Βασικοί έλεγχοι ποιότητας αέρα υδροπονίας

Φίλτρο νερού για το σπίτι HydroLogic Eco Spring

Βασικοί έλεγχοι ποιότητας αέρα υδροπονίας

Garden Air Quality Indoors & Greenhouse Growing

Breathe Easy: Βασικοί έλεγχοι ποιότητας αέρα Hydroponics

Έχετε βρεθεί ποτέ σε δωμάτιο όπου δεν μπορούσατε να αναπνεύσετε; Είναι αποπνικτικό, ζεστό και βρώμικο, ίσως είχε αυτή την περίεργη μυρωδιά από το ιατρείο… και το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να βγείτε για λίγο καθαρό αέρα. Τώρα φανταστείτε ότι ζείτε σε μια γλάστρα και δεν μπορείτε να μετακινηθείτε. Αυτό είναι βασικά το πώς αισθάνονται τα φυτά σας όταν δεν φροντίζουμε τον αέρα στα δωμάτιά μας. Το διοξείδιο του άνθρακα, η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της υδροπονικής σας καλλιέργειας, καθώς καθένα από αυτά επηρεάζει τη φωτοσύνθεση. Η αύξηση της φωτοσύνθεσης θα δώσει στην καλλιέργεια σας την ενέργεια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, να καταπολεμήσει το άγχος και τις ασθένειες και να αυξήσει τις αποδόσεις. Μερικά απλά μέτρα ελέγχου είναι το μόνο που χρειάζονται.

Βασικά, η κατανόηση της βέλτιστης θερμοκρασίας ανάπτυξης της καλλιέργειας σας μπορεί να σώσει ζωές.

βασική-υδροπονία-υγρασία

Ο χρυσός κανόνας

Τα πρώτα 3 βήματα για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα του χώρου καλλιέργειας ή του θερμοκηπίου είναι τα εξής: παρακολούθηση, παρακολούθηση, παρακολούθηση! Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη βασική σας γραμμή προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες και υγραντήρες και ποιος ξέρει τι άλλο. Η παρακολούθηση των αλλαγών, εάν υπάρχουν, απαιτούνται, μαζί με ποιες είναι αποτελεσματικές, θα αποτρέψει τις περιττές δαπάνες και θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα. Οι περισσότεροι ψηφιακοί ελεγκτές υψηλής τεχνολογίας θα έρχονται με διάφορους αισθητήρες και μετρητές, αλλά αν προσπαθείτε να κρατήσετε τα πράγματα απλά, ξεκινήστε με μια μικρή οθόνη επιτραπέζιου υπολογιστή.

Grower’s Secret: Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος μετρητή, τοποθετήστε τον αισθητήρα στο επίπεδο του θόλου του φυτού για να μετρήσετε τι βιώνουν τα ίδια τα φυτά.

Κάνει κρύο εδώ μέσα ή είμαι μόνο εγώ;

Πόσοι από εμάς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ όταν χαλάσει το κλιματιστικό; Και πόσοι από εμάς πρέπει να φέρουμε πουλόβερ στη δουλειά για να μην πεθάνουμε από κρυοπαγήματα; Είναι περίπου το ίδιο για τα φυτά σας. Η κλήση στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να κάνει ή να χαλάσει την αποδοτικότητα ανάπτυξης ενός φυτού.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τη φωτοσύνθεση. Ωστόσο, εάν ζεσταίνετε πολύ, διατρέχετε τον κίνδυνο αποξήρανσης των κυττάρων και καψίματος που οδηγεί σε αργό, θλιβερό θάνατο (συν η φωτοσύνθεση σταματά στους 90° F). Ομοίως, εάν το δωμάτιο ανάπτυξης είναι πολύ κρύο, η ψύχρα θα προκαλέσει την ταχύτερη διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών και των ενζύμων, οδηγώντας σε έναν άλλο αργό, θλιβερό θάνατο. Βασικά, η κατανόηση της βέλτιστης θερμοκρασίας ανάπτυξης της καλλιέργειας σας μπορεί να σώσει ζωές.

Οι περισσότερες υδροπονικές καλλιέργειες μπορούν να ταξινομηθούν σε 2 ομάδες: τη θερμή και την ψυχρή περίοδο. Ελέγξτε αυτόν τον γρήγορο οδηγό για τις αγαπημένες τους θερμοκρασίες καλλιέργειας.

Φυτά ψυχρής εποχής:

  • θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας από 60 έως 70 ° F (15 έως 21 ° C για τους Καναδούς φίλους μας)
  • νυχτερινές θερμοκρασίες από 50 έως 60° F (10 έως 15° C).

Ζεστή εποχή σπάρτα:

  • θερμοκρασίες ημέρας από 70° έως 80° F (21° έως 26° C)
  • νυχτερινές θερμοκρασίες του 60° έως 70° F (15 έως 21° C)

Grower’s Secret: Εάν αισθάνεστε άβολα με τη θερμοκρασία στο δωμάτιο ανάπτυξης σας, οι πιθανότητες είναι και τα φυτά σας.

ζεστό-εποχή-φυτό-θερμόμετρο-διάγραμμα-ιστός

Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ημέρας, τα φώτα ανάπτυξης θα αυξήσουν φυσικά τη θερμοκρασία του δωματίου σας. Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς των λαμπτήρων, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμότητα. Η προφανής λύση είναι ο εξαερισμός: ζεστός αέρας έξω, κρύος αέρας μέσα. Υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί τρόποι για να εξαερώσετε τον χώρο σας, αλλά εδώ είναι μερικοί βασικοί κανόνες. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το παρακάτω είναι για σκηνές καλλιέργειας και χώρους ανάπτυξης χωριστά από κατοικημένες περιοχές του σπιτιού.)

  • Ξεκινήστε με τον σωστό ανεμιστήρα: πάρτε την ένταση του χώρου σας (ύψος x πλάτος x μήκος). Ο ανεμιστήρας σας θα πρέπει να μπορεί να μετακινεί τουλάχιστον τόσα κυβικά πόδια αέρα ανά λεπτό (CFM). Εάν έχετε καυτά σημεία κάτω από τα φώτα ανάπτυξης, δοκιμάστε να προσθέσετε έναν μικρό ταλαντωτή σε επίπεδο φυτού.
  • Μην αφήνετε τον ανεμιστήρα σας να τρέχει: βάλτε τους ανεμιστήρες στον ίδιο κύκλο με τα φώτα σας για να κρυώσουν όταν είναι αναμμένα ή χρησιμοποιήστε αναλογικός θερμοστάτης για πιο ακριβείς θερμοκρασίες στόχου.
  • Πού να εξαερίζετε ζεστό αέρα: έξω φυσικά, κατά προτίμηση από τον τοίχο απέναντι από την οπή εισαγωγής για να ενθαρρύνετε την ομοιόμορφη ροή αέρα. Ή, εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, δημιουργήστε ένα εφεδρικό αεραγωγό που θα διοχετεύει αυτόν τον ζεστό αέρα πίσω στο σπίτι σας κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Δωρεάν, ζεστός, καθαρός αέρας! Δεν απαιτείται θερμαντήρας χώρου.
  • Πού να πάρετε δροσερό αέρα: από το πιο δροσερό μέρος, είτε έξω είτε μέσα. Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα και ανησυχείτε ότι το κεντρικό σας AC λειτουργεί πολύ σκληρά, σκεφτείτε να σφραγίσετε το δωμάτιό σας και να χρησιμοποιήσετε ένα μίνι μονάδα AC.

Grower’s Secret: Όταν εξαερίζετε πίσω στο σπίτι σας, χρησιμοποιήστε ένα ενσωματωμένο φίλτρο για να αποφύγετε τη σκόνη, τις οσμές και τα σπόρια μούχλας, ακόμη και αν εξαερίζονται από σφραγισμένα εξαρτήματα. Επίσης, να γνωρίζετε ότι ο αέρας από το περιβάλλον των φυτών θα μπορούσε να έχει υψηλότερη υγρασία, επομένως μπορεί να χρειαστεί ένας αφυγραντήρας για την αποφυγή υπερβολικής υγρασίας και συμπύκνωσης.

Άλλες λύσεις για να εμποδίσετε τα φώτα σας να ψήνουν τα μωρά σας βασίζονται στη διαχείριση των ίδιων των φώτων. Εξετάστε τα ακόλουθα απλά στοιχεία ελέγχου.

μεγαλώνουν-σκηνή-κήπο

Σε γενικές γραμμές, θέλετε οι θερμοκρασίες του νυχτερινού κύκλου να είναι χαμηλότερες επειδή το φυτό σας δεν φωτοσυνθέτει και οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες θα κάνουν μόνο το φυτό να χάσει περισσότερο νερό από την εξάτμιση. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται και τόσο άσχημο μέχρι να ελέγξετε τη δεξαμενή σας, τώρα μισοάδειο με το pH και το EC να είναι όλα βιδωμένα (αλλά αυτό είναι μια κουβέντα για άλλη μια μέρα).

Διοξείδιο του άνθρακα

Τα φυτικά κύτταρα «ειπνέουν» CO2 για να το χρησιμοποιήσουν κατά τη φωτοσύνθεση και «εκπνέουν» οξυγόνο καθώς ξοδεύουν ενέργεια, απομακρύνοντας τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ του CO2 και της Φωτοσύνθεσης. Επομένως, όσο περισσότερο CO2 στον αέρα, τόσο περισσότερη φωτοσύνθεση μπορεί να πραγματοποιήσει ένα φυτό μέχρι τον κορεσμό (ή την τελική ταχύτητα, αν θέλετε).

co2_graph_grozine-web

Το μέσο επίπεδο ατμοσφαιρικού CO2 είναι περίπου 350-400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Όσο περισσότερα φυτά συσκευάζονται μαζί, τόσο περισσότερο CO2 θα αφαιρεθεί από τον αέρα. Σε φυσικούς πληθυσμούς φυτών υψηλής πυκνότητας όπως τα δάση και οι ζούγκλες, το CO2 αντικαθίσταται από την αποσύνθεση βιούλης και την αναπνοή φυτών/ζώων. Εάν εξαερίζετε το δωμάτιο ανάπτυξης, δεν θα χρειαστεί επιπλέον CO2, καθώς φρέσκο ​​CO2 θα εισέρχεται συνεχώς (και κάθε περίσσεια που προσθέτετε θα εξαερίζεται ούτως ή άλλως). Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε κλειστό/σφραγισμένο χώρο, θα πρέπει να το κάνετε συμπληρώστε το τεχνητάόχι μόνο για την ενίσχυση της φωτοσύνθεσης, αλλά και για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων.

Για μικρότερες εφαρμογές, όπως σκηνές καλλιέργειας, ντουλάπες και μικρά δωμάτια, απλές σακούλες και κουβάδες απελευθέρωσης CO2 μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές. Λειτουργούν απελευθερώνοντας CO2 από κομποστοποιημένα υλικά, μιμούμενοι τη φυσική διάσπαση της βιούλης στη φύση, αλλά μείον τη μυρωδιά της αποσύνθεσης, ευτυχώς. Για μεγαλύτερες επιφάνειες, οι δεξαμενές συμπυκνωμένου CO2 μπορούν να συνδυαστούν με ρυθμιστικές βαλβίδες που έχουν ενσωματωμένους χρονοδιακόπτες, επιτρέποντάς σας να δοσολογείτε αυτόματα τη σωστή στιγμή και συγκέντρωση που επιθυμείτε.

Grower’s Secret: Το CO2 είναι βαρύτερο από άλλα αέρια και θα βυθιστεί. Τυχόν σάκοι CO2 ή σωλήνες διανομής θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τους θόλους των φυτών έτσι ώστε να κινούνται προς και μέσα από το φύλλωμα.

Υγρασία

Όταν τα φυτά αναπνέουν, γίνεται μέσω μικρών ανοιγμάτων στα φύλλα που ονομάζονται στομία. Λαμβάνουν CO2, και επίσης διαπνέουν (εκπνέουν νερό στον αέρα ως μέθοδος ψύξης). Εάν ένα φυτό ζεσταθεί πολύ, η διαπνοή μπορεί να προκαλέσει υδατικό στρες, έτσι τα στομάχια κλείνουν έτσι ώστε το φυτό να μην χάσει άλλο νερό. Δυστυχώς, αυτό σταματά επίσης την πρόσληψη CO2. Χωρίς CO2, χωρίς φωτοσύνθεση. Αυξάνοντας την υγρασία στην περιοχή ανάπτυξης μας, μειώνουμε τη διαπνοή, διατηρώντας τη στομία ανοιχτή και το CO2 να ρέει. Αλλά όπως συμβαίνει με τις ακραίες συνθήκες, η υπερβολική υγρασία θα κορεστεί τον αέρα με νερό, καθιστώντας αδύνατη τη διαπνοή ενός φυτού, προκαλώντας ακόμη περισσότερο άγχος. Η υπερβολική υγρασία ενθαρρύνει επίσης το ωίδιο και τις ασθένειες. Το ιδανικό εύρος είναι περίπου 50-85%. Δεν θέλουμε να γίνουμε πολύ βουλωμένοι ή πολύ στεγνοί. Η προσθήκη υγρασίας μπορεί επίσης να έχει μια επίδραση ψύξης στον αέρα, μειώνοντας τη θερμότητα από τα φώτα ανάπτυξης.

Να αναφέρουμε ότι η υγρασία πρέπει να μειώνεται το βράδυ με αφυγραντήρα ή με εξαερισμό. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, η περίσσεια νερού συμπυκνώνεται στα φύλλα των φυτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. Διατηρώντας το φύλλωμα στεγνό θα βοηθήσει στην αποφυγή μύκητων, σπόρων μυκήτων και βακτηρίων.

Κράτα τον εαυτό σου! Και το δωμάτιο ανάπτυξης σας…

Μην νομίζετε ότι πρέπει να έχετε τον μεγαλύτερο και πιο ακριβό εξοπλισμό όσον αφορά τα χειριστήρια στον χώρο ανάπτυξης σας. Ξεκινήστε απλά και μπορείτε πάντα να κάνετε αναβάθμιση αργότερα, όταν το καταφέρετε. Να θυμάστε πάντα ότι το πρώτο βήμα είναι η μέτρηση και η παρακολούθηση. Παρακολουθώντας και διατηρώντας τη θερμοκρασία, το CO2 και την υγρασία στον χώρο καλλιέργειας σας, θα μεγιστοποιήσετε την αποδοτικότητα της ανάπτυξης, γεγονός που θα κάνει εσάς και τα φυτά σας να αναπνέετε εύκολα.

Από: Susanna Whelan

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα από τα άρθρα Susanna’s Garden;

Κάντε κλικ ΕΔΩ

άλλες-ψυκτικές-λύσεις-διάγραμμα-2-ιστός

Ετικέτες: ποιότητα αέρα, βασικοί έλεγχοι, υδροπονία αρχαρίων, έλεγχοι CO2, αγωγοί, εύκολη υδροπονία, καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, υγρασία, υδροπονικά συστήματα, υδροπονία, εσωτερικός κήπος, αστική γεωργία, αστική γεωργία

Leave a Reply

Your email address will not be published.