Γιατί οι ηλιόσποροι μου είναι λευκοί;

Why are my Sunflower Seeds White

Εκτός από το ότι ενισχύουν την ομορφιά του κήπου σας, οι ηλίανθοι χρησιμοποιούνται ευρέως για τους σπόρους και το λάδι τους. Αλλά η καλλιέργεια ηλιόσπορων στο σπίτι σας απαιτεί υπομονή και εξάσκηση. Ένα από τα κοινά προβλήματα με την καλλιέργεια ηλιόσπορων είναι ότι παραμένουν λευκοί. Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν γιατί οι ηλιόσποροι μου είναι λευκοί;

Ο πιο πιθανός λόγος για τους λευκούς ηλιόσπορους είναι ότι συλλέγονται πολύ νωρίς. Εάν οι ηλιόσποροι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν πλήρως, παραμένουν λευκοί. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ηλιόσπορων, αφήνοντάς τους λευκούς.

Γιατί οι ηλιόσποροι μου είναι λευκοί

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο για να μάθετε άλλους λόγους που μπορεί να ανατραπούν ηλιόσποροι άσπρο. Επιπλέον, θα δώσω πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τη χρήση των λευκών ηλιόσπορων, οπότε φροντίστε να κάνετε κύλιση μέχρι το τέλος.

Γιατί οι ηλιόσποροι μου είναι λευκοί; 7 Πιθανοί Λόγοι

Η λήψη λευκών ηλιόσπορων δεν είναι ασυνήθιστη. Ο βασικός λόγος για τους λευκούς ηλιόσπορους είναι η πρόωρη συγκομιδή, αλλά δεν είναι αυτό.

Θέλετε να μάθετε τι εμπόδισε τους ηλιόσπορους σας να ωριμάσουν; Παρακάτω είναι επτά πιθανοί λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε πριν φυτέψετε την επόμενη παρτίδα σας-

1. Φύτεψες ανώριμους ηλιόσπορους

Οι ηλιόσποροι ωριμάζουν σε περίπου ογδόντα έως ενενήντα ημέρες (πηγή). Ωστόσο, αυτή η περίοδος υπόκειται σε αλλαγές. Με βάση τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αναπτυχθούν πιο γρήγορα ή πιο αργά. Αν δείτε λευκούς ηλιόσπορους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φυτέψατε ανώριμους σπόρους, που τους εμπόδισαν να αναπτυχθούν μέχρι την πλήρη ωρίμανση τους.

2. Κόψατε τα κεφάλια πολύ νωρίς

Οι ηλιόσποροι σας είναι λευκοί, ίσως επειδή τα κεφάλια τους κόπηκαν πολύ νωρίς. Εάν κόψετε τα κεφάλια πριν γίνουν καφέ ή αρχίσουν να πηδούν, οι ηλιόσποροι δεν θα ωριμάσουν.

3. Διαλέξατε ανώριμους σπόρους

Οι ηλιόσποροι παραμένουν λευκοί όταν τους μαζεύετε όσο είναι ακόμη πράσινοι. Οι πράσινοι ηλιόσποροι δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, επομένως θα λάβετε λευκούς, άγευστους και λιγότερο θρεπτικούς σπόρους.

4. Απροστάτευτοι Ηλιόσποροι

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι ηλιόσποροι γίνονται λευκοί είναι ότι δεν προστατεύονται από τα πουλιά, τα έντομα ή τους σκίουρους κατά τη συγκομιδή. Οι ηλιόσποροι είναι μια αγαπημένη τροφή για τα πτηνά, οπότε θα τους ραμφίσουν αν δεν τους κρατήσετε καλυμμένους με μια χάρτινη ή δίχτυ σακούλα.

Τα κατεστραμμένα κεφάλια ηλίανθου σπάζουν την ώριμη επεξεργασία, εμποδίζοντάς τα τελικά να γίνουν καφέ ή μαύρα.

5. Ξήρανση των σπόρων σε ακατάλληλα μέρη

Δεν πρέπει ποτέ να στεγνώνετε τους ηλιόσπορους στοιβαγμένους στη σοφίτα, στο υπόγειο ή σε οποιοδήποτε άλλο υγρό, σκοτεινό μέρος. Αυτά δεν θα αφήσουν τους ηλιόσπορους να ωριμάσουν και με τη σειρά τους θα παραμείνουν λευκοί. Επιπλέον, η ξήρανση τους σε τέτοια μέρη μπορεί επίσης να κάνει τους ηλιόσπορους να σαπίσουν.

Επιπλέον, μερικές φορές ακόμη και αν στεγνώσετε τους ηλιόσπορους κάτω από τον ήλιο, το εξωτερικό στρώμα μπορεί να γίνει καφέ, αλλά το εσωτερικό παραμένει λευκό.

6. Ξεφλουδίστε το δέρμα πολύ νωρίς

Εάν ξεφλουδίσετε τους σπόρους πριν στεγνώσουν τελείως ή πριν τους καβουρδίσετε, μπορεί να λάβετε λευκούς χυλώδεις ηλιόσπορους. Το καβουρδίζουμε με τα κοχύλια και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά για να μην πάρει άγευστους λευκούς σπόρους.

7. Ψήσιμο ηλιόσπορων σε υψηλή θερμοκρασία

Δεν πρέπει ποτέ να καβουρδίζετε τους ηλιόσπορους σε υψηλές θερμοκρασίες με ή χωρίς το κέλυφος. Κάτι τέτοιο τα κάνει λευκά και καταστρέφει και τη θρεπτική τους αξία. Η ιδανική θερμοκρασία για το ψήσιμο των ηλιόσπορων είναι 300°F για περίπου 30 έως 40 λεπτά.

Οφέλη από τους λευκούς ηλιόσπορους: Γιατί πρέπει να τους καταναλώνετε

Οφέλη από λευκούς ηλιόσπορους

Αν ψάχνετε για ένα υγιεινό σνακ, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τρώτε λευκούς ηλιόσπορους. Υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρουν αυτοί οι σπόροι, ειδικά όταν καταναλώνονται το χειμώνα. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα οφέλη για την υγεία των λευκών ηλιόσπορων.

1. Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Οι λευκοί ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, Β1, Β6, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό και άλλα. Η τακτική αλλά μέτρια κατανάλωση αυτών των σπόρων θα σας βοηθήσει με καλύτερη όραση και δέρμα. Επίσης, αυτοί οι σπόροι μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική δύναμη του σώματος.

2. Βοηθά στην πρόληψη αρκετών ασθενειών

Αυτοί οι λευκοί και τραγανοί σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η ελεγχόμενη κατανάλωση είναι ευεργετική για τη διατήρηση επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο.

3. Βελτιωμένη ανοσία

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ασθένειες με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η ανοσία βυθίζεται και το σώμα γίνεται επιρρεπές σε πολλές ασθένειες. Οι λευκοί ηλιόσποροι έχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού (πηγή).

Μια σημαντική σημείωση: Οι λευκοί ηλιόσποροι είναι αρκετά υψηλοί σε θερμίδες, οπότε προσέξτε την ποσότητα. Επίσης, οι περισσότεροι συσκευασμένοι λευκοί ηλιόσποροι είναι αλατισμένοι, οπότε η κατανάλωση τους με μέτρο θα διατηρήσει τον έλεγχο της πρόσληψης νατρίου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων ηλιόσπορων;

Λευκοί εναντίον Μαύροι Ηλιόσποροι

Πίστωση εικόνας: Flickr

Το χρώμα είναι η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων ηλιόσπορων. Δεδομένου ότι οι μαύροι ηλιόσποροι έχουν ωριμάσει πλήρως, γίνονται σκούροι με λευκές ρίγες πάνω τους, τις οποίες στερούνται οι λευκοί ηλιόσποροι.

Εκτός όμως από την εμφάνισή τους, και οι δύο ποικιλίες έχουν διατροφικές διαφορές. Δεδομένου ότι οι μαύροι ηλιόσποροι έχουν το χρόνο να ωριμάσουν σωστά, έχουν περισσότερη θρεπτική αξία καθώς είναι γεμάτοι με περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

άσπρο ηλιόσποροι γεύση πιο ανοιχτό από τα μαύρα. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε λάδι στους λευκούς ηλιόσπορους είναι μικρότερη επειδή δεν τους δίνεται αρκετός χρόνος για να ωριμάσουν πλήρως.

Οι λευκοί ηλιόσποροι είναι χαμηλοί σε θερμίδες σε σύγκριση με τους μαύρους σπόρους, οπότε αν προσπαθείτε να διατηρήσετε υπό έλεγχο την πρόσληψη θερμίδων, μπορείτε να επιλέξετε τους λευκούς.

Οι λευκοί ηλιόσποροι μπορούν να φυτευτούν;

Οι περισσότεροι κηπουροί ρωτούν συχνά, μπορώ να φυτέψω λευκούς ηλιόσπορους; Ή αν οι λευκοί ηλιόσποροι είναι φυτεύσιμοι. Όχι, οι λευκοί ηλιόσποροι δεν φυτεύονται.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ανώριμους σπόρους, πιθανότατα δεν θα ανθίσουν ακόμα κι αν τους φυτέψετε. Οι λευκοί σπόροι συγκομίζονται πολύ νωρίς για να τους αφήσουμε να αναπτυχθούν σωστά. Ως εκ τούτου, αυτά δεν θα μετατραπούν σε φυτά ακόμα κι αν φροντίσετε σωστά.

Επιπλέον, οι περισσότεροι λευκοί ηλιόσποροι είναι κοίλοι από μέσα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια φυτεύοντάς τους.

Τι να κάνετε με τους λευκούς ηλιόσπορους;

Αν και οι λευκοί ηλιόσποροι δεν είναι αρκετά καλοί για να καλλιεργήσουν περισσότερα φυτά, είναι εντελώς βρώσιμοι. Μπορείτε να φάτε ωμούς λευκούς ηλιόσπορους, να τους χρησιμοποιήσετε στα ψημένα σας προϊόντα όπως ψωμί ή κέικ, να τους χρησιμοποιήσετε στις σάλτσες σαλάτας σας, να αντικαταστήσετε τους ξηρούς καρπούς με λευκούς ηλιόσπορους σε πέστο και να ψήσετε τους σπόρους.

Αν σκοπεύετε να ψήσετε τους λευκούς ηλιόσπορους, μην τους αφήσετε να στεγνώσουν πολύ. Αν έχουν ήδη στεγνώσει πολύ, μουλιάστε τα μια νύχτα πριν τα ψήσετε. Για να πάρετε τους τέλειους καβουρδισμένους λευκούς ηλιόσπορους, τοποθετήστε τους σε ένα ταψί και βάλτε τους στο φούρνο στους 300°F για τριάντα λεπτά. Μην ξεχάσετε να ρίξετε ενδιάμεσα.

Συμβουλές για τη σωστή συγκομιδή των ηλιόσπορων

Οι λευκοί ηλιόσποροι είναι αποτέλεσμα ακατάλληλης συγκομιδής. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς να μαζέψετε αυτούς τους σπόρους για να τους κάνετε μαύρους και νόστιμους. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

1. Περιμένετε μέχρι να μαραθεί ο ηλίανθος

Συγκομιδή Ηλιόσπορων

Πολλοί άνθρωποι κόβουν τον σπόρο πριν από το μαρασμό λουλουδιών, και αυτός είναι ένας λόγος που οι σπόροι ασπρίζουν. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο λουλούδι. αν εξακολουθεί να φαίνεται λαμπερό και έχει πράσινο μίσχο, ο σπόρος δεν είναι ακόμη ώριμος. Κόψτε το λουλούδι μόνο όταν είναι τελείως μαραμένο και πεθαίνει.

2. Αφήστε τον σπόρο να στεγνώσει πλήρως

Αφού βγάλετε τον σπόρο, αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς. Αποφύγετε να βάζετε τους σπόρους στο άμεσο ηλιακό φως γιατί αυτή δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση και οι σπόροι μπορεί να ασπρίσουν.

Αντίθετα, επιλέξτε μια ζεστή περιοχή και κρεμάστε τους ηλιόσπορους βάζοντάς τους σε ένα πανί. Περιμένετε 3-4 ημέρες για να στεγνώσουν πλήρως οι σπόροι.

3. Καθαρίστε και στεγνώστε πριν το ψήσιμο

Τώρα έχετε τους μαύρους και τραγανούς σπόρους έτοιμους για ψήσιμο. Τοποθετήστε τους σπόρους σε μια μεγάλη περιοχή και εκθέστε τους σε ζεστό αέρα. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν ψήσετε τους σπόρους.

Εδώ είναι ένα κατατοπιστικό βίντεο από Οι Καταπληκτικές μου Ιδέες για το πώς να καβουρδίζετε τους ηλιόσπορους.

4. Κατάστημα

Το τελευταίο βήμα είναι η αποθήκευση των καβουρδισμένων σπόρων ώστε να παραμείνουν τραγανοί και νόστιμοι. Κρατήστε τους σπόρους σε αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τους για μία μόνο εποχή. Μπορείτε ακόμη να βάλετε το δοχείο στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ηλιόσπορων.

Συχνές ερωτήσεις

Ε1: Πρέπει οι ηλιόσποροι να είναι λευκοί;

Όχι, οι ηλιόσποροι δεν πρέπει να είναι λευκοί. Οι πλήρως ώριμοι ηλιόσποροι έχουν καφέ ή μαύρο επίχρισμα με λευκές ρίγες.

Ε2: Πώς να ωριμάσετε λευκούς ηλιόσπορους;

Μπορείτε να αφήσετε τους λευκούς ηλιόσπορους να στεγνώσουν σε ανοιχτό χώρο ή να τους καβουρδίσετε για να ωριμάσουν οι σπόροι. Μην αφαιρέσετε το φλοιό πριν το ψήσιμο, γιατί μπορεί να λερώσει τους λευκούς ηλιόσπορους.

Ε3: Ποια πουλιά τρώνε λευκούς ριγέ ηλιόσπορους;

Πουλιά όπως οι δρυοκολάπτες, οι καρδινάλιοι, οι μπλουτζέι, τα ράμφος, τα σπουργίτια του σπιτιού, ο πορφυρός σπίνος, η στίγγα ρυμούλκα κ.λπ., τρώνε λευκούς ριγέ ηλιόσπορους. Οι λευκοί ριγέ ηλιόσποροι έχουν σκληρό κέλυφος, επομένως είναι καλύτεροι για μεγάλα πουλιά ή πουλιά με ισχυρό ράμφος.

Τελικές σκέψεις

Ελπίζω να πήρατε την απάντησή σας στο γιατί οι ηλιόσποροι μου είναι λευκοί στο παραπάνω άρθρο. Η ουσία είναι ότι πρέπει να δώσετε στους ηλιόσπορους σας αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν, να τους προστατέψετε από τα πουλιά ή τα ζώα που τρώνε σπόρους και να ακολουθήσετε τις κατάλληλες τεχνικές ξήρανσης.

Παρόλο που είναι ανώριμοι, οι λευκοί ηλιόσποροι είναι εντελώς βρώσιμοι, γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και υγιές λίπος. Αν λοιπόν έχετε μια σακούλα γεμάτη λευκούς ηλιόσπορους, μην τους πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων. είναι υπέροχα για σνακ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.