Εξωραϊσμός της Μελβούρνης με αναρριχητικά φυτά

1
Εξωραϊσμός της Μελβούρνης με αναρριχητικά φυτά

Αναρριχητικά φυτά μπορεί να μεταμορφώσει έναν θαμπό τοίχο ή έναν γκρι φράχτη σε ένα πολύχρωμο και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του κήπου σας και να ενισχύσει την ιδιωτικότητα του κήπου. Εάν ο κήπος σας είναι τόσο μικρός που δεν έχετε χώρο για δέντρο, τότε ένα αναρριχητικό φυτό θα σας δώσει την κάθετη διάσταση που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ενδιαφέρον για τον κήπο σας. Τα αναρριχώμενα φυτά μπορούν να δημιουργήσουν μια αρμονική ζώνη μετάβασης από το εσωτερικό στο εξωτερικό του σπιτιού και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτής της αίσθησης του κήπου ως προέκτασης του σπιτιού. Πολλά αναρριχητικά φυτά θα φέρουν επίσης άρωμα στον κήπο σας και τα περισσότερα θα φέρουν ιδιωτικότητα στην πίσω αυλή και τους χώρους της πισίνας σας.

ξύλινη πέργκολα
Αστικός κήπος στον τελευταίο όροφο με ξύλινη πέργκολα και αναρριχητικά φυτά σε γλάστρες.

Τα αναρριχώμενα φυτά είναι επίσης ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό όταν μεγαλώνουν σε μια ξύλινη πέργκολα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επίδραση σε εγκαταστάσεις κήπου στον τελευταίο όροφο για να κρύψει τα αντιαισθητικά κτίρια ή να προσφέρει σκιά σε έναν υπαίθριο χώρο ψυχαγωγίας.

Ποια είναι τα καλύτερα αναρριχητικά φυτά;

Τα καλύτερα αναρριχητικά φυτά για τον κήπο σας θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας του ήλιου και της σκιάς στον τοίχο ή τον φράχτη που καλύπτετε. Ακόμα και τότε, υπάρχει μεγάλη επιλογή ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο και το στυλ σχεδιασμού κήπου. Υπάρχει μεγάλη γκάμα χρωμάτων και αρωμάτων.

Ποια είναι τα καλύτερα αναρριχητικά φυτά για πέργκολα;

Οι περισσότεροι ορειβάτες θα χρειαστούν κάποιου είδους υποστήριξη για να αναπτυχθούν. Υπάρχουν μερικά που δεν χρειάζονται υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ορτανσίας και του κισσού. Για τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά, η πέργκολα είναι ένα ιδανικό στήριγμα, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πέργκολα που είναι αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει τόσο το βάρος του φυτού όσο και τυχόν φορτία ανέμου. Τα στηρίγματα από τεντωμένο σύρμα και τα πέργκολα είναι οι δύο κύριοι τύποι στήριξης.

Τα καλύτερα αναρριχητικά φυτά μας για πέργκολα.

  1. Clematis Hybrids για ηλιόλουστες ή ημισκιασμένες, αλλά κρατήστε τις ρίζες σε σάπια φύλλα ή σε σκιά. 2-3μ.
  2. Μελισσόχορτο (Lonicera) για μερική σκιά έως ηλιόλουστη με αρωματικά λουλούδια. 2-6μ.
  3. Αναρρίχηση στο Τριαντάφυλλο για πλήρη ήλιο, αλλά θα απαιτήσουν ισχυρά στηρίγματα. 2-5μ.
Αναρριχητικά φυτά Humulus lupulus, jasminum azoricum, rhodochiton atrosanguine, passiflora white passion, gloriosa rothschildiana, Ipomoea purpurea, CLIMBERS
Αναρριχητικά φυτά Humulus lupulus, jasminum azoricum, rhodochiton atrosanguine, passiflora white passion, gloriosa rothschildiana και Ipomoea purpurea climbers.

Κληματιτής

Το Clematis ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae που περιέχει επίσης δελφίνια, ανεμώνες και νεραγκούλα. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλῆμα (klema) που σημαίνει κλαδί αμπέλου. Το άνθος clematis δεν έχει πέταλα και αυτό το κάνει ασυνήθιστο στον φυτικό κόσμο. Τα σέπαλα, που στα περισσότερα φυτά καλύπτουν το αναδυόμενο λουλούδι, έχουν εξελιχθεί για να εκπληρώσουν το ρόλο των πετάλων και είναι αυτά που κάνουν τα υπέροχα χρώματα. Θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες ότι οι στήμονες έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις και όψη πετάλων.

Τα Clematis καλλιεργούνται ως επί το πλείστον ως αναρριχώμενα φυτά, αλλά ορισμένες ποικιλίες μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν με επιτυχία ως καλύμματα εδάφους. Υπάρχουν πολλές επιλογές με περισσότερα από 325 είδη και αυτά αναπτύσσονται φυσικά σε σχεδόν κάθε μέρος του κόσμου και επίσης υπάρχουν τα πολλά υβρίδια και ποικιλίες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Clematis αναρριχητικά φυτά στην οθόνη.
Clematis αναρριχητικά φυτά στην οθόνη. (Οι ορειβάτες Floyds και clematis.)

Το Clematis καλλιεργείται στους κήπους της Ευρώπης εδώ και αιώνες. Το 1500 δύο σημαντικές ποικιλίες εισήχθησαν στη Βρετανία. Αυτές ήταν οι Clematis Integrifolia και οι Clematis viticella. Αργότερα παρουσιάστηκαν περισσότερες ποικιλίες. Αυτά περιελάμβαναν το ποώδες Clematis recta, και το Clematis flammula και το Clematis cirrhosa.

Η εποχή των Κυνηγών Φυτών

Το 1600 η ζήτηση για νέα φυτά αυξήθηκε στα ύψη και κατά συνέπεια οι κυνηγοί φυτών άρχισαν να φέρνουν πίσω φυτά από την Αμερική. Ωστόσο, η πιο σημαντική εισαγωγή ήταν αυτές που εισήχθησαν από την Κίνα. Αυτά τα είδη περιλάμβαναν Clematis lanuginosa και Clematis patens και εισήχθη επίσης μια ποικιλία Clematis florida με διπλά λευκά πράσινα άνθη.

Αναρρίχηση Clematis

Τα Υβρίδια

Ο πρώτος υβριδισμός ήταν η διασταύρωση των Clematis Integrifolia και Clematis Viticella και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Clematis Eriostemon. Ήταν ο υβριδισμός των αρχικών τριών κινεζικών ειδών που δημιούργησε όλα τα μεγάλα ανθισμένα υβρίδια.

Ποικιλίες Clematis που πρέπει να αναζητήσετε.

Αναρρίχηση Clematis
Clematis Amethyst Beauty. Ένας εκπληκτικός ορειβάτης που θα φτάσει τα 2 μέτρα ύψος. Θα ανθίσει από το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου. Όμορφα λουλούδια κοκκινωπό μωβ λουλούδια με κυματιστό περιθώριο.

"Κληματιτής

"Ορειβασία

Clematis Arctic Queen ένας μεσαίου μεγέθους φυλλοβόλος ορειβάτης.  Μια πληθώρα διπλών λουλουδιών 150 mm από τις αρχές του καλοκαιριού έως τις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου.
Ο Clematis Arctic Queen είναι ένας μεσαίου μεγέθους φυλλοβόλος ορειβάτης. Μια πληθώρα διπλών λουλουδιών 150 mm από τις αρχές του καλοκαιριού έως τις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Αναρριχητικά φυτά - Το Clematis «Shimmer» είναι ένα clematis με μεγάλα άνθη της Ομάδας 3.  Έχει τεράστιες μπλε-λιλά άνθη έως 180mm.  Είναι ο τέλειος ορειβάτης για να μεγαλώσει έναν τοίχο ή φράχτη.

Το Clematis ‚Shimmer‘ είναι ένα clematis με μεγάλα άνθη της Ομάδας 3. Έχει τεράστιες μπλε-λιλά άνθη έως 180mm. Είναι ο τέλειος ορειβάτης για να μεγαλώσει έναν τοίχο ή φράχτη.

Ο Clematis Samaritan Jo είναι μεσαίου μεγέθους, ορειβάτης με ύψος έως και 1,5 μ.  Έχει φύλλα σκούρα έως μεσοπράσινα.  Το Samaritan Jo έχει μεγάλα λουλούδια σε σχήμα αστεριού με μωβ ασημί λευκό χρώμα με διάμετρο έως 150 mm.  Οι διακριτικοί στήμονες των λουλουδιών είναι ροζ-μοβ με κίτρινες άκρες.  Τα άνθη παράγονται σε μια μακρά περίοδο ανθοφορίας από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Ο Clematis Samaritan Jo είναι μεσαίου μεγέθους, ορειβάτης με ύψος έως και 1,5 μ. Έχει φύλλα σκούρα έως μεσοπράσινα. Το Samaritan Jo έχει μεγάλα άνθη σε σχήμα αστεριού και με μωβ ασημί λευκό χρώμα με διάμετρο έως 150 mm. Οι διακριτικοί στήμονες των λουλουδιών είναι ροζ-μοβ με κίτρινες άκρες. Τα άνθη παράγονται σε μια μακρά περίοδο ανθοφορίας από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αναρριχητικά φυτά - Clematis Viennetta
Το Clematis Viennetta είναι ένα αναρριχώμενο clematis που φτάνει τα 2,5 μέτρα σε ύψος. Έχει απολύτως εκπληκτικά πολύχρωμα λουλούδια. Οι τεράστιοι μωβ στήμονες κάνουν αντίθεση με τα κρεμώδη λευκά άνθη. Θα δείτε αυτά τα υπέροχα λουλούδια από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου.

"Ορειβασία

Το Clematis «Taiga» είναι ένα υπέροχο αναρριχητικό φυτό που φτάνει τα 2,5 μέτρα περίπου.
Το Clematis «Taiga» είναι ένα υπέροχο αναρριχώμενο φυτό που φτάνει τα 2,5 μέτρα περίπου και έχει μωβ/μπλε άνθη με πρασινωπές λευκές άκρες στα τεπαλάκια. Από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο ανοίγουν για να γίνουν εντυπωσιακές, πλήρως διπλές ροζέτες λουλουδιών.

Ποια είναι τα 3 είδη clematis;

Υπάρχουν 3 διαφορετικά σχήματα κλαδέματος για το clematis και κατά συνέπεια 3 διαφορετικοί τύποι. Είτε δεν κλαδεύονται, είτε ελαφρά είτε κλαδεύονται πολύ. Πάντα να ελέγχετε με το φυτώριο της περιοχής σας όταν αγοράζετε.

Συχνές ερωτήσεις για το clematis

Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί το Clematis;

Το Clematis είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί, αλλά προτιμούν ελαφρώς αλκαλικό επιφανειακό χώμα με τις ρίζες να είναι διαμορφωμένες ή καλυμμένες από ένα σάπιο καλά σαπισμένης κοπριάς.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε ένα clematis;
Το clematis χρειάζεται πλήρη ήλιο;

Lonicera (αγιόκλημα)

Τα μελισσόχορτα είναι διαθέσιμα τόσο ως θαμνώδεις ποικιλίες όσο και ως αναρριχώμενα φυτά. Τα μελισσόχορτα μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα και έτσι είναι εξαιρετικά για την κάλυψη γυμνών τοίχων. Μην φυτεύετε αυτά τα ζωηρά αναρριχώμενα φυτά αν βρίσκεστε σε ένα από τα προάστια της Μελβούρνης, γιατί μπορεί να ξεφύγουν στον θάμνο και να γίνουν ζιζάνιο. Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες ανθεκτικές στη σκιά, αλλά αυτές τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρώματος.

Lonicera Japonica

Φυτά αναρρίχησης Το ιαπωνικό μελισσόχορτο Lonicera japonica είναι ένας δυναμικός δίδυμος μεγάλος αειθαλής ορειβάτης
Το ιαπωνικό αγιόκλημα ή Lonicera japonica είναι ένας δυναμικός μεγάλος αειθαλής ορειβάτης

Η Lonicera japonica είναι ένας δυναμικός δίδυμος μεγάλος αειθαλής ορειβάτης με σκούρα πράσινα οβάλ φύλλα. Τα εξαιρετικά αρωματικά, λευκοκίτρινα άνθη έχουν μήκος έως 40 mm και έχουν ως αποτέλεσμα μαύρα γυαλιστερά μούρα.

Ταχέως αναπτυσσόμενα αναρριχώμενα φυτά Lonicera periclymenum ή κοινό αγιόκλημα..
Lonicera periclymenum ή κοινό αγιόκλημα.

Το κοινό μελισσόχορτο είναι ξυλώδες ορειβάτη με οβάλ φύλλα που είναι αντίθετα ανά ζευγάρια. Οι κεφαλές των λουλουδιών είναι μακριές λευκές και κίτρινες τρομπέτες που εμφανίζονται το καλοκαίρι και κατά συνέπεια ακολουθούνται από συστάδες κόκκινων γυαλιστερών μούρων.

Αναρριχητικό φυτό μελισσόχορτο Καμτσάτκα εντυπωσιακά φωτεινά μπλε μούρα.
Αναρριχητικό φυτό Honeyberry Lonicera caerulea var. Εκπληκτικά φωτεινά μπλε μούρα Καμτσάτκα.

Τα φρούτα του μελιού μοιάζουν και έχουν γεύση πολύ παρόμοια με τα βατόμουρα και ομοίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαρμελάδες ή να καταναλωθούν ωμά. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Αναρρίχηση Τριαντάφυλλο

Το αναρριχητικό τριαντάφυλλο είναι η καλύτερη επιλογή για ζεστές ξηρές συνθήκες και επομένως οι περισσότεροι κήποι της Μελβούρνης με ηλιόλουστη όψη. Στο σχεδιασμό κήπων αποτελούν εξαιρετική επιλογή για μικρούς κήπους γιατί μπορούν να δώσουν σε έναν κήπο κατακόρυφο ύψος. Τα τριαντάφυλλα αναρρίχησης ή περιπάτου μπορούν να καλλιεργηθούν σε φράχτη ή τοίχο, αλλά έχουν επίσης μεγάλο αντίκτυπο ως ορειβάτης πάνω από μια πέργκολα ή μια κληματαριά. Αυτό το χαρακτηριστικό σχεδιασμού κήπου θα τραβήξει το βλέμμα σας ξανά και ξανά και πίσω και θα δημιουργήσει επίσης ένα ευχάριστο άρωμα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του κήπου σας.

Κόκκινο τριαντάφυλλο αναρρίχησης σε μια πέργκολα.
Κόκκινο τριαντάφυλλο αναρρίχησης σε μια πέργκολα.

Ένα ροζ αναρριχητικό τριαντάφυλλο σε έναν τοίχο από τούβλα.
Ένα ροζ αναρριχητικό τριαντάφυλλο σε έναν τοίχο από τούβλα.

Κήπος κληματαριά ή αψίδα με αναρριχώμενα φυτά.
Κήπος Arbor ή αψίδα με αναρριχώμενα φυτά πάνω από ένα μονοπάτι κήπου από τούβλα. Ένα ροζ Climbing Rose θα φέρει ομορφιά και άρωμα στον κήπο σας. Η κληματαριά θα δημιουργήσει επίσης κάθετο ενδιαφέρον στο σχέδιό σας.

Ποια είναι τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα αναρριχώμενα φυτά;

Τα αναρριχητικά φυτά όπως το Morning Glory και το Lonicera αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά πολύ γρήγορα θα γίνουν ζιζάνιο στον κήπο σας ή σε αυτόχθονες θαμνώδεις εκτάσεις. Επιλέξτε clematis ή τριαντάφυλλα αναρρίχησης αν αυτό είναι ρίσκο. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι ορειβάτες είναι επομένως κατάλληλοι για μικρούς εσωτερικούς κήπους της Μελβούρνης, αλλά όχι για θαμνώδεις κήπους.

Τάσεις Σχεδιασμού Τοπίου

Εξωραϊσμός της Μελβούρνης

Εμπορικός Εξωραϊσμός

9 υπέροχοι λόγοι για πακέτα πισίνας και εξωραϊσμού

5 κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού τοπίου στη Μελβούρνη

5 Κορυφαία Προσαρμοσμένα Σχέδια και Τάσεις Πισίνας.

Εγκαταστάσεις διαλογής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον κήπο

Brighton Espaliered Plants

Κατασκευή Νέας Κατοικίας Εξωραϊσμός

Σχέδια εξωραϊσμού πισίνας

Ιδέες για εξωραϊσμό κήπου σπιτιού

© Red’s εξωραϊσμός Μελβούρνη

Περισσότερα για το Clematis

Βασιλική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών

Schreibe einen Kommentar