Ασθένειες Δρυς: Πώς να τις Αντιμετωπίσετε

1
Ασθένειες Δρυς: Πώς να τις Αντιμετωπίσετε
Κίτρινα φύλλα βελανιδιάς σε μια ομάδα, δίπλα σε μερικά βελανίδια στο γρασίδι

Τραβάτε τα γάντια σας, τοποθετείτε προσεκτικά τα γυαλιά ασφαλείας στη μύτη σας και πιάνετε τα εργαλεία σας. Ήρθε η ώρα να κάνετε χειρουργική επέμβαση —καλά, τουλάχιστον κάποιες μικρές αισθητικές εργασίες— στον εξωραϊσμό σας.

Αλλά μερικές φορές, όταν βγαίνετε για να τα κόψετε και να κλαδέψετε, δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Μπορεί να δείτε κάτι που φαίνεται μακριά. Κάποιος αποχρωματισμός. Ασυνήθιστα σχήματα. Ίσως και ένα περίεργο άρωμα. Μερικά είναι ακίνδυνα. άλλοι μπορεί να σηματοδοτούν μια ασθένεια.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε με τι αντιμετωπίζετε, ώστε να μπορέσετε να θεραπεύσετε σωστά την πάθηση. Με αμέτρητα παράσιτα και μύκητες που περιμένουν να προκαλέσουν τον όλεθρο σε οποιαδήποτε από τις 90 ποικιλίες βελανιδιών των ΗΠΑ, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τη φροντίδα αυτών των κληματαριών.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η σωστή φροντίδα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε ασθένεια ή οπισθοδρόμηση. Οι βελανιδιές, όπως όλα τα φυτά, επωφελούνται από επαρκές νερό, ηλιακό φως και καλές εδαφικές συνθήκες. Για να διατηρήσετε τα δέντρα υγιή και χωρίς άγχος, φροντίστε τα εξής:

  • Εφαρμόστε περίπου 3 ίντσες οργανικής κάλυψης από τον κορμό μέχρι τη γραμμή σταλακτήρων. μην συσσωρεύετε σάπια φύλλα στον κορμό.
  • Μην εφαρμόζετε ζιζανιοκτόνα κοντά στο δέντρο.
  • Χρησιμοποιήστε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης στις αρχές Απριλίου εάν είναι απαραίτητο.
  • Ποτίστε τα δέντρα κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, παρέχοντας περίπου 1 ίντσα νερού την εβδομάδα.
  • Προστατέψτε τα δέντρα και τα ριζικά συστήματα από ζημιές κατά την κατασκευή στην περιοχή.
  • Αφαιρέστε και απορρίψτε αμέσως τα μολυσμένα δέντρα και τρίψτε τα πρέμνα για να αποτρέψετε την εξάπλωση ασθενειών.

Αναγνώριση ασθένειας για βελανιδιές

Πολλές ασθένειες που υπάρχουν στις βελανιδιές μπορούν να εντοπιστούν μόνο με λίγη γνώση. Επιθεωρώντας φύλλα και κορμούς και ψάχνοντας για νεκρά κλαδιά, μπορείτε να καταλάβετε τι ταλαιπωρεί τις βελανιδιές σας. Ευτυχώς, πολλές ασθένειες δεν απαιτούν θεραπεία. Άλλοι, ωστόσο, υποδεικνύουν άμεση αφαίρεση. Διαβάστε για α αστάρι στην αναγνώριση της νόσου και θεραπεία.

Κηλίδα φύλλου Actinopelte

Συμπτώματα: Κυκλικές, σκούρες έως κοκκινοκαφέ κηλίδες στα φύλλα. μπορούν να τρέξουν μαζί δημιουργώντας κηλίδες. Οι σοβαρές μολύνσεις προκαλούν πρόωρη πτώση των φύλλων.

Αιτίες: Ο υγρός καιρός αυξάνει το σφρίγος αυτού του πολύπλοκου μύκητα.

Εποχή: Η ασθένεια μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα σε μολυσμένα κλαδιά και φύλλα που δεν πέφτουν, με σημάδια να εμφανίζονται μετά το σπάσιμο των οφθαλμών.

Θεραπευτική αγωγή: Αφαιρέστε όλο το μολυσμένο φυτικό υλικό για να επιβραδύνετε την εξάπλωση. Ο ψεκασμός μπορεί να ενδείκνυται για μικρά δέντρα που έχουν χάσει το φύλλωμά τους αρκετά χρόνια στη σειρά.

Ανθρακνόζη

Συμπτώματα: Εμφανίζονται νεκρές περιοχές ανάμεσα στις φλέβες των φύλλων, κυρίως στα κάτω κλαδιά. Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου και στα νεκρά κλαδιά σχηματίζονται καφέ κηλίδες.

Αιτίες: Ο δροσερός, υγρός καιρός βοηθά στην επώαση αυτού του μύκητα που εξαπλώνεται εύκολα.

Εποχή και επίπεδο κινδύνου: Η άνοιξη και τα δροσερά καλοκαίρια είναι ιδανικά για να εξαπλωθεί αυτή η ασθένεια. Όλες οι βελανιδιές, καθώς και πολλά φυτά και λαχανικά, είναι επιρρεπείς σε αυτή τη μόλυνση.

Θεραπευτική αγωγή: Γενικά, το κλάδεμα νεκρών κλαδιών και κλαδιών κατά τη διάρκεια του λήθαργου είναι η καλύτερη θεραπεία. Για περαιτέρω προστασία, εφαρμόστε ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο για την προστασία της νέας ανάπτυξης.

Σαπίδα ρίζας Armillaria

Συμπτώματα: Στη βάση του δέντρου σχηματίζονται ετησίως μανιτάρια στο χρώμα του μελιού. Αυτές οι αναπτύξεις εμφανίζονται σε μεγάλες ομάδες και ακολουθούνται από μια λευκή βεντάλια ανάπτυξης μυκήτων κάτω από το φλοιό στη βάση.

Αιτίες: Μεταφέρεται στο έδαφος, ο υγρός καιρός και η ακατάλληλη αποστράγγιση αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Εποχή και επίπεδο κινδύνου: Όλες οι ποικιλίες βελανιδιάς είναι ευαίσθητες και η ζημιά θα εμφανιστεί στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Θεραπευτική αγωγή: Αυτή η σήψη των ριζών οδηγεί σε αργή πτώση. Αφαιρέστε τα μολυσμένα δέντρα και προστατέψτε τα υγιή από το άγχος.

Βακτηριακό κάψιμο φύλλων

Συμπτώματα: Οι άκρες των παλαιότερων φύλλων γίνονται καφέ, ξεκινώντας από το εσωτερικό και το κάτω μέρος του δέντρου. Μερικές φορές αναπτύσσεται μια κοκκινωπή ταινία μεταξύ του καφέ και του πράσινου στο φύλλο και τα κλαδιά αρχίζουν να πεθαίνουν.

Αιτίες: Οι φύλλωνες και οι πίκλινοι μεταφέρουν το βακτήριο xylella fastidiosa, το οποίο προκαλεί διακοπή της κίνησης του νερού σε όλο το δέντρο.

Εποχή και επίπεδο κινδύνου: Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, συνήθως μετά από καλοκαιρινή ξηρασία. Συνηθέστερα σε ποικιλίες καρφίτσας, κόκκινης, λευκής, βελανιδιάς και μονής βελανιδιάς.

Θεραπευτική αγωγή: Οι ενέσεις οξυτετρακυκλίνης από έναν επαγγελματία μπορούν να ηρεμήσουν τα συμπτώματα αλλά δεν θα θεραπεύσουν την ασθένεια. Τελικά, τα δέντρα θα πρέπει να αφαιρεθούν. Σε περίπτωση επαναφύτευσης, σκεφτείτε την κατάλληλη απόσταση για να αποτρέψετε τη μετακίνηση μικρών ζωυφίων που μεταφέρουν μύκητες.

Βακτηριακό υγρό ξύλο, γνωστό και ως slime flux

Συμπτώματα: Από το φλοιό αναβλύζουν σκοτεινές λωρίδες χυμών, οι οποίες συνήθως φέρουν μια δυσάρεστη οσμή.

Αιτίες: Πολλά διαφορετικά βακτήρια το προκαλούν καθώς εισέρχονται στο δέντρο μέσω τραυματισμένου φλοιού.

Επίπεδο κινδύνου: Όλες οι βελανιδιές μπορούν να το αναπτύξουν αυτό, αλλά οι βελανιδιές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς.

Θεραπευτική αγωγή: Αποφύγετε τον τραυματισμό του φλοιού για να αποφύγετε περαιτέρω άγχος. Φροντίστε τα άρρωστα δέντρα όσο το δυνατόν περισσότερο και ελαχιστοποιήστε το άγχος.

Σαπίδα ρίζας γανόδερμα

Συμπτώματα: Η δομή που μοιάζει με ράφι σχηματίζεται στο ξύλο κοντά στη γραμμή του εδάφους. συνήθως καφέ έως κοκκινωπό. Με τον καιρό η ανάπτυξη των δέντρων επιβραδύνεται και τα κλαδιά που πεθαίνουν παράγουν μικρά κιτρινισμένα φύλλα.

Αιτίες: Τα σπόρια που μεταφέρουν μύκητες εξαπλώνονται μέσω του ανέμου, οδηγώντας σε αποσύνθεση του ξύλου. Η ξηρασία και ο σωματικός τραυματισμός αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Επίπεδο κινδύνου: Όλα τα είδη βελανιδιάς είναι ευαίσθητα, αλλά η κατάλληλη φροντίδα μειώνει τον κίνδυνο.

Θεραπευτική αγωγή: Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια για να σκοτώσει το δέντρο, αλλά στο μεταξύ, θα είναι επιρρεπές σε σημαντικές ζημιές από τον άνεμο. Τα δέντρα που βρίσκονται κοντά σε κατασκευές πρέπει να αφαιρούνται για λόγους ασφαλείας.

Καρκίνος από υποξύλον

Συμπτώματα: Αυτή η μυκητιακή ασθένεια της λευκής σήψης οδηγεί στο θάνατο κλαδιών και φύλλων στο στέμμα του δέντρου. Θα υπάρξει τελική υποχώρηση και ο εξωτερικός φλοιός θα απομακρυνθεί.

Αιτίες: Μειωμένη πρόσληψη νερού από τα δέντρα, που συνήθως προκαλείται από κάποιας μορφής ζημιά στη ζώνη των ριζών, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας και της καταστροφής των κατασκευών.

Επίπεδο κινδύνου: Τα περισσότερα είδη είναι ευαίσθητα. Οι ποικιλίες post, water, southern red, white και blackjack είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια.

Θεραπευτική αγωγή: Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η αφαίρεση των κατεστραμμένων κλαδιών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας.

Inonotus σήψη ρίζας

Συμπτώματα: Κλαδιές και λιγότερα φύλλα, που συνήθως κιτρινίζουν. Η ασθένεια ξεκινά πολύ έξω από τη δομή της ρίζας και το δέντρο μπορεί να ανατραπεί πριν παρατηρηθούν ορατά σημάδια. Τα ορατά σημάδια περιλαμβάνουν επίσης κόντρα στη βάση του δέντρου.

Αιτίες: Οι μύκητες εισέρχονται μέσω πληγών στο φλοιό, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών από το κλάδεμα.

Εποχή: Η μόλυνση εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή και οι σοβαρές βλάβες γίνονται αισθητές το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου.

Θεραπευτική αγωγή: Δυστυχώς, αυτή η ασθένεια είναι καταληκτική. Η μόνη επιλογή είναι να αφαιρέσετε αμέσως το δέντρο.

Laetiporus σήψη ρίζας

Συμπτώματα: Μεγάλες ομάδες από κίτρινες έως ροζ, καρποφόρες δομές που μοιάζουν με ράφι γίνονται λευκές με την ηλικία. ο φλοιός όπου αυτά σχηματίζονται καταθλιπτικά και ραγισμένα.

Αιτίες: Μυκητιασικές λοιμώξεις και κακή αποστράγγιση από τις ρίζες.

Εποχή: Οι αυξήσεις σχηματίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και πέφτουν το χειμώνα.

Θεραπευτική αγωγή: Μέχρι να αναπτυχθούν οι καρποφόρες δομές, έχει ήδη γίνει σημαντική ζημιά και το δέντρο έχει γίνει ευαίσθητο σε ζημιές από τον άνεμο και ανατροπή. Το δέντρο πρέπει να αφαιρεθεί με το πρώτο σημάδι μόλυνσης.

Κηλίδα φύλλου

Συμπτώματα: Ακανόνιστες, καφέ κηλίδες ανάμεσα στις φλέβες των φύλλων. Οι κηλίδες θα γίνουν κοκκινοκαφέ και μπορεί να εμφανιστεί ένα κίτρινο φωτοστέφανο με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες: Η χλώρωση του σιδήρου εμφανίζεται σε υγρές, υγρές και ήπιες συνθήκες, συνήθως καθώς σπάνε τα μπουμπούκια.

Εποχή και επίπεδο κινδύνου: Άνοιξη και μέσα έως τέλη καλοκαιριού. Τα σπόρια που προκαλούν αυτή την ασθένεια μπορούν να εξαπλωθούν στον άνεμο.

Θεραπευτική αγωγή: Επειδή προκύπτει μικρή ζημιά από αυτό, δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε. Εάν ενοχλείστε πολύ, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μυκητοκτόνο στο σπάσιμο των μπουμπουκιών.

Κυψέλη από φύλλα βελανιδιάς

Συμπτώματα: Μικρές κηλίδες που γίνονται ανοιχτό πράσινο καθώς μεγαλώνει το φύλλο. το κέντρο της κηλίδας ανασηκώνεται σαν φουσκάλα λόγω της ταχείας ανάπτυξης των κυττάρων.

Αιτίες: Οι εκκρίσεις μυκήτων οδηγούν σε υπερανάπτυξη του ιστού των φύλλων και τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα υγρών εποχών της άνοιξης.

Επίπεδο κινδύνου: Οι κόκκινες και μαύρες βελανιδιές είναι πιο ευαίσθητες.

Θεραπευτική αγωγή: Τα διαμορφωμένα δέντρα δεν απαιτούν καμία επεξεργασία καθώς η κηλίδωση είναι συνήθως μικρή και τα φύλλα δεν πέφτουν πρόωρα.

ωίδιο

Συμπτώματα: Μια λευκή ανάπτυξη στην επιφάνεια των φύλλων, πάνω και κάτω. Σοβαρές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσμορφία του φυλλώματος και μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη πτώση των φύλλων.

Αιτίες: Αυτός ο μύκητας προτιμά το νεαρό φύλλωμα στη σκιά, καθώς υπάρχει πιθανότητα υγρασίας στην οποία ευδοκιμεί η ασθένεια.

Εποχή: Η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός, παρέχουν τις συνθήκες για να ευδοκιμήσει αυτή η ασθένεια.

Θεραπευτική αγωγή: Η καθυστερημένη εμφάνιση αυτής της ασθένειας σημαίνει ότι δεν υπάρχει σημαντική βλάβη και επομένως δεν απαιτείται θεραπεία. Εάν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κακό, μπορεί να εφαρμοστεί μυκητοκτόνο όταν το δέντρο είναι αδρανές.

μαρασμός βελανιδιάς

Συμπτώματα: Τα φύλλα στην κορυφή του δέντρου γίνονται καφέ γύρω από τις άκρες και μαραίνονται. η ζημιά εξελίσσεται κάτω από το δέντρο. Τελικά, τα κλαδιά και τα κλαδιά πεθαίνουν εντελώς. Εκτεταμένη πτώση φύλλων εμφανίζεται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Αιτίες: Το παθογόνο εμποδίζει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να κινηθούν σωστά σε όλο το δέντρο. συνήθως επηρεάζει στενά φυτεμένα δέντρα.

Εποχή και επίπεδο κινδύνου: Οι βλάβες εμφανίζονται την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Οι κόκκινες βελανιδιές είναι πιο ευαίσθητες, ενώ οι λευκές βελανιδιές είναι κάπως ανθεκτικές.

Θεραπευτική αγωγή: Τα δέντρα συνήθως πεθαίνουν εντός ενός έτους από τη μόλυνση. Αφαιρέστε γρήγορα τα μολυσμένα δέντρα και εγχύστε τις γειτονικές βελανιδιές με ένα μυκητοκτόνο για να εμποδίσετε την εξάπλωση.

Καλέστε τον γιατρό

Υπάρχει χρόνος και τόπος για επαγγελματίες, και οι βαριά άρρωστες βελανιδιές απαιτούν συχνά τη βοήθεια εξουσιοδοτημένων δενδροκόμων. Εάν δεν καταφέρατε να λύσετε το πρόβλημα σε μία ή δύο καλλιεργητικές περιόδους και η ασθένεια είναι αυτή που τελικά θα σκοτώσει το δέντρο, ήρθε η ώρα να φέρετε υποστήριξη.

Για κληματαριές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ιδιαίτερα εκείνες που είναι επιρρεπείς σε ριπή αέρα και θραύση, είναι πάντα καλύτερο να αναζητήσετε έναν εξουσιοδοτημένο, ασφαλισμένο και έμπειρο ειδικό στη φροντίδα των δέντρων. Με ορισμένες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος τα 100 πόδια, οι βελανιδιές πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά και επιδέξια.

Κύρια φωτογραφία: Pexels

Άλισον Χούβερ

Άλισον Χούβερ

Η Άλισον είναι από τα μεσοδυτικά μέλη και της αρέσει να περνάει τον χρόνο της στο ψήσιμο και στο διάβασμα. Πάντα στο σπίτι μέσα στο χώμα, ως παιδί, η Άλισον μεγάλωσε έναν λαχανόκηπο με τον μπαμπά της και κήπους με λουλούδια με τη μαμά της.

Schreibe einen Kommentar