάνω), η εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Hargreaves Jones ηγήθηκε επίσης του σχεδιασμού των κοινόχρηστων χώρων στον κόλπο Homebush, τον τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000. Το κεντρικό στοιχείο του δημόσιου τομέα, μήκους 0,5 μιλίων Olympic Plazaγέρνει ελαφρά από το υψηλό σημείο της τοποθεσίας, που επισημαίνεται από ένα συμμετοχικό σιντριβάνι (βλ. δεξιά)ολυμπιακός και ένα άλσος με ώριμες συκιές μεταφυτεμένες από την τοποθεσία στο χαμηλό σημείο όπου οι πίδακες τόξου και οι υγρότοποι επεξεργάζονται το καταιγικό νερό από την τοποθεσία σε ένα δραματικό οπτικό τέρμα της πλατείας. Η γη που ανασκάφηκε για τη δημιουργία των υγροτόπων διαμορφώθηκε σε έναν μεγάλο πυραμιδοειδή λόφο από τον οποίο οι θεατές παρακολουθούσαν τον ήλιο να δύει πάνω από τους αγώνες στο τέλος κάθε μέρας, και τον οποίο απολαμβάνουν οι επισκέπτες του πάρκου σήμερα. Το πορώδες λιθόστρωτο και το δομικό έδαφος που επινοήθηκε για το έργο, η επεξεργασία των ομβρίων υδάτων και η επαναχρησιμοποίηση για άρδευση, μαζί με τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά φωτός/σκιάς και ηλιακής συλλογής συνέβαλαν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί: το Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϊ έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα ως σημαντικός κόμβος εμβολιασμού για τον COVID-19.

Εκατονταετή Ολυμπιακό Πάρκο Ατλάντα 1996 ολυμπιακός

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τα εγκαίνια του Εκατονταετή Ολυμπιακό Πάρκο στην Ατλάντα, GA, που κατασκευάστηκε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Σήμερα, ο χώρος πρασίνου 22 στρεμμάτων, υπό την επίβλεψη της Αρχής του Παγκόσμιου Συνεδριακού Κέντρου της Τζόρτζια, αγκυροβολεί μια περιοχή ψυχαγωγίας και φιλοξενίας και περιλαμβάνει ένα υδάτινο συντριβάνι με δαχτυλίδια, το εμβληματικό Ολυμπιακό σύμβολο, «The Spectacular», παιδικές χαρές, κήπους και γκαζόν.ολυμπιακός Αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό το σκηνικό το 1993, όταν η περιοχή ήταν ένα πλήθος από άδειες παρτίδες και εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του κέντρου της Ατλάντα (φαίνεται δεξιά). Αλλά ο Billy Payne, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα (ACOG), οραματίστηκε έναν όμορφο χώρο συγκέντρωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες — και για τα επόμενα χρόνια. Και η Ατλάντα απάντησε με εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης 75 εκατομμυρίων δολαρίων εξ ολοκλήρου από δωρεές του ιδιωτικού τομέα. ολυμπιακόςΤο πάρκο έχει λάβει από τότε περαιτέρω ενημερώσεις. Το 2016, για τον εορτασμό της 20ης επετείου του Πάρκου, ξεκίνησε μια κεφαλαιουχική εκστρατεία για τη χρηματοδότηση βελτιώσεων που ολοκληρώθηκαν το 2019. Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εκδηλώσεις στο Southern Company Amphitheatre, να κάνουν μια βόλτα στους υδάτινους κήπους και να απολαύσουν το νέο Magnolia Tribute Garden, που αποτελείται από 29 δέντρα μανόλια επτά διαφορετικές ποικιλίες τοποθετημένες κατά μήκος ενός πλακόστρωτου μονοπατιού 700 ποδιών. Πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Centennial Park βρίσκεται πλέον ως ο θεμέλιος λίθος σε μια περιοχή που ωθεί δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικού αντίκτυπου και αναζωογόνησης στην Ατλάντα.

Συντελεστές φωτογραφιών:

Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth & Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϊ: Χάργκρειβς Τζόουνς

Ολυμπιακό Δασικό Πάρκο Πεκίνου: Ινστιτούτο Αστικού Σχεδιασμού & Σχεδιασμού του Πεκίνου Tsinghua μέσω του Ιδρύματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Τελευταία φωτογραφία από το Beijing Tsinghua Urban Planning & Design Institute μέσω της Αμερικανικής Εταιρείας Αρχιτεκτόνων Τοπίου

Ολυμπιακό Πάρκο εκατονταετίας της Ατλάντα: Αρχή Παγκόσμιου Συνεδριακού Κέντρου της Τζόρτζια

Schreibe einen Kommentar